Linkuri accesibilitate

23 august 1944 - „eliberare” sau o nouă „ocupare”?


La ceremonia din fața Academiei de Științe din Chișinău
La ceremonia din fața Academiei de Științe din Chișinău

Tot pe 23 august, în 1939, a fost semnat pactul Ribberntrop-Moldotov… Ziua de 23 august a fost declarată de Parlamentul European, în 2008, drept Ziua europeană de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului

Partidul Comuniștilor marchează 72 de ani de la eliberarea actualei Republici Moldova de sub ocupația fascistă în Cel de-al Doilea Război Mondial. Ca multe alte date istorice, 23 august rămâne însă o dată controversată. Ea a însemnat și Pactul Ribbentrop – Molotov, semnat pe 23 august 1939, și reinstalarea ocupației sovietice produsă în ’44 concomitent cu eliberarea de fascism.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Câteva zeci de persoane, simpatizanți ai Partidului Comuniștilor și-au dat azi întâlnire în fața Academiei de Științe din capitală, loc pe care îl numesc ,,Piața Eliberării”, după denumirea monumentului din mijlocul rondului. Chiar dacă locul nu este cel mai prietenos din cauza lucrărilor din preajma, de pe strada Negruzzi, participanții au dat curs invitației comuniștilor de a consemna eliberarea Moldovei sovietice urmare a operațiunii Iași-Chișinău, prezentată în istoriografia sovietică drept una de succes.

Două pensionare, cu care am stat de vorbă, îmi spun ca vin aici în fiecare an, în această zi:

La monumentul „Eliberării”
La monumentul „Eliberării”

Și o coroană cu panglică în culorile steagului ucrainean
Și o coroană cu panglică în culorile steagului ucrainean

„Noi suntem stăpânii pământului moldovenesc, anume noi, dar nu cei care sunt acum la putere. Ei, în loc să facă ceva pentru țară, risipesc tot ce am clădit noi prin muncă. Cum este posibil ca ei să ia ceea ce aparține poporului, tot ce am construit noi? Privatizarea s-a dovedit un furt.”

„Majoritatea oamenilor trăiesc azi în sărăcie. În timpul Uniunii Sovietice era cu totul altfel și oamenii erau mai binevoitori. Dar bunăstarea depinde nu doar de cetățeni, dar și de politicieni, cei care trebuie să ajungă la un consens, nu să lupte între ei, pentru că Moldova este o țară mică care trebuie să-și găsească calea.”

Aniversarea operațiunii Iași-Chișinău din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, coincide cu semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, încheiat între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, la 23 august 1939.

În 2008, această zi a fost declarată de Parlamentul European drept Ziua europeană de comemorare a victimelor stalinismului şi nazismului.

Dacă anii trecuți ziua încheierii pactului Molotov-Ribbentrop era consemnată de liberali prin acțiuni de condamnare, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău bunăoară, în acest an fruntașii PL s-au limitat la mesaje pe rețele de socializare.

Valeriu Munteanu scrie că a fost un ,,pact diabolic, prin care Basarabia a fost ruptă de România,” ceea ce este în opinia sa o daună adusă integrității teritoriale a României care nu a fost reparată.

Simpatizanții și membrii Partidului Comuniștilor se vor întruni și mâine pentru a marca ceea ce numesc ,,eliberare de sub fascism și ocupație română”. Mai întâi vor depune flori la Complexul Memorial „Eternitate”, apoi vor merge la memorialul din Șerpeni, ridicat pe linia de front creată în 1944 de armata sovietică.

Și Partidul Socialiștilor promite organizarea unui Marș al Victoriei.

Istoricul Ion Șișcanu crede că partidele considerate pro răsăritene nu ratează nicio ocazie de a se mula pe retorica Moscovei în speranța să obțină dividende politice maxime.

„Este o linie foarte clar trasată de Moscova în ceea ce privește predarea istoriei lor, a istoriei ruse, a armatei sovietice. Și cei care servesc Rusia în diferite modalități, sigur că trebuie să urmeze această linie. Trebuie să mențină cumva generația mai în vârstă, dar și pe cei tineri în spațiul de influență al Rusiei. Pe de altă parte noi ar trebui să luăm măsuri în ceea ce privește propagarea adevărului istoric. Ori recunoști adevărul, ori te plasezi pe pozițiile istoricilor care spun că a fost eliberare, or adevărul este că ei le-au reocupat.”

În opinia istoricului Ion Șișcanu, pentru că evenimentul este unul controversat și deseori exploatat politic, divizând și mai mult societatea, autoritățile au o singura cale ce le oferă siguranța - adevărul științific.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG