Despre inițiativa președintelui Igor Dodon de a organiza festivități dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea R. Moldova de fascism de către armata sovietică, cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT.
Europa Liberă: Guvernarea eterogenă mereu va avea mici teste – ideologice, politice. Suntem în preajma unuia dintre acestea – socialiștii vor să serbeze „eliberarea Republicii Moldova de sub jugul fascist”, altădată mai numit și „burghezo-moșieresc român”, iar componenta de dreapta a guvernării, firește, nu este încântată, ca să zicem așa, de o asemenea sărbătoare. E de presupus că mereu vor exista optici diferite. Cum pot fi depășite și cum să procedeze guvernarea astfel încât să nu se poticnească de asemenea ocazii?
Igor Boțan: „Dvs. ați caracterizat corect această guvernare, care este eterogenă, nefirească, dar ea iată că există. Și răspunzând la întrebarea Dvs. – când vom scăpa, când vom fi liberi de astfel de interpretări diferite ale evenimentelor istorice –, răspunsul meu este că sunt probleme pe care le putem rezolva noi, le poate rezolva guvernarea și sunt probleme pe care le rezolvă timpul. Eu cred că problemele la care vă referiți Dvs. vor fi soluționate de timp sau în timp.”
Europa Liberă: Dar, de exemplu, Crăciunul oricum se sărbătorește de două ori, timpul nu tratează o asemenea atitudine divergentă. În cazul zilei de 9 mai, la fel, Uniunea Europeană alege să se mute într-o altă zi, să lase 9 mai pentru cei care vor să sărbătorească Ziua Victoriei. În cazul acestui august - un prim 23 august pe care îl va sărbători guvernarea în componența ei actuală?
Igor Boțan: „Dvs., de fapt, ați sugerat și soluția – ați menționat cum procedează Uniunea Europeană, foarte tacticos. Și eu cred că forțele politice din Republica Moldova, dacă sunt inteligente, trebuie să trateze problemele respective cu inteligență. Și putem aduce un șir de exemple care arată că în ultimii 10 ani chiar s-au înregistrat progrese. De exemplu, acum 10 ani, Igor Dodon și partidul pe care îl reprezenta pe atunci insistau ca „piatra lui Ghimpu”, de exemplu, să fie eliminată din Piața Marii Adunări Naționale.”
Europa Liberă: Cu ghilimele de rigoare ați spus „piatra lui Ghimpu”?
Igor Boțan: „Da, „piatra dlui Ghimpu”, hai să-i spunem așa, care este, de fapt, un anunț că acolo va fi construit cândva un monument al celor deportați. Igor Dodon, din 2016, este șef al statului, partidul domniei sale este la guvernare, Primăria municipiului Chișinău este controlată de Partidul Socialiștilor, iar „piatra dlui Ghimpu” cum stătea în Piața Marii Adunări Naționale, așa și stă.”
Europa Liberă: Și invers - monumentele socialiste, cum ar fi Eroii comsomoliști de pe bulevardul Gagarin...
Igor Boțan: „A fost Gagarin.”
Europa Liberă: Grigore Vieru...
Europa Liberă: Da. Sau să luăm un alt exemplu: acum, dl Dodon este criticat pentru că a anunțat sărbătorirea în luna august a unor evenimente care în Republica Moldova sunt tratate în mod diferit. Noi am văzut critici din partea Partidului Nostru la adresa dlui Dodon că nu a celebrat ziua de 2 august, ziua în care s-a născut Republica Sovietică Socialistă Moldovenească și iată că peste un an de zile se vor împlini exact 70 de ani, iar dl Dodon a uitat să celebreze acest eveniment.
Deci, toată lumea știe că Republica Moldova actuală este succesoare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Sau un alt exemplu: dl Dodon celebrează în fiecare an Ziua Victoriei repurtată de Armata Roșie sau Armata Sovietică, dar nu a suflat nicio vorbă despre faptul că această Armată Sovietică, această Armata Roșie a fost un efect al Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, pe care Igor Dodon și colegii lui de partid nu au dorit s-o celebreze chiar atunci când a fost aniversarea de 100 de ani. Sunt exemple care arată că lucrurile se schimbă. Un alt exemplu: Igor Dodon a promis că elimină de pe scena politică unioniștii. Și nu face acest lucru.
Pentru a ieși de pe acest câmp minat, trebuie să avem înțelepciune toți...
Putem aduce foarte, foarte multe exemple, dar dacă ne referim la sărbătorile din luna august, aici, iată, există lucruri foarte, foarte fine, chiar spinoase. Am fost contactat de foști înalți demnitari agrarieni, care mi-au reproșat că nu iau atitudine publică față de evenimentele pe care le pregătește dl Dodon. Și tot ei mi-au spus: „Dlor, dar aici trebuie să știți că lucrurile sunt cu două fațete – data de 23 august pentru unii este eliberarea Basarabiei de regimul fascist, pentru alții este ocupare sau ocupație. Dar cum calificăm atunci fapta regelui Mihai din 23 august? Care trebuie să fie atitudinea noastră?”. Și atunci înțelegem că intrăm pe un câmp minat și pentru a ieși de pe acest câmp minat, trebuie să avem înțelepciune toți – și societatea, și clasa politică, și cetățenii. Sunt evenimente care oricum vor fi interpretate – că autoritățile iau atitudine față de ele, că le celebrează sau dimpotrivă...”
Europa Liberă: Să pun întrebarea altfel. Unii spun că, de fapt, dacă nu ar serba 23 august, componenta socialistă și-ar trăda electoratul. Și, dimpotrivă, dreapta, dacă acceptă ca socialiștii să impună serbarea aceasta pe cale oficială, atunci și-ar trăda ei electoratul. La ruși există o expresie: „Кто первый стал, того и тапки» (reușește întotdeauna cel mai agil) sau „Cine primul a îmbrăcat halatul, acela-i doctorul”. În cazul dat, cine, de fapt, are prioritate la organizarea acestei sărbători?
Politicienii trebuie să aibă înțelegerea că și unii, și alții nu pot omite anumite evenimente...
Igor Boțan: „Eu cred că politicienii trebuie să aibă înțelegerea că și unii, și alții nu pot omite anumite evenimente, nu pot să-și manifeste în public atitudinea față de aceste evenimente exact din motivul pe care l-ați menționat Dvs. - fidelitatea față de un anumit segment electoral. Și acest lucru persistă și el va persista. Eu cred că dl Dodon, ca promotor al suveranității, independenței Republicii Moldova, care organizează un șir de evenimente prin care jalonează, hai să spunem așa, parcursul statalist al Republicii Moldova, al comunității de moldoveni, el pur și simplu nu-și poate permite să nu celebreze aceste evenimente.
Pe de altă parte, cei din Blocul ACUM se pot lesne preface că, OK, este o inițiativă a șefului statului, el a depus jurământul să apere suveranitatea și independența Republicii Moldova, el comemorează împreună cu toți cetățenii sau cu un segment mai restrâns de cetățeni aceste evenimente.”
Europa Liberă: Dar pe banii cui? Pe banii de la buget.
Igor Boțan: „Asta e problema. Dacă șeful statului și Președinția au un buget, iar dl președinte Dodon consideră că acest buget îi permite să organizeze astfel de manifestări, cred că atunci nu sunt probleme, dacă acești bani nu sunt...”
Europa Liberă: La fel cum a fost cu banii turci pentru Președinție?
Igor Boțan: „Sau cum a fost cu banii turci pentru Președinție. Dacă acești bani vin, Dumnezeu știe de unde, în scopuri politice, sigur că aceste lucruri vor fi taxate de către alegători, dar atâta timp cât societatea noastră rămâne divizată, dar ea este divizată, și pot repeta ceea ce am mai spus în acest studio: pe noi ne desparte trecutul și viitorul, pentru că interpretăm diferit trecutul nostru și avem aspirații diferite pentru viitor. Ceea ce ne unește este prezentul, iar în prezent avem o mare problemă, care este pe agenda ambelor componente – și a ACUM, și a Partidului Socialiștilor – și această problemă se numește deoligarhizarea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Adică aici trebuie probată fidelitatea față de electorat?
Celelalte lucruri care eventual îi divizează, îi despart... trebuie de trecut peste ele cu înțelepciune...
Igor Boțan: „Sigur, aici! Dacă două componente care au sarcini și obiective diferite, care se sprijină pe segmente electorale diferite, au găsit de cuviință să facă un compromis pentru a scoate țara din mrejele oligarhizării, atunci trebuie să se concentreze pe atingerea scopurilor care reies din această sarcină pe care o au. Celelalte lucruri care eventual îi divizează, îi despart... trebuie cumva de trecut peste ele cu înțelepciune, cu inteligență și cred că am anticipat atunci când am adus un șir de exemple despre cum se comportă Igor Dodon atunci când există momente delicate – pe unele le trece cu vederea, pe altele nu le poate trece cu vederea și trebuie să dea omagiu și un fel de solidaritate cu cei care îl sprijină din punct de vedere politic.”
Europa Liberă: Ceea ce sugerați Dvs. este că guvernarea are o sumedenie de alte modalități de a plăcea publicului și nu neapărat cu această ocazie?
Igor Boțan: „Nu. Eu, de fapt, repet sugestia Dvs., că în țara noastră divizată așa va fi încă mult timp înainte. Noi nu putem rezolva aceste probleme, dar cred că le va rezolva timpul, iar exemplele pe care le-am adus arată cum unele lucruri care erau stringente, arzătoare pentru, de exemplu, Partidul Socialiștilor, acum sunt tratate cu o anumită indulgență.”