Linkuri accesibilitate

Guvernul fără democrați. Ce sprijin va avea în Parlament?


A doua remaniere guvernamentală din acest an îi vizează pe cei cinci miniștri democrați, după ce formațiunea a anunțat că imediat după prezidențiale se retrage de la guvernare.

Luni dimineață, premierul Ion Chicu a spus că a cerut revocarea lor „pentru a evita incertitudinea” într-o situație complicată. La prânz, noii miniștri au și depus jurământul. Astfel, au revenit în posturi Victor Gaiciuc la apărare, Aurel Ciocoi la externe și Anatol Usatâi la economie și infrastructură. Primii doi revin în executiv după ce au îndeplinit funcția de consilier prezidențial, iar ultimul - funcția de secretar de stat responsabil pe drumuri. Acum, în total din cei 11 miniștri, cu tot cu premier, șapte au fost consilierii lui Dodon. Cu toate acestea, Ion Chicu insistă că executivul în noua formulă este apolitic și tehnocrat. Dar ce sprijin politic are?

Guvernul fără democrați. Ce sprijin va avea în Parlament?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Explicațiile premierului sună oarecum neconvingător pentru unii analiști care cred că schimbarea a aproape jumătate din cabinet în pragul turului decisiv al prezidențialelor este mai curând o manevră de pregătire a terenului pentru o coaliție până acum negată de liderul informal al socialiștilor Igor Dodon, anume cu formațiunea lui Ilan Șor și câțiva parlamentari transfugi considerați a fi ghidați de la distanță de Vladimir Plahotniuc.

Dezvoltând această ipoteză, analiștii cred că șeful executivului emanat de viitoarea coaliție ar putea fi chiar Igor Dodon, în cazul în care pierde cursa prezidențială. Despre o asemenea evoluție, ce ar fi deja agreată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vorbește comentatorul politic Nicolae Negru, dar o admit și alți analiști.

„PD nu este un partid stabil”, a argumentat socialistul Vlad Bătrâncea, după ce sâmbătă democrații au decis să se retragă de la guvernare imediat după învestitura noului președinte.

Candidatul Igor Dodon, care în actele de la CEC apare independent, dar sprijinit de socialiști, a spus că noua majoritate parlamentară va fi în jurul PSRM, făcută cu „deputații responsabili”:

„Nu putem lăsa instituțiile să funcționeze cu niște conducători care erau deja demisionați. Traversăm o perioadă de criză pandemică în care nici măcar pentru o zi nu putem să apelăm la improvizații și să lăsăm instituțiile fără conducere asumată pe deplin. Avem cel puțin trei formule pe care lucrăm, pornind de la o alianță largă până la diferite alte forme politice construite împreună cu partidele și deputații responsabili din parlament. Vă asigur că acest guvern va avea susținere solidă în parlamentul R. Moldova”.

„Dacă PSRM a hotărât să își asume integral responsabilitatea pentru guvernare, decizia îi aparține”, a fost reacția democraților.

Pavel Filip: Partidul Democrat a făcut un pas înapoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:28 0:00

Ce acoperire politică va avea acest cabinet format în cea mai mare parte de foști consilieri prezidențiali? Socialiștii au doar 37 de mandate în legislativ, iar un număr mare de parlamentari sunt transfugi, ieșiți din rândurile democraților. Comentatorul politic Nicolae Negru afirmă că, dacă nu ar fi fost o înțelegere agreată Dodon-Plahotniuc-Șor, președintele în exercițiu ar fi cântărit mai bine această mișcare.

Declarația pare să confirme ipoteza unor înțelegeri între Dodon, Plahotniuc și Șor...
Nicolae Negru

Prin urmare, socialiștii au de ales între o majoritate formalizată în parlament sau un guvern minoritar, dar asta se va ști precis după turul al doilea al scrutinului, în funcție de rezultat:

„Declarația [lui Dodon] că noii miniștri trebuie să înțeleagă că și-au asumat o responsabilitate pe termen lung pare să confirme ipoteza unor înțelegeri între Dodon, Plahotniuc și Șor. Înseamnă că nu e vorba de ceva așa până la alegeri, de o schimbare rapidă. Eu o văd ca o criză de nervi din partea lui Dodon, ca o demonstrație de forță. Își închipuie că este un tătucă autoritar de tipul Putin sau Lukașenka și procedează în consecință, nu stă mult pe gânduri. Nu înțeleg de ce nu se mai putea aștepta cinci zile?

Conjunctura politică arată că Igor Dodon și Ilan Șor pentru o anumită perioadă vor merge împreună, forțe care altădată erau antagonice și se atacau în termenii cei mai duri, este de părere și analistul Ion Tăbârță de la Institutul „Viitorul”. Noua majoritate, precizează Tăbârță, „este la orizont, o vede toată lumea, numai Igor Dodon nu vrea s-o recunoască”. Iar miza e evidentă – are de convins votanții lui Renato Usatîi, de stânga și cu preferințe pro-Rusia, să-l aleagă.

O coaliție cu mai mulți reprezentanți ai componentei oligarhice...
Ion Tăbârță

„În această coaliție vor intra în mod oficial sau neoficial mai mulți reprezentanți ai componentei oligarhice, care este descendentă a regimului oligarhic din timpul lui Plahotniuc. Iar declarațiile lui Dodon sunt tot politice, în context electoral. Desigur că el acum nu poate să vină și să spună: vom face coaliție cu Șor. Sigur, asta se va răsfrânge asupra ratingului lui electoral. Dar după alegeri se pot găsi diferite formulări ingenioase: guvern tehnocrat, susținerea este benevolă sau pentru a asigura o stabilitate. Formulări polit-tehnologice vor fi găsite pentru a ambala noul guvern”.

Prin remanierea guvernamentală din ajunul scrutinului, guvernul Chicu a pierdut din spuza de imagine europeană pe care o revendica, spun mai mulți comentatori. Schimbarea pro-europeanului și pro-românului Igor Șarov de la educație pe Lilia Pogolșa, care a făcut carieră în epoca Voronin, sugerează mai mult decât spune premierul Chicu, cel care, să ne amintim, și-a rezervat la preluarea cabinetului de miniștri un mandat cu durata de până la alegerea unui nou șef de stat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG