Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „La alegerile locale, revenirea la geopolitică este mai mult un exercițiu de retorică”


Dezbateri electorale între Ion Ceban şi Andrei Năstase. 30 mai 2018
Dezbateri electorale între Ion Ceban şi Andrei Năstase. 30 mai 2018

Punct de vedere săptămânal despre factorul geopolitic în campania pentru locale din luna octombrie.

Tradiționalele lupte pe teme geopolitice în campaniile electorale din Republica Moldova nu au întârziat să apară nici în pragul alegerilor locale care se vor desfășura în câteva săptămâni. Cât de mult va ține cont alegătorul de viziunile pro-Est sau pro-Vest atunci când își va da votul? O discuție cu analistul politic Igor Boțan de la Asociația ADEPT.

Vasile Botnaru în dialog cu analistul Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:39 0:00
Link direct

Europa Liberă: Guvernarea eclectică evită disputele geopolitice, dar alegerile locale, volens-nolens, îi împing iarăși spre asemenea discuții. Andrei Năstase a și scăpat o vorbă că partenerii săi de guvernare n-ar trebui să ajungă la cârma capitalei din considerente ideologice. Opoziția la fel împinge dezbaterile scrutinului local, în general, spre o veche problemă – Estul sau Vestul? Iese iar jăraticul acestor divizări tradiționale?

Igor Boțan: „Da, cred că așa este. Pentru foarte mulți concurenți electorali, geopolitica este un fel de cal de bătaie, dar trebuie să înțelegem că avem documente care arată în ce direcție se mișcă Republica Moldova din punctul de vedere al geopoliticii și avem retorică despre geopolitică.”

Europa Liberă: Candidatul socialiștilor încearcă să evite cu tot dinadinsul retorica geopolitică. El a încălecat doleanțe referitoare la terenuri de joacă, la trotuare, la bugete pentru amenajări... Va reuși să mențină această linie de subiect?


Igor Boțan: „Cred că acesta este scopul campaniei candidatului socialiștilor, el știind foarte bine din exercițiile electorale precedente că, dacă un partid de stânga – fie că e vorba de Partidul Comuniștilor sau de Partidul Socialiștilor – admite ca tematica geopolitică să fie dezbătută, atunci șansele să câștige capitala municipiului Chișinău sunt minime.”

Europa Liberă: Dar se prezumă că în spatele lui stă Dodon, iar în spatele lui Dodon stă Putin?

Igor Boțan: „Sigur că se prezumă, numai că ei au argumente foarte puternice. Dacă vorbim despre documente cu caracter geopolitic foarte clar, primul document de acest gen este decretul dlui președinte Vladimir Voronin din 13 noiembrie 2002 privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Dacă vorbim despre geopolitică, atunci ne uităm la instituția de specialitate cum este Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Socialiștii nu ating aceste lucruri. Mai mult decât atât, după ce Vladimir Voronin a semnat acel decret, tot comuniștii au semnat Planul de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană și tot comuniștii au fost cei care, la 7 mai 2009, ministrul de externe Andrei Stratan a subsemnat sub Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Deci, comuniștii, socialiștii pot spune că documentele de bază, cu excepția Acordului de Asociere, pe care l-au semnat deja cei din Alianța pentru Integrare Europeană, au pus bazele acestei integrări europene a Republicii Moldova.

Mai mult decât atât, Ion Ceban poate aminti tuturor că Zinaida Greceanîi a fost în două rânduri prim-ministru, și în programele de guvernare - elaborate de dna Greceanîi și cu semnătura dlui Igor Dodon, care era ministru - se afirmă în acele programe că integrarea europeană este calea ireversibilă pentru Republica Moldova. Câțiva ani mai târziu, începând cu anul 2012, cei din Partidul Socialiștilor au schimbat macazul și pledau deja pentru integrarea euroasiatică. Din statistici vedem că Chișinăul și centrul Moldovei sau regiunea de dezvoltare Centru de obicei votează pentru partide de dreapta pro-europene și pro-românești, nordul și sudul de obicei votează sau neutru, sau cu accente clar puse în favoarea vectorului eurasiatic. Este un fel de geografie politică și politicienii încearcă doar să exploateze aceste stări de spirit ale cetățenilor.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Dar la guvernare, sus, este o combinație împăciuitoare. Acest gen de a guverna sus nu dă dezlegare tuturor celorlalte regiuni, primării să renunțe la bătăliile geopolitice și să se bată pentru drumuri și terenuri de joacă?

Igor Boțan: „Nimeni nu poate interzice cetățenilor să-și exprime liber punctul de vedere. Cei de la guvernare trebuie să se conducă de documentele oficiale. Documentul oficial pe care l-a semnat Republica Moldova se numește Acordul de Asociere. Dl Dodon și dna Greceanîi, așa cum spuneam, pe de o parte au semnat de două ori documente fundamentale pentru Republica Moldova privind integrarea ireversibilă a Republicii Moldova în spațiul european, după care au schimbat macazul. Acum iarăși revin la realități, pentru că înțeleg că trebuie să fie responsabili. Acestea sunt documente oficiale și ele sunt cele care trebuie să stea la baza politicii.”

Europa Liberă: Am înțeles, dar vă întrebam dacă și în aceste alegeri, și în periferie se vor racola votanții sau se vor colecta voturi iarăși pe baza dezideratelor geopolitice sau nu?

Igor Boțan: „Eu sunt convins că la alegeri cetățeanul cu trei buletine de vot în mână, atunci când va alege primarul, se va conduce de capacitatea acestuia de a soluționa problemele comunității. Atunci când vor vota pentru consiliul local, vor vota așa cum i-ar fi mai la îndemână primarului, iar atunci când vor vota pentru consiliul raional, vot politic sau chiar geopolitic, dacă mă pot exprima așa, deși această temă a geopoliticii de bună seamă este tot mai des invocată ca una nocivă. Și ca să dau un exemplu, imediat după ce s-au terminat alegerile parlamentare, alegeri eminamente politice, liderul Partidului Democrat și coordonatorul guvernării de atunci din Republica Moldova, dl Vlad Plahotniuc, a făcut o declarație.

A fost prima declarație publică de după alegeri în care s-a arătat mândru că în toate alegerile parlamentare toată retorica geopolitică a fost scoasă de pe rol. Deci, vedem că democrații în alegerile parlamentare au făcut totul ca să nu se mai vorbească de geopolitică, pentru că Moldova trebuia să...”

Europa Liberă: După ce au bătut monedă pe chestia asta?

Dacă mergem cu Europa, atunci Europa ne va da bani să rezolvăm problemele sau, dacă mergem pe mâna Rusiei, Rusia ne va aduce investiții...


Igor Boțan: ​„Păi au bătut monedă, dar după ce lansaseră cea de-a patra cale – nici cu Europa, nici cu România, nici cu Rusia – geopolitica nu-și mai avea rostul aici, acasă, în Moldova, unde guvernează Partidul Democrat. Asta a fost această campanie pe care a desfășurat-o Partidul Democrat. Acum, la alegerile locale, revenirea la geopolitică este mai mult un exercițiu de retorică pentru a convinge cetățenii, pentru într-un fel a-i face pe cetățeni să nu întrebe candidații cum au de gând să dezvolte proiectele de amenajare a spațiilor publice în Chișinău sau în alte localități. E foarte simplu: dacă mergem cu Europa, atunci Europa ne va da bani să rezolvăm problemele sau, dacă mergem pe mâna Rusiei, Rusia ne va aduce investiții, ne va deschide piața ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, un alegător isteț trebuie să se întrebe mai întâi îndărătul acestei chestiuni geopolitice dacă asta e și sursa de bani?

Igor Boțan: „Sigur că da. Și acest lucru cred că îl exploatează și concurenții electorali, pentru că și cei din Găgăuzia, de exemplu, care se mândresc că în ultimii ani a crescut destul de semnificativ nivelul de viață, au primit granturi și din partea Uniunii Europene, și din partea Turciei, și din partea Federației Ruse. Deci, ei înțeleg că un guvernator isteț în Găgăuzia poate aduna resurse și din stânga, și din dreapta, și din Est, și din Vest spre binele cetățenilor.

Același lucru probabil în campaniile electorale pentru alegerile locale trebuie să-l învețe și ceilalți cetățeni, deși atunci când votează pentru consiliile raionale, părerea mea este că cetățenii totuși trebuie să ia în vedere că Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, că forțele politice care au semnat cândva documente foarte importante privind integrarea europeană, dar aici mă refer și la Partidul Comuniștilor, și la Partidul Socialiștilor, și la partidele politice care au făcut parte din Alianța pentru Integrare Europeană, toate au plecat pentru ca Republica Moldova să se apropie de Europa. Singura remarcă care merită să fie aici menționată este că nimeni în Republica Moldova nu-și dorește relații proaste cu Federația Rusă. Asta e ceea ce înțeleg cetățenii și ceea ce putem desprinde din sondajele de opinie.”

Europa Liberă: Poate doar democrații.

Igor Boțan: „Dar democrații ce pot invoca după ce au promis cea de-a patra cale? Democrații au pornit pe cea de-a patra cale – nici cu Europa, nici cu România, nici cu Rusia, sigur că...”

Europa Liberă: Dar ei continuă să cânte refrenul că Rusia iată-iată va acapara Republica Moldova prin intermediul „guvernării Kozak”, cum o numesc ei?

Igor Boțan: „Acestea sunt exerciții de retorică geopolitică, dar toată lumea înțelege că între noi și Rusia există Ucraina, toată lumea înțelege că Rusia din punct de vedere geopolitic și-a rezolvat problemele, așa cum înțelege Rusia, prin anexarea Crimeii și transformarea Crimeii într-o bază militară de temut care pune stăpânire pe întreaga Mare Neagră și cu acces la toate teritoriile de interes pentru Federația Rusă, nemaiavând nevoie de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Mai nou, Kremlinul s-a săturat de această gaură neagră transnistreană în care a pompat bani și în mare parte s-au furat.

Transnistria a devenit un geamantan, o valiză fără mâner pentru Federația Rusă, pe care trebuie s-o mențină pe linia de plutire...


Igor Boțan: „S-au furat, dar este așa cum spun foarte mulți analiști - că Transnistria a devenit un geamantan, o valiză fără mâner pentru Federația Rusă, pe care trebuie s-o mențină pe linia de plutire, iar vizita dlui Kozak aici, la Chișinău, și atitudinea lui față de reglementarea transnistreană am văzut-o una, așa..., lipsită de interes, pentru că nu poate fi soluționată această problemă transnistreană nici prin federalizare, nici prin alte metode. Cred că această problemă mult durută transnistreană va putea fi rezolvată - și Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru o astfel de soluționare a acestei probleme - doar atunci când marile puteri se vor așeza la masa de negocieri și vor regândi strategia de securitate regională, care a fost distrusă prin anexarea Crimeii și prin războiul din Donbas.”

Europa Liberă: N-aș vrea să ne îmbătăm cu apă rece, dar ceea ce spuneam adineaori despre gaura neagră care dă prea multe bătăi de cap Kremlinului, din surse credibile am înțeles că Rusia împinge Transnistria, în special pe linia economică, să își legalizeze cât mai mult relațiile cu Chișinăul în diferite sectoare ale economiei tocmai ca să nu mai ducă în cârcă schemele tenebre din care s-au alimentat și factori decizionali de la Chișinău până adineaori.

Igor Boțan: „Pare să fie adevărat, dar dacă citim articolele de specialitate în revistele științifice serioase din Federația Rusă, înțelegem că Federația Rusă a fost împotrivă ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. După ce l-a semnat, Federația Rusă nu insistă ca acest acord să fie revăzut, Federația Rusă vrea să aibă relații cu Republica Moldova pentru a putea profita, prin intermediul Republicii Moldova, de acest statut pe care îl are Republica Moldova, de așa-zisa DCFTA (Acordul de Liber Schimb cu UE), iar noi știm că Transnistria își câștigă majoritatea banilor în buget prin comerț cu Uniunea Europeană prin intermediul Chișinăului.

Dar eu cred că toate aceste teme nu sunt teme de campanie electorală în ajunul alegerilor locale. Ele pot fi invocate pentru a arăta cât de absurde sunt adesea toate aceste dezbateri pe teme geopolitice în Republica Moldova, când se știe foarte clar că Republica Moldova în principiu nu poate fi federalizată, nu sunt oameni în țară ca să voteze un proiect de federalizare la un referendum constituțional. Știm că legea din 22 iulie 2005 privind statutul Transnistriei arată foarte clar cât poate oferi Republica Moldova. Acea lege nu poate fi modificată fără o majoritate calificată. Deci, dacă punem împreună toți acești factori, vedem că avem un spațiu mediatic propagandistic pentru a-i încerca de minte pe cei din coaliția actuală de guvernare.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG