Linkuri accesibilitate

Puterea și opoziția: un parteneriat (im)posibil?


Protest de ziua independenței la Chișinău
Protest de ziua independenței la Chișinău

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut astăzi o propunere opoziţiei: să desemneze un lider care, prin lege, ar avea acces la informaţiile oficiale, inclusiv cele care constituie secret de stat. Astfel, fruntaşul democraţilor şi-a onorat promisiunea făcută săptămâna trecută când a spus că va propune „mecanisme de cooperare cu opoziţia pentru a o ajuta să se organizeze şi să se consolideze”. Între timp, iniţiativa democraţilor a fost criticată de Platforma Demnitate şi Adevăr, care a menţionat că un pact cu guvernarea este „inadmisibil” şi că agendele opoziţiei şi puterii sunt „complet diferite”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct

Recenta invitaţie privind cooperarea cu opoziția vizează nu doar opoziţia extraparlamentară, ci este adresată şi socialiștilor, a precizat astăzi Adrian Candu. Președintele parlamentului estimează că revendicarea lor de a se declanșa alegeri anticipate, „nu are nimic comun cu interesele cetăţeanului”. Andrian Candu a ajuns la concluzia că opoziţia duce lipsă de idei pentru că nu are acces la informaţii suficiente în ceea ce priveşte actul guvernării, prin urmare, puterea este gata să ofere pentru un lider desemnat al opoziţiei accesul inclusiv la secrete de stat:

„Nu este nici un fel de parteneriat între opoziţie şi putere, este doar ceea ce puterea vrea să ofere opoziţiei: posibilitatea de a afla mai multă informaţie, posibilitatea de a observa cum se iau anumite decizii, în aşa fel încât să fie şi ei implicaţi nu direct în actul de guvernare, dar tot ceea ce înseamnă structura statului şi instituţiile din Republica Moldova. Oferta este făcută, sperăm că vor avea înţelepciunea şi maturitatea politică necesară, partidele de opoziţie, să găsească modalitatea de comunicare între ele, astfel încât să desemneze acel lider al opoziţiei şi prin lege, garantăm că prin lege, o să i se ofere participarea în anumite procese şi acces la informaţii.”

Inițiativa democraților este tratată cu scepticism în tabăra opoziţiei extraparlamentare. Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat astăzi că nu acceptă favoruri din partea puterii, insistând că guvernanții ar trebui să rezolve problemele cetățenilor nu pe cele ale opoziției:

„Niciodată nu am făcut şi nu vom face un târg cu mafia şi acest lucru trebuie să îl înţeleagă Bucureştiul, Bruxellesul, Berlin, Washintonul şi toată lumea. În ce priveşte alte partide, sunt sigur că mai sunt în această republică politicieni care nu ar face niciodată târg cu Plahotniuc. Cert este că Platforma Demnitate şi Adevăr la un asemenea târg nu va merge absolut niciodată.”

Între timp, administrația postului public de televiziune Moldova 1 se pare că a adresat președintelui Parlamentului invitația de a participa la o dezbatere cu lidera PAS, Maia Sandu. Fosta ministră a Educaţiei şi rivala lui Igor Dodon în prezidenţialele din toamna trecută declarase într-o recenta apariție la PRO TV Chişinău că preferă să discute „cu cel care se face direct responsabil de situaţia dramatică” din Republica Moldova. Între timp, Mai Sandu şi-a anunțat totuși disponibilitatea să participe la dezbateri cu Andrian Candu.

De-a lungul anilor au mai fost tentative ale guvernării, indiferent de culoarea politică, să atragă de partea sa opoziţia. Politologul Igor Volniţchi aminteşte de anul 2002, când se discuta aprins despre un acord între putere comunistă şi opoziţia reprezentată atunci de creştin democraţii lui Iurie Roşca. Diferenţa este că atunci dialogul era facilitat şi urmărit de partenerii externi ai Republicii Moldova şi nu era iniţiat de guvernare, spune Igor Volniţchi:

„Atunci s-a instituit o masă rotundă cu statut permanent la care participau diverse forţe de opoziție, tot atunci, dacă nu greşesc, s-a mers pe instituirea unei ore a opoziţiei la postul public de televiziune, ceea ce solicită, de fapt, şi acum opoziţia, dar era vorba de o forţă din afară care încercat să medieze un conflict între putere şi opoziţie. Nu a fost vorba de guvernarea care a încercat cumva să încorseteze opoziţia, să creeze nişte reguli de joc pe care să încerce să le impună acesteia.”

Fără a pune la îndoială buna intenţie a democraţilor, Igor Volnitchi constată că propunerea adresată opoziţiei conține totuși un accent „zeflemitor”, influențat probabil de registrul pamfletar folosit de opoziție. Or, într-un stat democratic, discuţiile dintre putere şi opoziţie ar trebui să conțină argumente şi nu învinuiri reciproce.

Previous Next

XS
SM
MD
LG