Guvernul Maia Sandu este ținut în șah, crede Alexandru Damian, comentator la Cotidianul. Și de numărul limitat de mandate pe care ACUM le deține în Parlament, și de propriile naivități, și de jocul făcut de PSRM – unul care, crede Alexandru Damian, își propune să acapareze puterea, nu să reformeze vreo instituție. Iar toate aceste (ne)reușite au repercusiuni în rândul propriilor votanți, care și-au investit toate așteptările în actualul guvern, crede comentatorul de la Cotidianul.
Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” dezvăluie detalii din noul dosar al lui Platon. Publicația a aflat cine este judecătoarea căreia i-ar fi întins o cursă după ce aceasta a luat decizii care nu-l avantajau. Jurnaliștii constată că la începutul anului 2013 Platon ar fi intrat în posesia copiei actelor de identitate ale magistratei Svetlana Novac, care activa în perioada respectivă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), și a deschis pe numele acesteia un cont de depozit de 300 000 euro la o bancă din străinătate. Magistrata este cea care a judecat de-a lungul timpului cel puțin patru dosare cu implicarea omului de afaceri Veaceslav Platon. În toate cele patru cazuri, completul de judecători din care făcea parte şi Svetlana Novac respingea recursurile lui Platon sau ale reprezentanților acestuia.
Tot „Ziarul de Gardă” oferă detalii din culisele reparației de milioane de euro a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, care a ajuns la denivelări și defecte grave înainte ca principala arteră a țării să fie dată în exploatare. De asemenea, jurnaliștii de la această publicație au constatat că în aproape 80 de zile de la schimbarea guvernării mai multe dosare de rezonanță, deschise în perioada în care Partidul Democrat se afla la conducerea țării, au luat o turnură neașteptată.
Din culisele reparației de milioane de euro a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt...
Tot în Ziarul de Gardă aflați cum s-a întâmplat ca doi judecători acuzați de corupție în 2013 și 2014 au fost achitați, constantându-se că, de fapt, organele de drept i-au provocat la comiterea infracțiunii.
Portalul Media-azi anunță că încă o televiziune își sistează activitatea. 31 august 2019 este data limită până la care va activa Televiziunea Nordului (TVN) din Bălți, care s-a lansat pe piață în aprilie 2018. Aceasta a fost decizia fondatorului, a confirmat pentru Media-azi directoarea postului Viorica Bugulean. Ea a precizat pentru Media-azi.md că decizia fondatorului a luat-o prin surprindere. „Este o decizie ca a unui om de afaceri, pe care a luat-o recent. Nu ne va mai finanța”, a adăugat Bugulean.
Semnarea unui acord de lungă durată care ar presupune colaborarea și mai departe între blocul ACUM și Partidul Socialiștilor pentru a se menține la guvernare ar fi o dezamăgire pentru susținătorii ambelor forțe politice care fac parte din coaliție. În locul semnării unui acord, exponenții de la guvernare trebuie să muncească pentru a aduce rezultate. Opiniile au fost exprimată de jurnaliștii Dorin Scobioală și Elena Pahomova în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21.
Apropierea alegerilor locale din 20 octombrie va scinda încă mai mult rândurile coaliției de guvernare, formată din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Aceasta după ce au apărut discuții intense referitor la alegerea în calitate de președinte al Curții Constituționale lui Vladimir Țurcanu, exponent al PSRM. De această părere este politologul Igor Volnițchi, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Jurnalistul Valerii Deminețkii, în cadrul aceleași emisiuni, a declarat că în situația actuală, când relația în interiorul coaliției este instabilă, Partidul Democrat, care s-a aflat până nu demult la guvernare, așteaptă când partidele care formează alianța se vor certa. „Acest lucru este absolut normal din perspectiva lor, ei vor să revină la putere, iar pierderea încrederii din partea electoratului de către actuala guvernare este singura lor șansă”, consideră Valerii Demidețkii.