Linkuri accesibilitate

Guvernul majorează salariile și oferă sporuri bugetarilor înainte de alegeri


După modificările operate, bugetul de stat pentru 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu aproape 500 de milioane de lei.
După modificările operate, bugetul de stat pentru 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu aproape 500 de milioane de lei.

Guvernul a modificat bugetul de stat pentru a pune în aplicare programul „Spor pentru Moldova”. Cei mai mulți bani, aproape 847 de milioane de lei, vor merge pentru salariile lucrătorilor medicali și oamenilor de cultură și pentru plăți unice oferite profesorilor, polițiștilor și carabinierilor.

Astfel, potrivit Executivului, vor fi majorate salariile celor circa 48.000 de medici și asistenți medicali din instituțiile finanțate de stat. De asemenea, salariile a circa 1.700 de angajați ai instituțiilor fondate de Ministerul Culturii vor crește, în medie, cu 25%.

Profesorii din toate instituțiile de învățământ și peste 10.000 de angajați ai Ministerului de Interne vor primi o plată unică de 5.000 de lei.

Suplimentar, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiecte de dezvoltare a satelor și orașelor și 100 de milioane de lei pentru susținerea fermierilor.

Alte 352 de milioane de lei vor fi alocate pentru plata facturilor la energia electrică și căldură ale școlilor, grădinițelor, spitalelor și altor instituții bugetare.

Guvernul a explicat că unele cheltuieli prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2023 nu au fost executate, iar economiile au fost redirecționate către alte programe economice și sociale.

După modificările operate, bugetul de stat pentru 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu aproape 500 de milioane de lei și va constitui 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli. Deficitul bugetar va rămâne de 18,3 miliarde de lei sau 5,9% din Produsul Intern Brut.

XS
SM
MD
LG