Linkuri accesibilitate

„R. Moldova este condamnată să reziste într-o zonă gri, la graniţa dintre Est şi Vest” (Sebastian Rusu/Adevărul)


Imagine generică
Imagine generică

Ce scrie presa internațională despre evenimentele politice din Republica Moldova?

Agenția de știri Reuters titrează: „Președintele Republicii Moldova a fost demis pe fundalul unei crize care se adâncește”. Publicația internațională scrie că decizia Curții Constituționale „amenință să intensifice instabilitatea în una din cele mai mici și sărace state din Europa, unde corupția și sărăcia i-a împins pe mulți cetățeni să emigreze în Federația Rusă sau în state prospere din Uniunea Europeană”. PSRM, formațiune susținută de Rusia, amintește Reuters, a format un guvern de coaliție cu Blocul pro-european ACUM, o alianță incertă care și-a propus să țină partidul condus de „magnatul Vladimir Plahotniuc” departe de putere.

Link direct


Euronews îl citează pe Daniel Holtgen, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al Consiliului Europei, și care a cerut forțelor politice de la Chișinău să „acționeze în mod responsabil”, și a spus că „problemele politice ar trebui rezolvate de reprezentanții aleși în mod democratic în Parlament”. Reprezentantul Consiliul Europei și-a încheiat mesajul cu precizarea că oficialii organizației sunt gata să asiste Republica Moldova cu reformele necesare, inclusiv reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției.

Publicația de la Moscova Gazeta.ru pe tot parcursul zilei a ținut un live-blog despre evenimentele care au avut loc la Chișinău. Jurnaliștii ruși observă că deputații socialiști, care până acum s-au ferit să-și cheme suporterii să protesteze, iată că acum îi îndeamnă să fie gata de miting. „Se pare că, din punctul de vedere al socialiștilor, momentul mobilizării oamenilor în stradă încă nu a venit”, se arată în articol. Gazeta.ru mai scrie că părțile implicate în conflict, deci, PD, pe de o parte, și Blocul ACUM cu PSRM, pe de altă parte, folosesc aceeași retorică – uzurparea puterii. „Această poziție puțin probabil să contribuie la dialogul între părți”, conchid jurnaliștii de la Gazeta.ru.

RIA Novosti îl citează pe vicepremierul rus Dmitri Kozak cu declarația că Blocul ACUM și PSRM au dat dovadă de curaj atunci când „au depășit neînțelegerile politice și au creat condițiile necesare pentru ulterioara rezolvare civilizată a diferențelor bazate pe voința reală a cetățenilor Moldovei”.

Vicepremierul Federației Ruse a insistat că evenimentele care au loc în Republica Moldova reprezintă „exclusiv un proces politic intern”, adăugând că pentru Rusia este extrem de important ca acele forțe care determină vectorul extern al dezvoltării Moldovei să exprime voința adevărată a poporului”.

Și portalul Hotnews.ro acordă o atenție sporită evenimentelor din Republica Moldova, un live-blog la acest subiect fiind pe prima pagină a publicației. „Bătălia pentru putere în Republica Moldova s-a acutizat duminică, zi în care Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta spune că este în continuare și premierul legitim al țării, motiv pentru care a anunțat alegeri anticipate în septembrie. Pe lângă acestea, Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc a organizat un protest în centrul Chișinăului, cu oameni aduși cu autobuzele, iar în fața instituțiilor statului au fost instalate corturi pentru cei care spun că vor să le apere de trădători”, se arată pe portalul Hotnews.ro. ​

„Revoluția majorității parlamentare la Chișinău: criză politică și constituțională, cu lumea în stradă” – este titlul articolului de analiză semnat de Iulian Chifu pentru Adevărul.ro. Autorul opinează că datele sunt confuze, iar „naraţiunile alternative abundă, părerile sunt nesfârşite, iar consecinţele pot fi dintre cele mai nefericite pentru cetăţenii Republicii Moldova”. Slăbiciunea vine din momentul formării majorităţii, observă Iulian Chifu, greu de explicat de ce nu s-a petrecut înainte, pentru a nu lăsa motive formale contestării acţiunii.

Aceeași publicație îl citează pe jurnalistul specializat pe teme de politică externă Sebastian Rusu, în opinia căruia, circul politic din ultimele zile de la Chişinău – astfel numește el evenimentele din Republica Moldova - , „confirmă încă odată falimentul statului frate dintre Prut şi Nistru, care este condamnat să reziste într-o zonă gri la graniţa dintre Est şi Vest”.

XS
SM
MD
LG