Linkuri accesibilitate

Guvernul ungar a negat că premierul Viktor Orbán ar fi evocat posibilitatea retragerii Ungariei din UE


Imagine generică.

Guvernul ungar a negat că premierul Viktor Orbán ar fi evocat posibilitatea retragerii Ungariei din Uniunea Europeană, în timpul unui miting electoral ținut sâmbătă. Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltan Kovacs, a postat duminică pe Twitter că agenția de presă germană DPA „a înțeles greșit”spusele lui Orbán. Potrivit serviciului pentru România al Europei Libere, Kovacs a scris că „Premierul Orbán nu a făcut nicio aluzie la ieșirea din UE. Dimpotrivă, el a spus: Noi, în ceea ce ne privește, vrem să păstrăm UE împreună. UE are un viitor doar dacă putem rămâne împreună”.

Reportajul DPA, care s-a referit la un discurs al lui Orban din 12 februarie, a fost intitulat „Orban face aluzie la posibilitatea ca Ungaria să părăsească UE”. În discursul său anual, care a marcat anul acesta începutul campaniei sale pentru alegerile parlamentare din Ungaria, din data de 3 aprilie, Orbán a declarat că UE duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept. În același timp, premierul ungar le-a spus susținătorilor săi de la Budapesta că UE ar trebui să dea dovadă de „toleranță” față de Ungaria, în caz contrar nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Aproximativ 80% dintre maghiari văd în mod favorabil apartenența la Uniunea Europeană. În trecut, Orbán a atacat în mod repetat ceea ce el a numit „birocrații de la Bruxelles”, dar și-a ținut în frâu amenințările cu plecarea. Discursul său vine și în contextul în care, pe 16 februarie, Curtea Europeană de Justiție urmează să se pronunțe asupra unui nou mecanism care ar lega alocarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în țările membre.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG