Într-o sală de clasă cu pereți și birouri galbene, membrii unei comisii electorale de la o secție de votare din satul Malorad, situat la 100 de kilometri nord de capitala Bulgariei, numără voturile după alegerile locale.
Actualizare duminică ora 20:55. Vasil Terziev este noul primar al Sofiei, potrivit primelor date din exit poll după încheierea zilei electorale din 5 noiembrie Candidatul „Uniți pentru Sofia” (PP-DB și Salvați Sofia) ia peste 50% din voturi, iar contracandidatul său Vania Grigorova, nominalizată de BSP și o coaliție de partide, are peste 44%.
După primul tur de scrutin din 29 octombrie, oficialii electorali împart buletinele de vot pentru consilierii municipali în teancuri separate, iar una este în mod clar mai mare decât celelalte -cea cu buletinele de vot invalide. „Ce făceau acești oameni chiar astăzi?” întreabă un membru al comisiei după ce a numărat patru buletine de vot nevalide la rând.
Situația din Malorad a fost documentată într-un videoclip încărcat pe o platformă oficială guvernamentală introdusă anul trecut pentru ca votul să fie mai transparent.
Rezultatele oficiale de la Malorad, publicate la câteva zile după filmarea filmului, au arătat că o treime din toate buletinele de vot exprimate la acea secție de votare erau invalide. Și la nivel național, lucrurile nu au fost cu mult mai bune. Din totalul buletinelor de vot exprimate pentru consilierii municipali, 15,5 la sută au fost invalide, potrivit unei analize independente a rezultatelor oficiale.
Aceste alegeri trebuiau să fie diferite, cu implementarea aparatelor de vot, care la alegerile anterioare au redus numărul de buletine de vot invalide. Dar cu mai puțin de 36 de ore înainte de deschiderea scrutinului, cinci partide politice au acuzat că votul electronic ar putea fi manipulat și au cerut retragerea aparatelor. Comisia Electorală Centrală (CIK) a decis în favoarea lor și a anulat votul automat, stârnind proteste, aruncând administrația electorală în haos și încordând legăturile coaliției de guvernământ a țării.
Pe 29 octombrie, alegătorii bulgari s-au înscris în școlile locale și în clădirile municipale pentru a vota primarii locali și consilierii municipali. Conform actualei legi electorale, în fiecare secție de votare care deservește mai mult de 300 de persoane, alegătorii ar trebui să aibă opțiunea de a-și vota pe hârtie sau cu un aparat de vot electronic. În alegerile parlamentare din aprilie aproape 60% dintre alegători au ales să folosească aparatele de vot.
Alegerile au fost văzute ca o oportunitate pentru recent formata coaliție anticorupție Continuăm Schimbarea - Bulgaria Democrată (PP-DB) de a contesta poziția dominantă în politica locală a marelui lor partener de coaliție, partidul de centru-dreapta GERB. Condusă de fostul prim-ministru Boyko Borisov, GERB s-a păstrat în majoritatea orașelor bulgare, dar a pierdut lupta pentru primăria Sofiei, pentru prima dată în 18 ani. Pe 5 noiembrie, unele curse pentru primari vor merge la tur.
Buletine stricate
Problema voturilor invalide a stricat alegerile locale înainte din Bulgaria. În ultimele sondaje locale, în 2019, când votul automat nu era disponibil, 15% - sau 466.000 - din toate voturile pentru consilierii municipali au fost declarate nule. La alegerile locale din 2015 a existat un număr similar de buletine stricate.
Nu există o tradiție stabilită în Bulgaria de a invalida buletinele de vot ca formă de protest politic, iar alegătorii au, de asemenea, opțiunea de a renunța la o alegere și de a marca „niciuna dintre cele de mai sus”.
Susținătorii votului electronic în Bulgaria spun că acest sistem aproape elimină buletinele de vot nevalide și reduce riscul fraudării voturilor. Alegătorii își selectează partidele și candidații preferați pe un ecran tactil și apoi imprimă chitanțele de hârtie, permițând alegătorilor să verifice dacă votul lor a fost marcat corect. Acest sistem nu permite alegătorilor să marcheze mai multe opțiuni decât este permis sau să-și strice buletinele de vot marcându-le mai mult decât este necesar.
Într-o declarație comună, după ce cele cinci partide au susținut că votul electronic ar putea fi manipulat, experții din mai multe organizații de monitorizare a alegerilor au declarat că nu există riscul de fraudare a votului și că este imposibil să „manipulați” un aparat de vot pentru a schimba rezultatul alegerilor. Aparatele, au spus experții, servesc în esență ca imprimante - oficialii electorali numără chitanțele pe hârtie pe care aparatele le imprimă după fiecare vot exprimat.
„Mașinile nu permit voturi invalide”, a scris Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public, o organizație neguvernamentală specializată în monitorizarea alegerilor, într-o analiză din 31 octombrie. Acesta a citat date de la ultimele șase alegeri din Bulgaria, la votul automat. a fost utilizat pe scară largă.
Pentru alegerile parlamentare și prezidențiale desfășurate între iulie 2021 și noiembrie 2022 - când în secțiile de votare cu peste 300 de alegători erau folosite numai aparate - proporția de voturi invalide a fost sub 0,5 la sută. La alegerile parlamentare din aprilie 2021 și aprilie 2023, când erau disponibile atât aparatele de vot, cât și buletinele de vot pe hârtie, ponderea buletinelor de vot invalide a fost între 1,6% și 2,6%.
„Datele din ultimele șase campanii de vot automat arată în mod clar proporția scăzută de voturi invalide din 2021, cu astfel de buletine doar în secțiunile de vot pe hârtie”, se arată în analiza.
Cu aparatele de vot interzise pentru alegerile locale din acest an, Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public a concluzionat că 15,5 la sută - sau 413.000 - din toate buletinele de vot exprimate pentru consilierii municipali pe 29 octombrie au fost invalide. Aceasta este cea mai mare proporție de buletine de vot nevalide pe care le-a avut Bulgaria în ultimii 10 ani.
În unele orașe, precum Lukovit, la aproximativ 90 de kilometri nord-est de Sofia, mai mult de o treime din voturile exprimate au fost invalide. În centrul regional Plevna, la 130 de kilometri nord-est de Sofia, au fost exprimate mai multe buletine de vot nevalide decât buletine de vot valabile pentru partidul politic câștigător.
„Problema cu voturile nevalide ar fi putut să nu fi existat deloc dacă votul automat nu ar fi fost anulat cu câteva ore înainte de ziua alegerilor”, a spus institutul în analiza sa postelectorală.
Buletinele de vot nevalide nu sunt singura problemă. Există și fraudă electorală. Un videoclip de la o altă secție de votare din satul Malorad îi arată pe membrii comisiei electorale discutând dacă să „ajute” pe unii dintre candidați. Oficialii electorali ajung să marcheze preferințele pentru anumiți candidați pe buletinele de vot în care alegătorii au selectat doar liste de partid și nu candidați individuali. Doi membri ai comisiei Malorad au fost acuzați de falsificarea rezultatelor alegerilor.
Faptul că această decizie a fost luată în ultimul moment „subminează în mod semnificativ încrederea în proces și lasă suspiciuni de motive politice”, a declarat pentru RFE/RL Iva Lazarova, expert electoral la institut. „Este greu de determinat care este logica din spatele abolirii mașinii de vot pentru cele mai complexe alegeri”.
Ce a condus la decizia Comisiei
Era în seara zilei de 27 octombrie, cu mai puțin de 36 de ore înainte ca secțiile de votare să se deschidă, când Comisia Electorală Centrală a Bulgariei a decis în mod neașteptat să anuleze utilizarea aparatelor de vot.
Mai devreme în aceeași zi, mai multe partide politice -- GERB; Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS); partidul pro-rus Renaștere; Partidul Socialist Bulgar; iar populistul There Is A Such People -- a acuzat guvernul că a încercat să manipuleze mașina de vot.
În declarații separate în parlament, oficialii de partid au spus că viceministrul însărcinat cu certificarea aparatelor de vot, Mihail Stoinov, a realizat o înregistrare video a pașilor necesari pentru generarea codului sursă al aparatelor de vot. Acest lucru, susțineau ei, ar permite manipularea rezultatelor alegerilor.
Delyan Peevski, un parlamentar DPS care este sancționat de Statele Unite pentru corupție, a cerut scoaterea în afara legii a aparatelor de vot. „Nu există altă soluție – fie anularea mașinii [votarea], fie anularea alegerilor”, a spus el reporterilor în parlament pe 27 octombrie, iar alți parlamentari făcând ecou apelului său.
Cei care s-au opus aparatelor de vot au spus că afirmațiile lor se bazează pe un document al agenției de securitate internă a Bulgariei, Agenția de Stat pentru Securitate Națională, care a citat incidentul cu codul sursă cu Stoinov. Lucrarea, care a fost publicată după anularea votului automat, nu a precizat cum ar putea afecta votul și nici nu a menționat vreo dovadă a unei încercări de a manipula rezultatele.
Guvernul a respins acuzațiile, spunând că tot ceea ce a făcut Stoinov a făcut parte dintr-un proces standard de certificare a aparatelor de vot, care s-a făcut într-o sală a Ministerului Guvernanței Electronice sub supraveghere video și în prezența altor oficiali.
Codul computerului care rulează aparatele de vot nu este un secret. Legea electorală din Bulgaria prevede că reprezentanții tuturor partidelor din parlament, precum și oficialii din Ministerul Guvernanței Electronice, ar trebui să aibă acces la cod pentru a asigura transparența.
Premierul bulgar Nikolay Denkov a numit evenimentele care au dus la anularea votului automat „un exemplu clasic de măsuri active” - termenul folosit pentru a descrie războiul politic condus de Uniunea Sovietică, care includea spionaj, propagandă și sabotaj.
Alianța PP-DB a fost singurul grup politic care a apărat aparatele de vot. Atanas Atanasov, un parlamentar de la PP-DB, a evidențiat rolul Agenției de Stat pentru Securitate Națională și, într-o postare pe Facebook, a numit mult-citata lor lucrare critică la adresa aparatelor de vot „kompromat de calitate scăzută, care servește păstrării modelului feudal. a GERB și DPS în administrația locală prin compromiterea mașinii de vot și prin crearea condițiilor pentru înlocuirea votului cetățenilor”.
Rupturi în coaliția de guvernământ
Conflictul asupra aparatelor de vot este doar cel mai recent dezacord dintre cele două facțiuni din coaliția de guvernare a Bulgariei, formată după alegerile parlamentare din aprilie. Aceștia se află pe părțile opuse ale baricadelor, PP-DB apărând mașina de vot și GERB cerând ca buletinele de vot să fie folosite doar de hârtie.
Cu o serie de alegeri anticipate în Bulgaria în 2021, parlamentul a schimbat de mai multe ori regulile privind votul automat, în funcție de grupul care are majoritatea. Potrivit expertului electoral Lazarova, votul automat a devenit „un subiect folosit pentru mobilizarea electoratului partidelor” în ultimii doi ani. „Mașinile erau încărcate cu așteptări de a rezolva problemele din procesul nostru electoral, ceea ce este imposibil pentru o tehnologie de vot”, a spus ea. „Dar... concentrarea a fost schimbată și nu a existat niciun spațiu pentru exprimarea opiniilor experților cu privire la beneficiile și funcționalitățile mașinilor”.
Al doilea scrutin local din 5 noiembrie ar trebui să fie diferit. După ce câteva mii de cetățeni au protestat în marile orașe bulgare, cerând restituirea aparatelor de vot, iar partidele politice au contestat decizia comisiei electorale, Curtea Administrativă Supremă a decis că, de fapt, aparatele de vot vor fi permise.