Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Înfrângerea lui Poroșenko este primul semnal foarte serios pentru dl Plahotniuc” (VIDEO)


Igor Boțan și Vasile Botnaru în studioul Europei Libere de la Chișinău
Igor Boțan și Vasile Botnaru în studioul Europei Libere de la Chișinău

În dialog cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Actorul și novicele în politică Volodimir Zelenski este cîștigatorul alegerilor prezidențiale din Ucraina.​ În prima sa conferință de presă după anunțarea rezultatelor, Zelenski a declarat că va aduce un nou suflu în politica ucrainiana și că îi va cere sfatul lui Petro Poroșenko dacă va avea nevoie.

Un punct de vedere de Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:52 0:00
Link direct


Europa Liberă: De ce a pierdut Poroșenko? Nu vă întreb de ce a câștigat Zelenski. S-a tot vorbit despre asta. De ce a pierdut Poroșenko? Și întrebarea care rezultă pentru noi: în ce măsură seamănă sau nu traiectoria lui Poroșenko cu cea a lui Vladimir Plahotniuc?

Igor Boțan: „Petro Poroșenko a pierdut, pentru că, venind la președinție pe valul așa-zisei „revoluții a demnității”, nu a satisfăcut așteptările cetățenilor ucraineni.”

Europa Liberă: Adică, după Ianukovici?

Igor Boțan: „După Ianukovici, după ce s-a vărsat sânge pentru Maidan, după ce au fost așteptări exagerate și a avut loc o revoluție care s-a numit „revoluția demnității”. Au trecut cinci ani de atunci, iar așteptările cetățenilor ucraineni nu s-ar realizat.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Dar el spune că a făcut tot ce i-a stat în puteri, pentru că a avut un adversar foarte puternic, care îl surclasează, care este Vladimir Putin, adică Federația Rusă, și situația economică, politică este de așa natură că mai mult decât atât nu se poate face. El spune, dimpotrivă, că a făcut mult peste ceea ce au făcut alții.

Igor Boțan: „Dar pe fundalul descreșterii calității vieții în Ucraina, proprietatea personală a dlui Poroșenko s-a multiplicat de foarte, foarte multe ori, a crescut corupția, deci au fost lucruri care nu în mod neapărat au fost influențate de Federația Rusă. Clanul care l-a susținut pe Poroșenko și cei care au fost în jurul domniei sale s-au îmbogățit, au fost scandaluri grandioase de corupție, deci lucruri care nu au scăpat cetățenilor ucraineni.”

Europa Liberă: Dar el iarăși are răspunsul următor: „Nu eu judec, nu eu împușc, nu eu sunt cel care trebuie să le tai mâinile”.

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că inițiativa trebuia să vină din partea Președinției, astfel încât organele de drept din Ucraina să poată curma corupția care a crescut, iar cetățenii simt acest lucru. Al doilea factor foarte important ține de, cum spuneam, calitatea vieții, care a scăzut dramatic, iar pentru ucraineni faptul că venitul pe cap de locuitor este cel mai mic din Europa și în acest sens Ucraina a devenit cea mai săracă țară din Europa este un fel de ofensă, lucru pe care oamenii l-au și manifestat în cadrul acestor alegeri. Și a mai existat un factor legat de figura contracandidatului principal al dlui Poroșenko, care a avut intuiția și s-a pliat exact pe percepțiile cetățenilor, mai cu seamă în calitatea domniei sale de actor, care a scos în evidență toate viciile elitei politice din Ucraina. Toate puse împreună cred că au determinat scorul final pe care îl cunoaștem.”

Europa Liberă: Reproșul cel mai dur care i se adresează e că n-a oprit războiul din Donbas. Asta i-ar fi stat în puteri sau nu?

Igor Boțan: „Eu cred că nu i-ar fi stat în puteri, dar cred că acest reproș este unul exagerat. Poroșenko a răspuns la aceste reproșuri, afirmând că atunci când a venit în funcția prezidențială armata era dezorganizată. Sigur a reușit să transforme armata ucraineană într-o forță...”

Sigur a reușit să transforme armata ucraineană într-o forță...

Europa Liberă: Dar a promis când a venit la putere, în campania electorală a promis să oprească războiul.

Igor Boțan: „Eu cred că el poate răspunde la această întrebare. Așa-zisa „russkaia vesna” (primăvara rusă) nu s-a extins asupra altor regiuni. Ea a rămas conservată într-o parte a regiunii Luhansk și Donețk și din acest punct de vedere, sigur că Poroșenko a făcut foarte multe lucruri pozitive pentru Ucraina, dacă adăugăm la asta și obținerea regimului fără vize pentru ucraineni în raport cu Uniunea Europeană, Poroșenko a reușit să obțină autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Deci sunt lucruri care au fost contabilizate și care au fost apreciate chiar de contracandidatul domniei sale.”

Europa Liberă: Dar Zelenski a spus: „Nu vi le asumați personal, nu vă aparțin întru totul”.

Igor Boțan: „Da, este adevărat. Ucraina, poporul ucrainean este cel care a făcut alegerea și trebuie respectată, înalții demnitari doar trebuie prin funcțiile pe care le dețin să creeze condiții propice pentru ca alegerea poporului ucrainean să fie una simțită chiar și la nivel de viață cotidiană, prețuri, salarii, creșteri ale economiei, lucruri care au stagnat sau chiar s-au înrăutățit în perioada în care dl Poroșenko a fost președinte al Ucrainei.”

Volodimir Zelenski: „Uitați-vă la noi, totul este posibil”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

Europa Liberă: Să vă spun de ce acest checklist. Pentru că, așa cum vă spuneam, mă tentează să compar cu traiectoria lui Vladimir Plahotniuc, care este la fel foarte bine intenționat în cuvinte, este foarte proeuropean, foarte autoritar, dar poporul sărăcește, poporul rămâne nemulțumit, scorul este relevant, nu are succesul pe care și l-a dorit. Sigur, această comparație șchiopătează ca și orișicare comparație, dar, păstrând proporțiile, am putea compara performanțele și lacunele lui Poroșenko cu traiectoria lui Vlad Plahotniuc, nu?

Igor Boțan: „Sigur, avem foarte multe lucruri în comun cu Ucraina, dar trebuie să privim mai larg, trebuie să privim întreaga trilaterală Tbilisi-Kiev-Chișinău. Ne amintim foarte bine că s-au făcut eforturi în ultimii doi ani de zile pentru consolidarea acestei trilaterale, care să aibă o voce comună pe arena internațională și pe scena politică europeană în cadrul acordurilor de asociere, dar dacă îl comparăm pe dl Plahotniuc cu dl Poroșenko, trebuie totuși să luăm în considerare faptul că Poroșenko nu a reușit să-i elimine întru totul pe alți oligarhi. Aici, în Republica Moldova, dl Plahotniuc a rămas de unul singur, fără vreo funcție publică, dar cu toată puterea în mâinile sale.”

Europa Liberă: Nu i-a eliminat, pentru că nu a putut?

Igor Boțan: „Cred că nu a putut, dar cred că...”

Europa Liberă: Pe Svetov, de exemplu, nu-mi imaginez cum s-ar fi putut să-l dea la o parte.

Igor Boțan: „Cel puțin, contracandidații dlui Poroșenko au avut susținere pe care în Republica Moldova nicio forță politică de opoziție nu își poate imagina că ar putea să o aibă. Și acest lucru a contat foarte mult.”

Avem foarte multe lucruri în comun cu Ucraina...

Europa Liberă: Deci, Plahotniuc este mai perspicace, a făcut „zacistka” (curățarea)?

Igor Boțan: „Nu cred că este mai perspicace, pentru că avem exemplul Georgiei, unde Ivanișvili, fiind practic singura persoană cu influența comparabilă cu cea a dlui Plahotniuc, după ce o perioadă scurtă a fost prim-ministru, totuși a hotărât să se retragă în umbră și din umbră să controleze procesele. În Republica Moldova vedem dimpotrivă că dl Plahotniuc și-a dorit foarte mult să devină prim-ministru, cel puțin în 2016, în ianuarie, și în campania electorală și-a dorit de asemenea să promoveze Partidul Democrat. Aceste eforturi s-au încununat cu un anumit succes, dar acest succes este nesatisfăcător pentru Partidul Democrat, nicio forță politică, nici măcar Partidul „Șor” nu-și dorește să facă o alianță cu Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Plahotniuc își va înzeci de acum încolo eforturile, mai cu seamă după ce Zelenski a câștigat la Kiev. Ați văzut, probabil, pe Facebook o glumă despre faptul că Putin s-ar uita acum altfel la Mișa Galustian, că un comediant s-ar putea să-i ia locul? E o glumă, dar poate are un grăunte de adevăr, pentru că vine o altă generație și asta le suflă în ceafă tuturor marilor diriguitori?

Igor Boțan: „Este adevărat! Eu cred că este primul semnal foarte serios pentru dl Plahotniuc înfrângerea dlui Poroșenko, de asemenea este de așteptat că și în România partidul-frate, Partidul Social Democrat, probabil va scădea dramatic în simpatiile cetățenilor.

Deci, doi piloni foarte importanți pentru mașinăria politică a dlui Plahotniuc se surpă cumva, relațiile cu Uniunea Europeană au fost stricate și cele două rezoluții din anul trecut arată care este atitudinea Uniunii Europene față de dl Plahotniuc și de Guvernul pe care îl dirija din umbră, de asemenea dl Plahotniuc are probleme proaste cu Federația Rusă. Cred că Federația Rusă este deocamdată singurul impediment care îl ține deoparte pe dl Plahotniuc și nu-i permite să formeze o coaliție cu socialiștii. Dacă punem toate lucrurile împreună, cred că Plahotniuc poate trage concluzii din procesele care se derulează, iar situația din Ucraina cred că este un prim clopoțel pentru Republica Moldova că și aici lucrurile sunt pe cale de a se schimba.”

Europa Liberă: Și un post-scriptum, dacă vreți: V-a plăcut dezbaterea? Eventual această metodă aplicată în Republica Moldova v-ar plăcea? Dvs. personal, dacă v-ar invita cineva să fiți moderator la o asemenea dezbatere pe stadion, ce ați zice?

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Eu cred că a fost o competiție legată de istețimea celor care au participat și nu de abordarea în profunzime a problemelor cu care se confruntă Ucraina. Cred că așa au gândit regizorii acestei dezbateri, în orice caz ea a fost foarte interesantă și am văzut că și un candidat și celălalt sunt oameni foarte descurcăreți și isteți, dar asta întotdeauna a caracterizat Ucraina...”

Europa Liberă: În Moldova, Dvs. ați fi părtașul unei asemenea dezbateri, ați vrea să fiți moderatorul unei asemenea dezbateri?

Igor Boțan: „Nici nu mă gândesc la așa ceva, pentru că principala figură politică din Republica Moldova preferă să nu participe la dezbateri nici măcar la mediaholdingul pe care îl are în posesiune.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG