Guvernul de la Chișinău a decis să le compenseze consumul de gaze din lunile ianuarie, februarie și martie consumatorilor mari industriali. Decizia a fost luată joi, 17 martie, în cadrul comisiei de situații excepționale și confirmată în aceeași seară de ministrul economiei, Sergiu Gaibu, în emisiunea Joi cu Liliana Barbăroșie, o coproducție Moldova 1 - Europa Liberă.
Autoritățile de la Chișinău au compensat până acum consumatorilor casnici și afacerilor mici o parte din cheltuielile pentru tarifele majorate introduse din luna noiembrie, când gigantul rus de stat Gazprom a scumpit gazele livrate Chișinăului.
Compensațiile de acum vor viza „industrii critice”, cu consum majorat, i-a spus ministrul Gaibu Lilianei Barbăroșie. El a numit între altele morăritul și producerea de pâine, creșterea păsărilor și porcinelor, agricultura în sere. Firmelor din aceste domenii le va fi compensată integral scumpirea, dar nu mai mult de 1,5 milioane lei lunar per firmă.
Pentru a beneficia de compensații, întreprinderile vor trebui să depună cerere printr-un sistem digitalizat creat de Ministerul Economiei și să corespundă câtorva criterii. Cel mai important este ca cheltuielile pentru consumul de gaze să depășească 5% din volumul de vânzări lunare.
Gaibu a mai vorbit despre pierderile aduse economiei moldovene în urma invaziei rusești în Ucraina, care a dus la sistarea temporară a comerțului pe cale terestră al R. Moldova cu țările implicate în război, dar și vecinele lor.
„Cel mai probabil vom avea o stagnare din punct de vedere economic (în 2022)” a estimat ministrul.
Dar tot el a adăugat că atât importurile, cât și exporturile, din și prin Ucraina, au fost parțial reluate, iar exportatorii moldoveni au început să exploreze și căi alternative, de exemplu prin porturile maritime din România vecină și Bulgaria.
Primindu-l în vizită la Chișinău pe 16 martie pe președintele român Klaus Iohannis, președinta moldoveană Maia Sandu i-a solicitat sprijin pentru mărirea cotelor de import a produselor moldovene în Uniunea Europeană.
Ministrul Gaibu a spus că guvernul poartă discuții cu Comisia Europeană pentru majorarea cotelor de import: „Este deschidere deplină din partea UE, dar rezultatele finale nu le putem anunța înainte să se finalizeze discuțiile,” a mai spus oficialul.
Printre produsele care s-ar putea bucura de cote sporite pentru export în UE, ministrul a enumerat merele, prunele, produsele animaliere, mierea, lactatele. Guvernul vrea să obțină acces pe piața europeană și pentru carnea de pasăre, pentru a stimula producătorii.
Sistarea, fie și temporară, a importurilor din Ucraina a dus la dispariția unor produse de pe rafturi și scumpiri. Ministrul Economiei a spus că scumpirile se datorează însă mai ales crizei internaționale a prețurilor la energie. „Războiul care are loc în țara vecină doar a amplificat această creștere,” a mai spus Sergiu Gaibu.