Linkuri accesibilitate

„Guvernul de la Bucureşti sponsorizează din bani publici site-uri ce răspândesc dezinformările Kremlinului, grupul ţintă fiind românii din diaspora” (recorder.ro; g4media)


Ziare de la București
Ziare de la București

Lui Liviu Dragnea nu-i poate veni de hac în acest moment decât premierul Viorica Dăncilă (Andreea Pora/„22”)

O știre publicată de g4media susține, citând o investigației realizată de recorder.ro, că „Guvernul de la Bucureşti sponsorizează din bani publici site-uri ce răspândesc dezinformările Kremlinului, grupul ţintă fiind românii din diaspora”. Se arată că anul trecut (nu și anul acesta), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a alocat peste 20.000 de euro pentru susţinerea usd24.ro, un site care copiază toate articolele din publicația rusească Sputnik (varianta în limba română). „Pagini de internet precum us24.ro, stiriapropo.ro, apropo.it sau gzo.ro copiază integral articolele agenţiei ruseşti de ştiri şi le răspândesc pe reţelele de socializare, unde românii sunt mai puţin atenţi la subtilităţile mesajelor. În plus, totul e garantat de Guvernul României, cu semnătură şi ştampilă”.

Tot g4media se ocupă de conflictul dintre Patriarhia Rusă și cea a Constantinopolului, în chestiunea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cu un accent pe poziția pe care ar putea-o avea România. Sunt preluate comentarii dintr-o publicație grecească unde se spune că Patriarhia Rusă ameninţă cu schisma dacă Patriarhia de la Constantinopol recunoaşte, aşa cum are dreptul pe baza Sfintelor Canoane, Biserica Ortodoxă Ucraineană drept Patriarhia Kievului. Se pare că Patriarhia Moscovei vede în spatele autocefaliei „un plan organizat al SUA cu scopul slăbirii sale”. „În legătură cu România există sentimentul că în cele din urmă se va situa de partea Patriarhului Ecumenic”, notează publicația Eleftheros Typos, citată de Rador și preluată de G4media.

Comentarii, pe mai departe, despre bătălia dusă de Partidul Social-Democrat, aflat la putere, pentru subordonarea Justiției. Adelina Rădulescu scrie în publicația Reporter Global că s-a intrat pe ultima turnantă. Până la sfârșitul lui octombrie se va lămuri dacă PSD chiar reușește. Jurnalista consideră că semnalele sunt proaste. Curtea Constituțională a avut deja pe masă patru din legile justiției, deși Comisia Veneția recomandase să se aștepte raportul său, care va fi publicat luna viitoare, existând unul preliminar cu observații severe. Doar codurile penale au fost amânate astfel încât să aștepte acest raport. Adelina Rădulescu notează că reprezentanții Comisiei de la Veneția au fost săptămâna trecută la București pentru a discuta despre codurile penale. Și „au avut parte de un tratament ireverențios din partea PSD”, de o „luare la rost” din partea oficialilor de la București pentru raportul preliminar din iunie.

În ediția on-line a revistei 22, Andreea Pora susține că lui Liviu Dragnea nu-i poate veni de hac în acest moment decât premierul Viorica Dăncilă, cea pe care liderul PSD a ținut-o pe tușă la ultima întrevedere cu presa, împiedicând-o practic să spună ceva. Pora crede că, în ciuda seriei de gafe prin care a devenit celebră, Viorica Dăncilă ar putea decide să acționeze conform propriilor judecăți. „Cu cât Dragnea o umilește mai mult, cu atât cresc șansele ca Viorica să-și conștientizeze puterea. Ar putea chiar să-i prindă gustul. Cu atât mai dulce-i va fi răzbunarea. Ne vom lămuri în curând dacă Viorica Dăncilă rămâne femeia de la cratița lui Dragnea, cu ochii plânși și vineți, sau se va emancipa și-l va trimite la plimbare”.

De fapt, e vorba de o ordonanță, alta!, pe care Dragnea ar vrea-o adoptată repede-repede, care să modifice ceva la legile justiției astfel încât să se amâne din motive tehnice procesul său programat pentru 8 octombrie. Speranța e că astfel ar putea nimeri un complet de judecători mai puțin intransigent.

XS
SM
MD
LG