Linkuri accesibilitate

Guvernul lansează un program de sporuri salariale


Programul „Spor pentru Moldova”, anunțat de premierul Dorin Recean, țintește susținerea unor categorii sociale și va avea impact direct asupra a circa 170.000 de cetățeni.
Programul „Spor pentru Moldova”, anunțat de premierul Dorin Recean, țintește susținerea unor categorii sociale și va avea impact direct asupra a circa 170.000 de cetățeni.

Săptămâna viitoare, premierul Dorin Recean va cere Parlamentului să aprobe rectificări bugetare, în legătură cu lansarea unui program guvernamental, în valoare de 1,3 miliarde de lei, numit „Spor pentru Moldova”.

Recean a precizat, într-un briefing, că autoritățile, ajutate de partenerii internaționali, au identificat surse financiare suplimentare.

Potrivit premierului, programul țintește susținerea unor categorii sociale și va avea impact direct asupra a circa 170.000 de cetățeni.

352 de milioane de lei vor fi direcționate pentru acoperirea „cheltuielilor energetice”.

Din fondurile alocate prin program ar urma să fie operate sporuri salariale de 15% pentru medici și asistenți medicali, în total, pentru 48.000 de persoane.

În educație, 66.000 de cadre didactice vor beneficia de „o plată unică” în valoare de 5.000 de lei, iar peste 100.000 de cadre non-didactice vor primi un spor unic de 3.000 de lei.

La fel, peste 10.000 de angajați din structurile de forță și intervenție vor beneficia de sporuri unice în valoare de 5.000 de lei.

Creșteri salariale de 25% vor fi operate în domeniul culturii.

Dorin Recean a anunțat că vor fi sprijiniți și fermierii, fără a numi însă sume exacte.

De asemenea, au fost identificate fonduri suplimentare în valoare 100 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. Alte 300 de milioane de lei vor fi alocate suplimentar pentru dezvoltare regională, prin programul „Satul european”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG