Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: PD își dorește vizibilitate, dar scena politică este monopolizată de șeful statului și primul-ministru


Un punct de vedere săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

Despre starea de urgență și tandemul guvernării PSRM-PD, în dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan.

Un punct de vedere de Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct



Europa Liberă: Democrații arată semne de îngrijorare că au o participare simbolică. Vor mai mult decât au obținut cumva?

Igor Boțan: „Partidul Democrat într-adevăr nu dorește să fie doar un fundal pentru activitatea guvernamentală a Partidului Socialiștilor. Partidul Democrat vrea vizibilitate într-o anumită situație de criză și cred că modul în care acționează partidul are efecte, chiar astăzi șeful statului a căzut de acord cu opinia democraților, susținută și de partidele din opoziție, că toți cei care au contractat acest virus trebuie să fie susținuți financiar.”

Europa Liberă: Considerați că e meritul democraților?

Igor Boțan: „Cel puțin, democrații au demonstrat că pot influența deciziile, dar mai există un lucru foarte important pe care l-a menționat dl prim-ministru Ion Chicu, care spunea că, iată, de zece ani, în ultimii zece ani nu s-a făcut nimic în domeniul medicinei. Și a fost o piatră aruncată în grădina democraților care din 2016 până în 2019 au deținut întreaga putere și nu cred că este întâmplător că dna Glavan, prima care a ridicat această problemă, a ieșit la rampă, pentru că și domnia sa a fost o perioadă ministru al sănătății.”

Igor Boțan
Igor Boțan

Europa Liberă: Dar ceea ce au obținut democrații - Externele, Educația, Apărarea -, nu e suficient pentru ca să-și arate talentele manageriale?

Igor Boțan: „Probabil e mai mult decât suficient în situația în care se află. Pe de o parte, șeful statului se adresează clasei politice: să nu ne ocupăm de politică, să ne unim eforturile pentru combaterea pandemiei, pe de altă parte, vedem că șeful statului, de fapt, face politică. Guvernul, de asemenea, face politică atunci când își asumă responsabilitatea în fața parlamentului. Deci, vedem doi actori: șeful statului și prim-ministrul, care dețin monopolul asupra informării cetățenilor, le dau lecții de comportament altora, iar Partidul Democrat rămâne cumva în umbră și încă învinuit că a fost trei ani la guvernare și nu a întreprins nimic în domeniul ocrotirii sănătății. Trebuie să luăm în considerare și faptul că democrații subliniază de fiecare dată că sunt pro-europeni, că își doresc îmbunătățirea relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și în acest context vedem că șeful statului face declarații și, anterior, prim-ministrul a făcut declarații considerate drept regretabile de către reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău. Mă refer aici la suportul pe care îl acordă Uniunea Europeană și cred că și acest moment nu le convine democraților.”

Europa Liberă: Premierul Chicu a încercat să dreagă busuiocul și a mulțumit în mod special Uniunii Europene pentru asistență.


Igor Boțan: „Este adevărat, numai că șeful statului iarăși a intervenit cu declarații în care și-a exprimat oarecum scepticismul că Uniunea Europeană este utilă Republicii Moldova în combaterea pandemiei, punând accentele altfel și cred că acest lucru i-a atins pe democrați.”

Europa Liberă: Mai este un punct de divergențe - modul în care trebuie susținută economia.

Igor Boțan: „Mai mult decât atât, Pavel Filip, liderul democraților, a dat publicității un fel de plan, concept pentru redresarea economiei după ce trecem de acest pericol legat de pandemie. Deci, democrații au pretenția că au idei și au cunoștințe.”

Europa Liberă: Pavel Filip îl sfidează direct pe Dodon, care spunea că noi oricum banii de la ruși o să-i folosim pentru infrastructură, pentru că, vezi Doamne, dăm de lucru oamenilor, inclusiv celor care vor fi venit din străinătate. Miniștrii cui o să aibă mai multă greutate?

Igor Boțan: „Socialiștii în guvern vor înclina balanța, dar…”

Europa Liberă: Deci, Filip nu are nicio șansă?

Igor Boțan: „Eu cred că dl Filip, așa cum spuneam, își dorește foarte mult vizibilitate pentru formațiunea pe care o are. Așa cum vedem cu toții, scena politică este monopolizată de către șeful statului și de către prim-ministru, nu prea se vede Partidul Democrat. Deci încearcă să-și pună în evidență atuurile pe care le au și trebuie să recunoaștem că după zece ani la guvernare au reușit să atragă de partea lor un șir de persoane care sunt competente și chiar pot face față unor situații de criză.”


Europa Liberă: Dar unii spun că o mână de oameni cu care a plecat Candu reușesc să facă mai multă vizibilitate, vorba Dvs., decât Pavel Filip.

Igor Boțan: „Pentru că sunt în opoziție și folosesc tribuna opoziției, dacă putem spune așa. Pavel Filip și Partidul Democrat au trebuit pentru o anumită perioadă să fie atenți, iar atunci când au înțeles că criza poate dura mai mult, iar consecințele crizei legate de descreșterea economiei pot avea un efect electoral au hotărât să iasă la rampă și chiar să obțină anumite cedări din partea partenerilor socialiști.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG