Zeci de activiști și reprezentanții unor guverne și organizații internaționale au depus miercuri coroane de flori la fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz, în Polonia, la împlinirea a 79 de ani de la Holocaustul romilor din timpul celui de-al doilea război mondial.
În noaptea de 2 spre 3 august 1944, naziștii au lichidat așa-numitul „lagăr de familii țigănești” de la Auschwitz-Birkenau, omorând în camerele de gazare, potrivit celor mai noi estimări, 4300 de romi care supraviețuiseră foametei și bătăilor.
În fiecare an, romii din toată Europa marchează această zi ca Ziua Comemorării Holocaustului Romilor. În 2015, Parlamentul European a consfințit data de 2 august ca Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva etniilor Roma și Sinti.
În 2020, una din țările europene cu cei mai mulți etnici romi, România, a adoptat și ea ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.
În timpul războiului, 25.000 de romi din România au fost deportați în vederea exterminării în Transnistria.
Site-ul romilor cehi Romea.cz amintește că în cele 17 luni cât a funcționat „lagărul familiilor de țigani” de la Auschwitz au fost încarcerați acolo 23 de mii de femei, bărbați și copii. Aproximativ 21 de mii au fost omorâți. Alți romi au fost uciși în alte lagăre naziste, la Treblinka, Majdanek sau Sobibor.
Numărul romilor uciși de naziști în al doilea război mondial este estimat la jumătate de milion de oameni. Unele evaluări vorbesc chiar de 800.000 de persoane, ceea ce ar însemna jumătate din populația romă din Europa antebelică.
În ajunul comemorării de anul acesta, Comisia Europeană a dat publicității o declarație în care cinstește memoria victimelor roma și sinti din al doilea război mondial și condamnă manifestările „anti-țigănești” din Europa de astăzi.