Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Avem deocamdată o campanie anemică”


Primăria municipiului Chișinău
Primăria municipiului Chișinău

Punct de vedere săptămânal despre campania electorală pentru fotoliul de primar al Chișinăului.

Alegerile locale sunt văzute drept un test pentru coaliția de guvernare PSRM - ACUM, candidații celor două formațiuni urmând să intre în competiție directă în numeroase localități.​ Este și cazul Primăriei municipiului Chișinăului. Cum va arăta lupta pentru fotoliul de șef al capitalei, într-o discuție cu analistul politic Igor Boțan de la Asociația ADEPT.

Vasile Botnaru în dialog cu analistul Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:58 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum credeți, vom avea o campanie electorală mai pașnică în capitală, după ce socialiștii cu acumiștii fac o guvernare? Prin urmare, ar trebui să fie mai toleranți unii cu alții?

Igor Boțan: „Părerea mea este că nu se pune problema unei campanii pașnice, se pune problema la general a unei campanii. Iată că se termină perioada de înregistrare a candidaților și noi nu prea vedem candidați, nu vedem o activitate electorală intensă, așa cum eram obișnuiți. Deci, marea problemă acum este să avem o campanie cât de cât decentă și cetățenii să aibă din cine alege.”

Europa Liberă: Dar mai ales concludentă?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Sigur că și electoratul, și forțele politice au fost intoxicate încă de anul trecut, după alegerile noi în municipiul Chișinău, și în linii mari tot ce au avut să-și reproșeze candidații, toate atacurile pe care ni le puteam imagina au fost utilizate de către concurenții electorali. Acum avem această situație relativ liniștită, știm principalii candidați, nu cred că s-au schimbat prioritățile acestor candidați; ei și-au făcut publice platformele electorale și prioritățile pentru municipiul Chișinău încă în 2018, în luna mai. Deci, toată lumea așteaptă: poate pe spectrul politic apare ceva nou, poate unioniștii reușesc cumva să se consolideze și să înainteze un candidat care ar face concurență celor doi care anul trecut au ajuns în al doilea tur de scrutin.”

Europa Liberă: Democrații sunt și ei timizi și tăcuți?

Igor Boțan: „Democrații vedem că abia zilele acestea au făcut un anunț că dl Vladimir Cebotari va veni candidat aici, în municipiul Chișinău. Dl Pavel Filip, despre care se vorbea că ar putea să facă o campanie puternică aici, în Chișinău, a hotărât să nu se lanseze în campania electorală, a devenit șef de partid, poate trebuie să coordoneze campania Partidului Democrat pe întreaga țară, dar iată Vladimir Cebotari, care este un polemist, din punctul meu de vedere, foarte puternic ar putea să introducă în această campanie electorală nuanțe de competiție ca să nu rămână doar cei doi candidați de anul trecut pe care îi cunoaștem foarte bine și le cunoaștem și platformele pentru municipiul Chișinău.”

Europa Liberă: Dar și desaga dânsului este cea mai plină, poate după Plahotniuc, cu diverse suspiciuni?

Igor Boțan: „Sigur că aceste suspiciuni persistă, mai cu seamă că în Parlament există și o comisie care investighează ceea ce s-a întâmplat în perioada 7-14 iunie, referitor la așa-zisa „uzurpare a puterii de stat”. Deci, toate aceste lucruri sunt cunoscute de noi. Nu cred că ele aduc valoare adăugată în această campanie electorală. Teama mea este că, de fapt, nu vom avea o campanie incisivă în care să vedem o competiție a ideilor, dar am putea să avem o campanie așa... care nu va motiva alegătorii să participe masiv la aceste alegeri.”

Europa Liberă: În condițiile în care ezită actorii principali, nu cumva ar câștiga unii de alternativă, total diferiți de ceea ce ne-am obișnuit să vedem?

Ar fi de dorit ca cineva de alternativă să ia un rezultat bun ca să le transmită un mesaj celor care se consideră cu sacii în căruță...


Igor Boțan: „Eu cred că ar fi de dorit ca cineva de alternativă să ia un rezultat bun ca să le transmită un mesaj celor care se consideră cu sacii în căruță. Totdeauna, pentru o competiție politică sănătoasă, e necesar să existe surprize de cele la care vă referiți Dvs., care ar putea să demonstreze că apar noi centre de atracție pentru alegători cu noi idei, cu noi oferte pentru cetățeni, fiindcă altminteri lucrurile intră într-o stare de stagnare, iar starea de stagnare în situația în care se află Republica Moldova chiar că nu este propice.”

Europa Liberă: Clasa politică mereu acreditează ideea că politizarea este dăunătoare. Oare n-ar fi acum momentul să bată palma și să spună: „Ne dezicem cu toții și lăsăm în față tehnocrații adevărați”?

Igor Boțan: „Politizarea este nocivă doar pentru instituțiile de drept și de reglementare. În rest, trebuie să înțeleagă toată lumea că alegerile locale sunt alegeri politico-administrative. Factorul politic este unul care persistă în alegerile locale, pentru că partidele politice sunt principalii actori și legislația electorală e de așa natură că favorizează anume partidele politice. Candidații din partea partidelor politice nu trebuie să colecteze semnături la alegerile locale pentru a se înregistra. Deci vedem că însuși legislatorul vrea ca administrația publică locală să aibă conducători care sunt afiliați partidelor politice, pentru că partidele politice au viziuni, au strategii la nivel central, iar administrația publică locală aici, în Republica Moldova, trebuie să aibă o relație foarte puternică cu administrația centrală.”

Europa Liberă: Iar acești legislatori ajung în opoziție și se indignează că există traseism. Așa au pățit mai multe partide care s-au pomenit cu primari fugari.

Igor Boțan: „Traseismul este o problemă. Știm că, în perioada 2015-2019, mii de consilieri locali și sute de primari și-au schimbat afilierea politică, a fost o anumită conjunctură. Acum vedem că din partea principalelor formațiuni politice – Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM – s-a dat un mesaj foarte clar: transfugii nu sunt agreați. Pe de altă parte, avem tot mai multe mesaje că anumite partide, printre care și cele care se află actualmente la guvernare, nu se dau îndărăt să accepte candidați puternici care vin din partea altor formațiuni politice.”

Europa Liberă: De ce, pentru că nu-i au pe ai lor?

Foarte multă lume de calitate din provincie, din sate ezită să accepte să candideze pentru funcțiile de primari și de consilieri...


Igor Boțan: „Pentru că s-a observat un fenomen în această campanie și insist pe acest lucru - avem deocamdată o campanie anemică. Foarte multă lume de calitate din provincie, din orașele Republicii Moldova, din sate ezită să accepte să candideze pentru funcțiile de primari și de consilieri. Mai cu seamă că știm foarte bine – și acest lucru a fost vehiculat – sute de primari, dacă nu jumătate din toți primarii Republicii Moldova s-au pomenit cu dosare penale care au fost instrumentul de influențare a acestora ca să practice traseismul. Deci, nu trebuie să punem doar în cârca primarilor și a consilierilor această meteahnă, că ei ar fi cei care nu sunt statornici. Trebuie să luăm în considerație că a existat acest factor administrativ și de altă natură de exercitare a presiunilor care să-i facă să practice acest traseism.”

Europa Liberă: Oferte greu de refuzat?

Igor Boțan: „Da, dacă am putea spune, oferte greu de refuzat, numai că au fost și cazuri izolate, este adevărat, cum a fost cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov, care s-a opus, care a ajuns ca Curtea Supremă de Justiție să-l reabiliteze și să se poată întoarce la exercitarea mandatului său de primar, dar asta numai după ce dl Pirkka Tapiola, în 2017, a intervenit în mod public în apărarea domniei sale.”

Europa Liberă: Alegerile locale vor fi, în general, un test pentru formațiunile politice, putem spune că cei care vor avea un scor important vor continua ascensiunea spre legislativ?

Igor Boțan: „Eu cred că aceste alegeri sunt foarte importante și de rezultatele acestor alegeri depinde viabilitatea, dacă pot spune așa, a coaliției Blocului ACUM cu Partidul Socialiștilor. În eventualitatea în care Partidul Socialiștilor obține un rezultat care demonstrează că formațiunea este una dominantă, adică are la nivel de consilii raionale mai mult de 40%, la un moment dat cred că Partidul Socialiștilor poate spune la revedere Blocului ACUM, care nu se hotărăște să își continue activitatea în această alianță în baza unor documente scrise, care să poată fi ulterior transformate în planuri legislative, plan de acțiuni pentru Guvern ș.a.m.d. Deci, dacă…”

Europa Liberă: Dar nu înainte de a trece vadul, care este iarna asta foarte dificilă?

Igor Boțan: „Sigur că da, la început trebuie să se vadă care sunt rezultatele alegerilor, să se vadă după acest seism politic pe care l-am avut în vara anului curent cine are suport din partea cetățenilor, iar deciziile strategice se vor lua după alegerile locale care, așa cum spuneam, pe lângă partea administrativă legată de alegerea primarilor va avea și o foarte puternică componentă politică legată de ratingul politic al formațiunilor și acest lucru va ieși în evidență anume atunci când cetățenii vor vota consiliile raionale, acolo votul chiar e politic și atunci cred că Partidul Socialiștilor va putea să ia o decizie, dacă merge…”

Europa Liberă: Deci, se va rehașura harta Moldovei?

Alegerile locale vor arăta dacă mai există speranțe că această alianță ACUM - PSRM poate să-și desfășoare activitatea...


Igor Boțan: „Probabil da, pentru că vedem că lucrurile stagnează acum, deci vedem deputați din partea Blocului ACUM care insistă că nu e nevoie de niciun fel de acord cu Partidul Socialiștilor, iar fără acord - știm din informațiile pe care le putem obține din cadrul Parlamentului - nu poate exista un plan legislativ care să reglementeze activitatea majorității. Deci, alegerile locale vor arăta dacă mai există speranțe că această alianță a Blocului ACUM și Partidului Socialiștilor poate să-și desfășoare activitatea, dacă nu – cel mai probabil este că vom avea alegeri anticipate.”

Europa Liberă: 20:20?

Igor Boțan: „Da, da. Deci, miza e foarte mare. Pe lângă alegerea autorităților locale, aceste alegeri vor răspunde la întrebarea dacă e viabilă această coaliție sau e mai bine să se destrame și să avem alegeri anticipate.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG