Vlad Gribincea: „În primul rând, platforma Parteneriatului Estic este cea mai influentă platformă de ONG-uri existentă în Republica Moldova, care reprezintă ONG-urile cele mai active din toate domeniile sociale care există și este parte a dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Și care în felul acesta sunt brevetate ca experți, nu?
Vlad Gribincea: „Da. A doua chestiune: ne-a fost complicat să obținem susținerea majorității membrilor platformei având în vedere complexitatea chestiunilor discutate, dar totuși s-a obținut susținerea majorității membrilor pentru prima dată în ultimii trei ani de zile.
Toate situațiile din Republica Moldova sunt acum determinate de Curtea Constituțională. Contrar situațiilor obiective și contrar regulilor elementare de interpretare juridică, Curtea Constituțională a dat niște soluții care sunt contrare practicii sale anterioare și care au fost luate pe ascuns, în mod inexplicabil. De asemenea, Curtea Constituțională a neglijat textele clare din Constituție, care spuneau că dizolvarea Parlamentului o poate face doar președintele, o poate face doar după consultarea fracțiunilor parlamentare și a interpretat în mod defectuos termenul de trei luni din Constituție, toate celelalte sunt consecințe ale acestei constatări.
Chiar dacă anterior Curtea Constituțională spunea că partidele trebuie să aibă toate posibilitățile la dispoziție pentru a crea o guvernare stabilă în scopul bunăstării cetățenilor, acum Curtea Constituțională fuge de la acest deziderat pe care îl consacrase 22 de ani și spune că formalismul contează asupra esenței.”
Europa Liberă: De ce ar trebui să-i pese Curții Constituționale sau celor șase judecători de părerea Dvs., care nici măcar nu este una oficială?
Vlad Gribincea: „Dacă judecătorilor Curții Constituționale nu le pasă de imaginea proprie și a Curții Constituționale, atunci mă tem că ei nu merită să fie judecători ai Curții Constituționale. Rolul Curții Constituționale anume că este de a contribui la aplanarea disputelor politice, nu la acutizarea acestora.
Modul în care s-a comportat Curtea Constituțională,
Dacă judecătorilor nu le pasă, atunci chiar e timpul să-și dea demisia...
încălcând propriile proceduri clare, adică adoptarea hotărârilor fără anunțarea din timp, fără informarea subiectelor, fără ședință publică, nu s-a mai întâmplat în practica Curții Constituționale din ultimii ani. Dacă judecătorilor nu le pasă, atunci chiar e timpul să-și dea demisia.”
Europa Liberă: Dar politicienilor le pasă, oare, ce reputație are Curtea, care ar trebui să fie idolul pentru închinăciunea întregii societăți?
Cel puțin ultimele trei hotărâri ale Curții Constituționale nici nu sunt, sunt doar comunicate de presă...
Vlad Gribincea: „Dacă judecătorilor Curții Constituționale nu le pasă de imaginea propriei instituții, atunci e greu de contat că de imaginea acestora se vor ocupa politicienii. Ceea ce voiam să spun este că, cel puțin, ultimele trei hotărâri ale Curții Constituționale nici nu sunt, sunt doar comunicate de presă. Pe site-ul Curții Constituționale ele lipsesc.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că s-au făcut în condiții de război, cum zice rusul «на коленке» (în grabă, oriunde și oricum)?
Vlad Gribincea: „Înseamnă că sesizarea era depusă ieri, probabil după-amiază și la ora 10 dimineață deja era hotărârea Curții Constituționale. Pentru noi este o curiozitate deosebită de ce Curtea Constituțională lucrează duminica. În mod normal, judecătorii Curții Constituționale sunt oameni înțelepți, cântăriți și în astfel de situații subtile de obicei judecătorii iau un răgaz pentru a nu precipita și mai mult tensiunile sociale.”
Europa Liberă: Și dacă în timpul acesta se...
Vlad Gribincea: „În Republica Moldova, Curtea Constituțională a dat doar soluții convenabile partidului de guvernământ. Eu nu cred că o Curte Constituțională trebuie să acționeze la indicația partidului de guvernământ...”
Europa Liberă: Dar asta e o presupunere, e o deducție justificată?
Vlad Gribincea: „Clar că e o concluzie, dar cum poți să interpretezi altfel abaterea Curții Constituționale de la practica anterioară, neglijarea procedurii proprii și darea unor soluții care sunt în totală disonanță cu spiritul Constituției?”
Europa Liberă: Să vă mai întreb ceva. Cine în societate acum când săbiile sunt dezgolite, fiecare și-a scos iataganul, cine poate să facă un arbitraj, astfel încât să nu se ajungă la „război civil”, noțiune tot vehiculată la câteva televiziuni care sperie telespectatorii cu o degringoladă greu de imaginat?
Vlad Gribincea: „Eu sper că politicienii vor da dovadă de înțelepciune și au să înțeleagă că atunci când pierd trebuie să se învețe să piardă, că poporul nu este vinovat cu nimic de ambițiile proprii ale persoanelor și nerecunoașterea propriei înfrângeri. În rest, problemele noastre sunt problemele noastre. Putem conta într-o oarecare măsură pe medierea internațională, dar din câte văd nu există nicio deschidere pentru așa ceva, plus comportamentul din ultimul timp al Partidului Democrat nu lasă spațiu pentru o mediere rațională a situației.”
Europa Liberă: Ca un telespectator, ce puteți spune despre rolul presei în oglindirea, cel puțin, a acestor evenimente?
Vlad Gribincea: „Aceste evenimente au oglindit fața presei. Aici, probabil, n-a fost o surpriză.”