Agenția de rezerve materiale și ministerul agriculturii sunt două instituții publice audiate în comisia de profil din parlament, odată ce guvernul moldovean a interzis pe două săptămâni exportul de grâu urmare a unui scandal legat de riscul exportării unei cantități semnificative de grâu din rezerva de stat și a unei solicitări a consiliului suprem de securitate care a întrezărit în acest posibil export riscuri pentru securitatea alimentară a statului după un an cu secetă. Dar un parlamentar din comisie, Vladimir Bolea (PAS), a spus Europei Libere într-un interviu că grâul cu pricina ar fi putut fi deja exportat. Interdicția oricum își are rostul, afirmă deputatul, în eventualitatea unei anchete a procuraturii pe marginea scandalului și pentru evitarea unor situații similare în viitor.
Vladimir Bolea: „Legea prevede că grâul din rezerva de stat este folosit în situații excepționale pentru ajutorul ramurilor economiei. Și când vorbim despre ramurile economiei, vorbim despre morărit, vorbim despre panificație, vorbim despre zootehnie și alte ramuri care folosesc în procesele de producere acest grâu alimentar. În realitate, în vara anului trecut, în luna iulie, guvernul a emis o hotărâre de guvern prin care 16.855 de tone de grâu trebuiau înnoite, pentru că erau din roada 2016.
Grâul nu poate fi păstrat mai mult decât 4 ani de zile în rezerva de stat, pentru că își pierde din calități
Conform regulamentului, grâul nu poate fi păstrat mai mult decât 4 ani de zile în rezerva de stat, pentru că își pierde din calitățile sale și rezerva de stat a ieșit cu inițiativa de a înnoi aceste 16.855 de tone de grâu. Reieșind din condițiile meteorologice, seceta din anul trecut și probabilitatea foarte mare ca roada să fie una extrem de mică și să fie nevoie de acest grâu, s-a luat decizia ca să se aștepte până în noiembrie 2020 în privința acestui grâu - 16.855 de tone - și să nu-l înnoiască. În primul rând, nu aveau cu ce, iar în al doilea rând, era un pericol mare ca din toamnă să nu avem grâu și poate ar fi fost nevoie să-l dea deodată la panificație. După care această hotărâre de guvern a fost închisă în noiembrie, din câte am înțeles noi, nu ne-au fost prezentate aceste hotărâri, doar ni s-a spus că au fost prelungite cu decizia de a înnoi această cantitate de grâu până la capăt și deja în luna februarie Agenția Rezervelor de Stat a semnat un contract cu o companie care a preluat această cantitate de 16.855 de tone și a depus scrisori de garanție cu echivalentul de 4 lei prețul pentru un kilogram, plus 5% garanție, adică 4 lei plus 5%. Deci, această sumă. Acum, la etapa actuală, pe contul rezervei de stat sunt în jur de 58 de milioane de lei, bani care vor fi utilizați de către rezerva de stat, dacă compania care a preluat această cantitate de grâu nu va aduce aceeași cantitate, kilogram pe kilogram, până la 1 octombrie 2021. Deci, care este proveniența grâului transportat atunci în port este foarte greu de demonstrat, hotărârea de guvern de a bloca exporturile grâului din rezerva de stat până pe data de 12 s-a luat anume pentru ca persoanele juridice care acumulează grâul în portul Giurgiulești să vină să prezinte facturile și originea, și trasabilitatea grâului în sine, adică să vadă proveniența grâului. Este foarte simplu de făcut acest lucru în realitate, vii și vezi toate persoanele, vânzătorii și revânzătorii acestui produs, ca să se vadă dacă grâul transportat acum în portul Giurgiulești face parte din acele 16.855 de tone sau nu.”
Europa Liberă: Și dacă ar face parte, dle Bolea, ar fi ilegal?
Vladimir Bolea: „Nu, el a fost luat legal, pentru agentul economic nu sunt întrebări, întrebări din partea noastră sunt cu siguranță la Agenția de Resurse Materiale și de rezerve a statului, pentru că în luna februarie noi am avut nenumărate întâlniri cu crescătorii de animale, în primul rând, și cu producătorii de panificație, în al doilea rând, care erau extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor, foarte mare, adică de la 3,50 lei au crescut până la 4,90 lei în unele cazuri. Prețurile au crescut cu siguranță în mod speculativ și crescătorii de cereale au avut roadă foarte proastă și cu siguranță erau interesați în creșterea prețului ca să câștige un pic mai mult decât anul trecut și să-și poată acoperi o parte din cheltuielile pe care le-au avut. Până aici este totul perfect legal, noi veniserăm cu ideea ca din rezerva de stat să scoatem pe piață o cantitate X de grâu anume în vederea stabilirii plafonării, adică este o măsură economică, când tu arunci în plus o cantitate de grâu pe piață, toți cei care au grâu micșorează prețurile ca să-și vândă grâul lor, deci, aici era ideea. Și noi am rămas profund uimiți când totuși rezerva de stat, aceste 16.855 de tone le-au dat unui comerciant, fără ca să facă publică posibilitatea pentru crescătorii de animale și producătorii de panificație că pot accesa de la rezerva de stat această cantitate de grâu.”
Europa Liberă: Ziceți că anumite întrebări ar exista către această Agenție a Rezervelor Publice, dar aș vrea să înțeleg, această agenție a acționat în mod ilegal că a preferat compania cutare și nu a dat preferință producătorilor de panificație, eventual crescătorilor de animale de pe loc?
Vladimir Bolea: „Răspunsul la întrebarea Dvs. este ascuns în însuși sensul în care noi am creat această agenție. Deci, Agenția Resurselor Materiale și Rezerve de Stat este pentru a susține ramurile economiei în situații excepționale și de criză. Adică, din punctul meu de vedere, procuratura va trebui să se ocupe și să vadă în ce mod au fost organizate licitațiile, dar atunci când ei aveau 16.855 de tone pe baza unei hotărâri de guvern date spre înnoire, lucrul acesta trebuia să fie făcut public cu apeluri și, mai mult ca atât, țintit, direcționat către Franzeluța, către Fabrica de pâine din Bălți, către asociațiile crescătorilor de animale, către toate acestea trebuiau să fie trimise scrisori de la Agenția Rezervelor de Stat ca aceste persoane să fi putut fi informate că există posibilitatea de a accesa acest grâu și lucrul acesta nu a fost făcut.”
Europa Liberă: Prin urmare, dle Bolea, scandalul care a izbucnit e pe loc gol sau totuși e justificat?
Vladimir Bolea: „Scandalul care a izbucnit are la bază faptul că din rezerva de stat s-au dat 16.855 de tone de grâu unui trader și, cel mai probabil, acest grâu deja a fost exportat, pentru că livrarea lui a început din 23 februarie, din câte înțeleg, dar faptul că agentul economic deține acest grâu nu este o ilegalitate, el a lăsat scrisorile de garanție conform regulamentului, 4 lei per kilogram, plus 5% garanție, la agentul economic nu sunt întrebări. Scandalul stă în felul următor: în Republica Moldova sunt agenți economici care trebuie susținuți și aici ar fi trebuit să intervină statul, iar statul, în loc să-și îndeplinească obligațiunile sale, prin Agenția Rezerve Materiale a luat și a vândut unui trader grâul. Aici e toată problema, pentru că agenția nu a funcționat conform destinației creării acestei agenții, dar a acționat ca un agent economic oarecare și aici este cea mai mare problemă, din punctul meu de vedere. Rezerva națională nu este făcută pentru vânzare sau comercializare, ea este făcută pentru susținerea ramurilor economiei Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Acum, guvernul la sugestia Consiliului Suprem de Securitate, a aprobat această interdicție de export pentru două săptămâni, dar înțeleg de la Dvs. că s-ar putea să nu dea rezultate această interdicție, dacă grâul ar fi fost deja exportat sau nu?
Interdicția este la exportul grâului din rezerva de stat
Vladimir Bolea: „Deci, interdicția este la exportul grâului din rezerva de stat. Acum, agenții economici care vin să-și ia certificatul fitosanitar scriu o adresare la ANSA și în spatele acestei cereri trebuie să depună trasabilitatea, adică trebuie să vină cu toate facturile până la producător, inclusiv compania care a produs scrie prima factură fiscală și mai departe toți intermediarii vin pe rând cu toate facturile, inclusiv până la producător, adică toată cantitatea pe care tu vrei s-o încarci pe corabie, de exemplu, trebuie să fie însoțită de facturi, bunăoară dacă corabia e de 6.000 de tone, trebuie să vii cu facturi pentru 6.000 de tone să demonstrezi că marfa pe care o încarci pe acea corabie este cumpărată de la X, Y, inclusiv de pe câmpurile care a fost achiziționată. Din acest considerent nu există nicio problemă pentru un agent economic exportator, mai ales un trader de acesta care face exporturi per total de zeci de mii, de sute de mii de tone pe an, să aducă orice alte facturi să arate decât cea de la rezerva de stat. Din acest considerent poate fi extrem de greu să demonstrezi că un agent economic care acum cere, de exemplu, pentru 6.000 de tone certificate fitosanitare pentru export grâul acela e de origine de la rezerva de stat.”
Europa Liberă: Și să concluzionăm, aceste două săptămâni vor putea opri problema sau s-ar putea întâmpla ca peste două săptămâni agentul economic, chiar dacă operează cu grâul din rezerva de stat, să-l poată exporta?
Vladimir Bolea: „Dacă nu există probleme cu exportul grâului din rezerva de stat, grâul din rezerva de stat trebuie dat din start producătorilor de panificație, dar nu traderilor, nu comercianților. Aici e prima problemă de la început, fiindcă din rezerva de stat nu trebuie să se elibereze grâu vânzătorilor sau pur și simplu comercianților, dar trebuie să elibereze din start pentru Franzeluța, Fabrica de pâine de la Bălți, alte fabrici de pâine, sunt și mai multe, producători de macaroane, de produse de panificație și fermelor care se ocupă cu creșterea animalelor. Deci, dacă eliberezi acestor persoane, nu apar ulterior probleme cu verificarea și controlul unde s-a dus acest grâu, pentru că în cazurile date noi o să avem livrări de 100 de tone, de 50 de tone, de 60 de tone, fiecare o să ia în măsura în care are necesitatea și vrea să producă din el făină sau pâine, sau furaje etc. și nu va apărea această necesitate de a introduce interdicții la export și multe alte lucruri. Dar când vine un singur cumpărător și-ți cumpără toată cantitatea, și-ți pune o scrisoare de garanție, este evident că acel agent economic nu se ocupă cu producerea, adică grâul la etapa actuală nu trebuie să fie vândut traderilor decât numai producătorilor de panificație și crescătorilor de animale.”
Europa Liberă: Ce șanse dați unui demers în acest scop să se reglementeze problema astfel ca să nu se ajungă la situații ca astea?
În rezerva de stat sunt aproximativ 21 de mii de tone de grâu, roada anului 2017
Vladimir Bolea: „În anul 2021 se prevede că în rezerva de stat sunt aproximativ 21 de mii de tone de grâu, roada anului 2017, care tot trebuie reînnoite. Din acest considerent acum pe masa guvernului stă un regulament pentru cum urmează a fi distribuită această cantitate de grâu și pentru acest nou regulament care va fi votat de către guvernul interimar, eu am venit cu propunerea de distribuire a acestei cantități de grâu numai pentru producătorii de panificație și crescătorii de animale.”