Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Dacă Partidul Democrat vrea un proces pe finanțarea partidelor, toți trebuie să fie puși în aceeași oală


Igor Boțan
Igor Boțan

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

După ce în presă au apărut mai multe secvențe video în care președintele Igor Dodon și liderul democrat Vlad Plahotniuc discută despre eventuale planuri de federalizare, dar și finanțarea PSRM de entități străine, PD anunță că a lansat o campanie pentru demiterea șefului statului „pe motiv de trădare de Patrie, finanţare ilegală din exterior şi uzurpare a puterii în stat”. Cât de relevante ar putea fi aceste probe și cum ar putea evolua evenimentele la Chișinău, în opinia analistului Igor Boțan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:07 0:00
Link direct

Europa Liberă: Întrebarea unui telespectator care, să admitem, stă în depărtare: „A devenit Igor Dodon mai bun, după ce a încuviințat această alianță temporară a socialiștilor cu adversarii săi politici”?

Igor Boțan: „În niciun caz dl Dodon nu a devenit mai bun. Pur și simplu s-au schimbat circumstanțele și dl Dodon se vede obligat să susțină guvernul format, în special, de Blocul ACUM.”

Europa Liberă: De ce nu a făcut asta pe durata celor trei luni de zile atât de disputate acum?

Igor Boțan: „Pentru că a fost într-un dialog cu Partidul Democrat și din filmulețele publicate de Partidul Democrat, de dl Vlad Plahotniuc, putem deduce că ei avut niște înțelegeri. În ultimul moment, dl Dodon a venit cu o hârtie pe care dl Plahotniuc trebuia să o semneze, iar dl Plahotniuc are un principiu – el, chiar dacă se înțelege, nu semnează nimic, ca să nu lase urme.

Plahotniuc, chiar dacă se înțelege, nu semnează nimic, ca să nu lase urme...

Acest lucru este aproape o axiomă și ni l-a confirmat dl Vladimir Voronin, care într-o discuție publică a spus că dl Plahotniuc niciodată nu lasă urme, chiar dacă adoptă decizii foarte importante.”

Europa Liberă: În schimb, are urme video. A fost filmat, probabil, știind că are și în dreapta, și în stânga câte o cameră de luat vederi.

Igor Boțan: „Vă referiți la dl Dodon sau la dl Plahotniuc?”

Europa Liberă: La dl Plahotniuc. Dl Dodon n-avea cum să știe, pentru că a fost, se pare, în vizită și a fost atât de sincer, încât, iată, a intrat în capcană.

Igor Boțan: „Dl Dodon a fost sincer pentru că discuția care a fost dată publicității era una din multiplele discuții de acest gen. Faptul că dl Dodon nu s-a gândit la metodele pe care le folosește dl Plahotniuc - despre care știe toată lumea - că el înregistrează totul, iată i-a jucat festa dlui Dodon.”

Europa Liberă: Deci presupuneți că filmarea s-a făcut cu încuviințarea lui Plahotniuc și nu de organele de drept?

Igor Boțan: „Eu nu pot să răspund la această întrebare, dar înțeleg că discuția a avut loc în sediul dlui Plahotniuc, pentru că totul este în culorile aurite, de aceea pot să presupun că totuși această înregistrare s-a făcut cu asentimentul dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Analiștii de imagine au mai surprins următorul detaliu: dl Plahotniuc mănâncă alune. Se zice că acesta e obiceiul casei, or, dacă ar fi fost în vizită, n-ar fi îndrăznit, probabil, să guste din alune din varii motive.

Igor Boțan: „Dl Plahotniuc este acasă acolo, pentru că acest lucru se vede ușor. Se pare că domnia sa stă într-un jilț cu fața spre ușă, așa cum stau stăpânii casei. De aceea, nu încape nicio îndoială că dl Dodon a fost în ospeție la dl Plahotniuc.”

Europa Liberă: E treaba experților să ne spună cât de mult ar putea trage într-un eventual proces aceste probe. Dvs. cum vi se pare, acestea sunt probe de judecată sau probe de impresionat publicul?

Igor Boțan: „Acestea sunt probe pentru propagandiști, pentru că ceea ce i-a spus dl Dodon dlui Plahotniuc i-a spus într-o discuție privată, într-un acces de sinceritate și dacă există ceva reprobabil în ceea ce a făcut dl Dodon, acest lucru se referă la finanțarea partidului. Numai că același lucru îl face și Partidul Democrat și știe toată lumea. La fel a fost filmat un filmuleț cu președintele raionului Criuleni, care, de asemenea, le povestea foarte clar cum este finanțat Partidul Democrat.

Dacă propagandiștii PD vor un proces, el trebuie să fie amplu, exhaustiv și să conțină toate aspectele finanțării ilegale a partidelor și campaniilor electorale...

De aceea, dacă ar fi un proces pe finanțarea partidelor, acest proces trebuie să cuprindă atât ceea ce a declarat dl Dodon, cât și ceea ce a declarat dl Veaceslav Burlac; trebuie să se discute implicarea fundațiilor în procesul electoral, trebuie să se discute și problema magazinelor sociale. Deci, dacă propagandiștii Partidului Democrat vor un proces, acest proces trebuie să fie amplu, exhaustiv și să conțină toate aspectele finanțării ilegale a partidelor și campaniilor electorale.”

Europa Liberă: M-ați adus în punctul în care iarăși vreau să formulez o nedumerire - dacă abia acum democrații, fruntașii democrați au aflat despre faptul că partidul lui Igor Dodon, el personal ia câte un milion de dolari pe lună și dl Candu a ajuns la concluzia - a spus la mitingul de duminică - că ar fi venit 30 de milioane de dolari până acum, mă întreb ce eficiență au organele subordonate Partidului Democrat, care de mult ar fi trebuit să detecteze această invazie financiară venită de la Moscova. Ce randament are, de exemplu, Securitatea, Comisia Electorală Centrală, alte organe care n-au observat acest flux financiar care trece pe sub nasul lor și abia acum l-au descoperit grație lui Plahotniuc?

Igor Boțan: „Ba da. Văd că sunt eficiente aceste servicii. Cazul de la Criuleni a fost mediatizat, făcut public și am văzut că nu a urmat nimic. Deci s-ar putea ca dl Candu să aibă dreptate și toate aceste informații sunt colectate pentru a fi utilizate ulterior ca materiale pentru șantaj. Acest lucru este extrem de periculos...”

Europa Liberă: Adică, Dvs. presupuneți că nici aceste filmări n-ar fi apărut dacă socialiștii ar fi făcut alianță cu democrații? Erau să zacă în continuare în sertar?

Igor Boțan: „Evident, din punctul meu de vedere. Pentru că eu am înțeles un lucru – între dl Plahotniuc și dl Dodon de mult exista o cooperare foarte fructuoasă în problema federalizării Republicii Moldova. Greșeala dlui Dodon a fost că i-a cerut semnătura dlui Plahotniuc. Dl Dodon nu a învățat lecția de la Vladimir Voronin că dl Plahotniuc nu lasă urme. Și iată faptul că dl Plahotniuc a refuzat să semneze ceea despre ce s-au înțeles, iată că a adus situația în acest punct și există presupunerea că partenerii dlui Dodon de la Moscova i-au cerut să facă alianță cu Blocul ACUM. De aici s-au început toate lucrurile curioase - de la protestul democraților „Vrem stabilitate, nu anticipate!” să treacă exact la lozinca inversă.”

Europa Liberă: Iar liderul democraților a anunțat sus și tare că el, el (!) a rezistat presiunii, el nu și-a vândut țara. Până la urmă, iarăși vorbim despre substituirea unei instituții, deci un lider de partid, un lider al partidului ex- de guvernământ își asumă toate meritele sau responsabilitățile și ajungem iar la Plahotniuc = cu PDM?

Igor Boțan: „Ajungem acolo, numai că toată povestea asta cu trădarea este o bulă umflată artificial. Federalizarea Republicii Moldova poate fi un proiect pe care dl Dodon nici nu a ascuns că îl dorește, deci el nu poate trăda însuși prin faptul că dorește federalizarea. A mai existat proiect de federalizare făcut public de OSCE în iulie 2002. Cine a trădat atunci? A existat proiectul de federalizare inițiat de Vladimir Voronin cu așa-zisa „federație asimetrică”, au lucrat experții de la Chișinău și de la Tiraspol. Cine a trădat atunci? Era vorba de un proiect politic, care, dacă ar fi fost susținut de către Partidul Democrat, oricum trebuia să treacă prin referendum constituțional...”

Europa Liberă: Dacă există o simetrie în comparația asta, Dodon s-a pomenit în situația celor pe care el îi acuza de gândire unionistă?

Igor Boțan: „Exact!”

Europa Liberă: Dodon spunea că nici măcar nu au dreptul să scoată pe gură cuvântul „unionism”. Or, iată, lui acum i se reproșează același lucru.

Nimeni din Blocul ACUM nu va susține o federalizare și dl Dodon înțelege acest lucru...

Igor Boțan: „Exact. Să promovezi un proiect de federalizare nu înseamnă trădare. Este un proiect care nu este acceptat de cetățenii Republicii Moldova. Acum situația este și mai interesantă, că dl Dodon, după ce a încuviințat coaliția Partidului Socialiștilor cu Blocul ACUM, renunță la federalizare. Și acest lucru este pozitiv. Deci, noi putem vedea partea bună a acestei coaliții. Nimeni din Blocul ACUM nu va susține o federalizare și dl Dodon înțelege acest lucru. De aceea, problema federalizării pur și simplu este scoasă de pe agendă.”

Europa Liberă: Dl Dodon în situația în care se află – suspendat iarăși temporar pentru a se dizolva de către președintele interimar Filip Parlamentul și revenit înapoi, înțeleg, în funcția lui – ce mai poate întreprinde acum? El a încuviințat un alt Guvern, a dat, practic, frâiele executive din mâini, partidul activează de sine stătător în formula parlamentară. Ce poate să mai întreprindă acum pentru a-și dovedi nevinovăția și consecvența?

Igor Boțan: „Eu nu știu dacă cineva l-a acuzat în conformitate cu procedurile...”

Europa Liberă: Oficial nu există o inițiere a unui dosar.

Igor Boțan: „Dacă nu există, și chiar dacă ar exista, ar fi foarte interesant să vedem cum se desfășoară acesta. Ceea ce poate face util dl Dodon pentru Republica Moldova și pentru dânsul personal, pentru partidul pe care îl tutelează, este să susțină guvernarea Blocului ACUM, pentru că acest Bloc ACUM trebuie să înceapă reformele și atunci când se va ajunge la clarificarea finanțării partidelor – că asta este ceea ce i se poate imputa pe bune dlui Dodon – să fie la suprafață toate schemele ilegale de finanțare a partidelor, fie că e vorba de Partidul Socialiștilor...”

Europa Liberă: Dar asta ar însemna să-și tragă un glonț în cap, politic vorbind?

Igor Boțan: „Politic vorbind, asta înseamnă că toți vor fi puși în aceeași oală, iar dacă cumva victoria revine Partidului Democrat, atunci dl Dodon va fi sacrificat și nici măcar nu va avea parte de un proces onest.”

Europa Liberă: Adică, Dvs. presupuneți că la un moment dat socialiștii s-ar putea dezlipi de președintele Dodon?

Igor Boțan: „Nu, nu cred că acest lucru este posibil, eu cred că dl Dodon...”

Europa Liberă: Dar de dragul supraviețuirii, dacă se va ajunge la scoaterea acestor documente, cum spuneți Dvs.?

Sunt lucruri care trebuie soluționate toate în același timp, astfel încât legislația privind finanțarea partidelor politice să fie adusă în ordine...

Igor Boțan: „Dacă se va ajunge la scoaterea acestor documente, toate documentele trebuie scoase, și cele legate de Partidul „Șor” – cum a fost finanțat, din ce surse, din ce surse se finanțează magazinele sociale, cine permite ca astfel de magazine sociale să funcționeze sub umbrela unui partid politic. De asemenea trebuie să vedem și să cercetăm toate lucrurile care au ieșit în spațiul public cu finanțarea Partidului Democrat, pentru că sunt lucruri care trebuie soluționate toate în același timp, astfel încât legislația privind finanțarea partidelor politice să fie adusă în ordine, în regulă.”

Europa Liberă: Armata Națională a dat un comunicat în care spune că va respecta ordinea constituțională. Dvs. ce ați înțeles, cărei structuri i se va supune Armata Națională, comandatului suprem?

Igor Boțan: „Da, așa este, comandantului suprem. Și trebuie să țină cont de legislația în vigoare.”

Europa Liberă: Deci, comandatul suprem este Igor Dodon. Prin urmare, Armata Națională zice că stă de partea guvernării încuviințate de Parlament?

Igor Boțan: „Eu nu cred așa. Această declarație este dată ca să sune frumos, în conformitate cu Constituția și legile constituționale. Să sperăm în această situație că nimeni nu va încerca să dea ordinul, hai să spunem așa, Armatei Naționale...”

Europa Liberă: Adică dacă, Doamne ferește, comandatul suprem dă ordin Armatei Naționale să încercuiască Guvernul cu tot cu poliția care nu se supune Guvernului Sandu, acesta va fi un ordin constituțional?

Igor Boțan: „Comandatul suprem nu are dreptul să dea astfel de ordine.”

Europa Liberă: Deci trebuie să înțelegem că Armata Națională în felul acesta spune la fel cum a spus Alexandru Pânzari, demis, iată, de Cabinetul de miniștri: „Nu ne băgați pe noi în politică, nu ne dați ordine care ne pun în dificultate.”?

Igor Boțan: „Absolut așa trebuiau interpretate aceste declarații ale Ministerului Apărării.”

Europa Liberă: Acum avem de furcă cu un model clasic de dualitate de putere?

Igor Boțan: „Absolut corect.”

Europa Liberă: Balanța e exact fifty-fifty?

Avem un Guvern legitim și avem un Guvern care are puterea reală și nu vrea să o transfere Guvernului legitim...

Igor Boțan: „Nu cred că balanța este fifty-fifty. Avem un Guvern legitim și avem un Guvern care are puterea reală și nu vrea să o transfere Guvernului legitim. Deci, efectiv, cetățeanul poate vedea acțiunile Guvernului Filip care nu vrea să dea puterea, pentru că pârghiile reale, coercitive sunt în mâinile acestui Guvern.”

Europa Liberă: Dvs. vorbiți din punctul de vedere al pragmatismului cotidian, dar din punct de vedere juridic, acum este dualitate sau impas? Ce este?

Igor Boțan: „Este impas, este dualitate, pentru că Curtea Constituțională după ce a lucrat în regim non-stop, ignorând toate normele procedurale, a pus țara într-o situație de criză. Totul depinde de modul în care se comportă această Curte Constituțională, care a substituit într-un singur articol două noțiuni, a încălcat un principiu de bază al dreptului constituțional, că această Curte Constituțională trebuia să ajute la depășirea unui impas, dar nu să-l agraveze...”

Europa Liberă: A băgat Republica Moldova în gură de știucă?

Igor Boțan: „Da, exact! Și al patrulea lucru, că a încălcat toate procedurile pentru adoptarea deciziilor. Și din punctul de vedere al statului de drept, sigur că Curtea Constituțională și hotărârile ei, așa strâmbe cum sunt, nu pot fi ignorate. Pe de altă parte, toată lumea înțelege că Guvernul legitim este cel al Maiei Sandu...”

Europa Liberă: Asta ar însemna Curtea să-și nege propria decizie?

Igor Boțan: „Curtea are dreptul să-și schimbe jurisprudența. Acest lucru a fost făcut de Curtea Constituțională nu o singură dată. Atunci când a declarat, în pofida regulilor aritmetice, că o majoritate din 101 este 52, și nu 51, așa cum înțelege toată lumea; așa cum anterior, în 1988, spunea foarte clar că art. 85 înseamnă dreptul discreționar al șefului statului, iar din 2013 și acum consideră că este obligația șefului statului să dizolve Parlamentul.”

Europa Liberă: Dar decizia adoptată în ziua de 7 iunie o poate retrage?

Igor Boțan: „Trebuie să recunoască că a greșit. Curtea poate să facă acest lucru...”

Europa Liberă: Mai ales îndemnată de Comisia de la Veneția?

Dacă de la București, Bruxelles, Washington vine un mesaj foarte clar că guvernul legitim este Guvernul Maiei Sandu și Guvernul Filip trebuie să predea pârghiile, atunci putem ieși din această capcană...

Igor Boțan: „Da, îndemnată de Comisia de la Veneția, dacă... Și sperăm că acest lucru se va întâmpla. Nu știm cât de repede poate să vină Comisia de la Veneția cu aprecierea a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, dar situația acum depinde de câteva capitale – București, Bruxelles, Washington. Dacă din aceste capitale vine un mesaj foarte clar că Guvernul legitim este Guvernul Maiei Sandu și Guvernul Filip trebuie să predea pârghiile Guvernului Maiei Sandu, atunci putem ieși din această capcană. Dacă nu, nimeni nu știe în ce cumpănă a nimerit Republica Moldova și cu ce se poate termina toată această dualitate a puterii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG