Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Partidul Democrat este doar în aparență relaxat”


Analistul politic Igor Boțan
Analistul politic Igor Boțan

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

În dialog cu Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:49 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cei mai relaxați par a fi democrații, cărora, zic unii analiști, le-ar conveni foarte bine starea asta de imponderabilitate temporară până Dumnezeu știe când, pentru că au Guvernul, au toate pârghiile necesare ca să continue guvernarea. E o impresie greșită sau întemeiată?

Igor Boțan: „Probabil este totuși o impresie greșită, pentru că a părea și a fi sunt lucruri diferite. Democrații doar par relaxați; democrații au temei să-și pună un șir de întrebări foarte importante: de ce din patru fracțiuni parlamentare, alături de cea a democraților, niciuna nu dorește coaliție cu Partidul Democrat? Această întrebare este importantă și la această întrebare, eventual, democrații ar trebui să răspundă și în fața alegătorilor, dacă vom avea, eventual, alegeri parlamentare anticipate.”

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Europa Liberă: Răspunsul lor este foarte simplu – 600 de lei de Paște, 200 de lei pentru fiecare copil... Ucrainenii spun așa: „Baba s vozu, koniam legce” (Mai ușor pentru cai, când coboară cucoana). Ei guvernează cum se pricep mai bine – a IV-a prima casă, încă niște kilometri de drumuri și problema-i rezolvată.

Igor Boțan: „Atunci, următoarea întrebare pentru democrați va fi: De ce de Ziua Constituției, de Ziua Independenței cetățenii Republicii Moldova nu vor primi iarăși câte 600 de lei cadou? De ce? Și dacă democrații au pus economia pe picioare, așa cum se laudă, de ce n-au adoptat o lege ca de sărbătorile naționale toți cetățenii Republicii Moldova cu venituri mai mici de două mii de lei să aibă acest cadou de 600 de lei? În privința relaxării.

Dacă pe dimensiunea internă ne-am convins că nicio fracțiune parlamentară, nici măcar fracțiunea Partidului „Șor” nu-și dorește coaliție cu Partidul Democrat, ce se întâmplă pe dimensiunea externă? De ce Partidul Democrat a reușit să strice relațiile atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Federația Rusă? Și acest lucru contează foarte mult. Această stare de relaxare a Partidului Democrat s-ar putea să devină una efemeră și mai mult după rezultatele alegerilor din Ucraina, eventual, dacă nu câștigă Petro Poroșenko la 21 aprilie.”

Europa Liberă: Dar, fiți de acord, ei nu s-au lăsat foarte surprinși de starea asta. De altfel, premierul Filip este încă premier sau deja e lider al fracțiunii democraților?

Igor Boțan: „În virtutea unei hotărâri a Curții Constituționale din 2014, dl Pavel Filip și alți membri ai Guvernului sunt deputați și, deocamdată, sunt delegați într-un Guvern demisionar. Ei pot cumula aceste funcții ministeriale până când va fi învestit un nou Guvern. Deci, aici contradicții nu există, dacă ne conducem de hotărârea Curții Constituționale.”

Probabilitatea că Partidul Democrat va avea un scor mai bun este mică...

Europa Liberă: Nu-i vorba de contradicții, e vorba că dânșii ocupă două posturi și exact ilustrează ceea ce spuneam eu – de ce s-ar stresa dacă au toate pârghiile necesare?

Igor Boțan: „Pentru că nu există Guvern și nimeni nu-și dorește să facă o coaliție cu acest partid, iar dacă vor fi alegeri anticipate, probabilitatea că Partidul Democrat va avea un scor mai bun este mică, dar s-ar putea să aibă un scor mai prost decât cel pe care îl are în prezent, pentru că, repet, să-i deprinzi pe cetățeni cu cadouri de sărbători și să nu le oferi un cadou pe măsură și de Ziua Independenței va arăta cumva prost pentru Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar nu uitați de resursa administrativă.

Igor Boțan: „Resursele administrative au fost utilizate deja, au fost folosite și nu cred că mai există spațiu pentru a întări cu mult pozițiile Partidului Democrat la eventualele alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Oricum, eu insist că s-au pregătit de chestiunea asta și demersul spre Curtea Constituțională confirmă acest lucru. Ei se gândesc să guverneze în condițiile acestea de provizorat mult și bine. Ce mecanisme juridice sunt pentru așa ceva, încotro merge gândirea constituțională?

Igor Boțan: „Gândirea constituțională merge într-o direcție foarte clară. Dacă timp de trei luni de zile Parlamentul nu adoptă legi, el poate fi dizolvat și soluția este organizarea alegerilor parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Adică așa, cu Smirnov la prezidium, fără spicher, fără comisii parlamentare, da?

Igor Boțan: „Tocmai aici apare întrebarea: de ce Partidul Democrat nu este capabil să atragă aliați? A guvernat trei ani de zile, a guvernat cum a dorit, a comis tot felul de lucruri care sunt reprobabile...”

Europa Liberă: Dar au făcut și fapte bune, „pro-Moldova”, drumuri...

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Au făcut fapte bune, drumuri au făcut, într-adevăr au reparat drumuri, dar cetățenii nu trebuie să uite cu ce preț...”

Europa Liberă: E exact în contextul întrebării Dvs. Deci, faptele lor bune ar trebui să constituie un pol de magnetism care să atragă sateliți, că toată lumea vrea fapte bune.

Igor Boțan: „Exact! Și repararea drumurilor, am început cu asta, s-a făcut din contul că a fost dată uitării electrificarea căii ferate – lucru foarte important pentru cetățeni și pentru economia Republicii Moldova –, au uitat cu desăvârșire despre acest lucru și de multe alte proiecte care ar fi trebuit, în condiții normale, să fi fost dezvoltate.”

Europa Liberă: Apropo de drumuri bune... Am văzut o știre că pentru două șosele naționale Chiril Gaburici vrea să împrumute de la o bancă chinezească.

Igor Boțan: „Și acest lucru trebuie să-l înțelegem ca un semnal, ca un indicator că Republica Moldova se îndreaptă spre cea de-a patra cale, care duce spre Turcia, Emiratele Arabe Unite, China și Asia și acest lucru...”

Europa Liberă: Adică și-au luat de-o grijă de la banii europeni sau de la asistența occidentală?

Igor Boțan: „Da, acest lucru trebuie să fie remarcat în contextul a ceea că această aparentă relaxare nu este deloc cea care poate demonstra că Partidul Democrat se simte oarecum confortabil, nu se simte deloc...”

Europa Liberă: Am înțeles. Deci, ca un mire galeș nu trebuie să arate că îl strâng papucii?

Igor Boțan: „Sigur!”

Europa Liberă: Acum să vă întreb despre altceva. Igor Dodon voia să dea impresia că el are toate pârghiile necesare ca să decidă când strică, când desface, când face... Acum, poziția dânsului s-a întărit?

Igor Boțan: „Acum, poziția dlui Dodon este una mai bună decât anterior, pentru că are atribuții prevăzute în Constituție. El decide momentul în care vine cu candidatura primului ministru, el decide și va decide atunci când eventual va trebui să semneze decretul privind dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Aici atribuțiile constituționale ale dlui Dodon se termină.”

Europa Liberă: Faptul că până acum nu s-a adunat o majoritate parlamentară cu transfugi, așa cum i-a numit dl Dodon în avertismentele sale repetate, i se datorează lui? Amenințarea lui și-a făcut efectul?

Igor Boțan: „Nu cred că i se datorează dlui Dodon. Dl Dodon însuși împreună cu dna Greceanîi în 2011, după ce au semnat un angajament, au părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor. Deci, dl Dodon a ieșit...”

Europa Liberă: Pentru că nu mai erau comuniști-comuniști. El era mai comunist decât comuniștii.

Igor Boțan: „Probabil, dar nu contează; contează că a semnat acel angajament și l-a încălcat. Deci nu cred că acest lucru i se datorează dlui Dodon, pur și simplu s-a schimbat situația în țară. Deocamdată, deputații din Partidul Socialiștilor și din Blocul ACUM se țin copăcel, cum se zice, nu se lasă atrași în mrejele Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare. Este adevărat că Moscova nu-l lasă pe Igor Dodon să facă asociere parlamentară cu Partidul Democrat?

Igor Boțan: „Sunt niște supoziții, sunt speculative, dar au la bază argumente foarte puternice. Unu: în ajunul alegerilor, Ministerul de Interne al Federației Ruse pe neprins de veste a anunțat opinia publică că împotriva dlui Vlad Plahotniuc a fost deschis un dosar penal pentru spălare de bani în sumă de 37 de miliarde de ruble. Este o sumă fabuloasă, iar astfel de anunțuri s-au făcut nu întâmplător.

Moscova se împotrivește unei astfel de coaliții...

Și propagandiștii ruși în mod repetat îi transmit mesaje dlui Dodon și Partidului Socialiștilor că ar fi o decizie proastă dacă Partidul Socialiștilor ar accepta să facă o coaliție cu Partidul Democrat, altminteri cred că demult am fi avut o coaliție dintre socialiști și democrați. Impedimentul deocamdată este cel, așa cum l-ați menționat și Dvs., că Moscova se împotrivește unei astfel de coaliții.”

Europa Liberă: Vă referiți în special, probabil, la comentariul lui Kiseliov, dar Kiseliov nu vorbește fără aprobare de la Kremlin, asta o știe toată lumea, și accentele puse de Kiseliov vi se par relevante – băieții buni sunt cei din DA și PAS, iar băiatul rău este Plahotniuc, așa a concluzionat Kiseliov. Corect?

Igor Boțan: „Eu cred că Kiseliov contează mai puțin, contează mult mai mult intervenția...”

Europa Liberă: ...ca vorbitor...

Igor Boțan: „...intervenția publică a reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne. Iată acolo lucrurile sunt cu adevărat foarte, foarte serioase.”

Europa Liberă: Acolo vin direct de la administrația Putin?

Igor Boțan: „Exact! Acest lucru nu poate fi pus la îndoială. De aceea este doar în aparență Partidul Democrat relaxat. Și nu trebuie să uităm că mediaholdingul dlui Plahotniuc lucrează la turații maxime, așa că relaxarea pe care o vedem din partea Partidului Democrat este una amăgitoare. Eu cred că există tensiuni foarte serioase în cadrul acestei formațiuni.”

Europa Liberă: Să ne așteptăm că își va pune cenușă pe cap Partidul Democrat într-o formă sau alta?

Igor Boțan: „Eu nu cred că Partidul Democrat își va pune cenușă pe cap.”

Europa Liberă: „Закусил удила?” (acționează, indiferent de circumstanțe), cum spun rușii?

Igor Boțan: „Exact! Și mai există un lucru, care probabil vine din psihologie. Deci, dl Plahotniuc nu este omul care poate renunța pur și simplu așa la putere. A făcut acest lucru atunci când, aparent, Partidul Democrat era unul dintre partidele aflate la guvernare, acum, când se simte stăpân pe situație, nu cred că poate să-și permită să cedez puterea pur și simplu.”

Europa Liberă: Deci, Voronin trebuie să-i dăruiască și lui un crocodil de cristal plin cu coniac de la „Kvint”?

Igor Boțan: „Probabil, dar dl Plahotniuc are un cristal, așa că poate continua și fără cadourile din partea Partidului Comuniștilor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG