Linkuri accesibilitate

Guvernul compensează pentru grâul exportat din rezerva de stat


Guvernul a autorizat miercuri ca Agenția Rezerve Materiale să elibereze din rezervele de stat aproximativ 20.800 de tone de grâu alimentar, care va fi oferit prioritar agenților economici din domeniul panificației, morăritului și zootehnic, dar dacă nu va exista cere, va putea fi livrat și celor din alte domenii. În baza unui contract, agenții economici se vor angaja să-l restituie până la 1 octombrie.

Cantitatea în discuție acum este ceva mai mare decât cea care, la începutul lunii s-a aflat în centrul unei controverse ce a dus la suspendarea exporturilor de grâu pe două săptămâni, interdicție încheiată pe 12 aprilie. Atunci s-a constatat că aproape 17 mii de tone din rezervele statului urmau să fie exportate.

Deputatul Vladimir Bolea (PAS), a explicat Europei Libere că problema nu constă în exportul în sine al grâului din rezerva statului, care rezervă oricum trebuie reînnoită odată la patru ani, ci în faptul că Agenția de Resurse Materiale oferise acest grâu în primul rând fermierilor din țară. Noi am rămas profund uimiți când totuși rezerva de stat, aceste 16.855 de tone le-au dat unui comerciant, fără ca să facă publică posibilitatea pentru crescătorii de animale și producătorii de panificație că pot accesa de la rezerva de stat această cantitate de grâu” declar deputatul PAS în interviul cu Europa Liberă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG