În vizita sa săptămânală în studioul Europei Libere din Chișinău, directorul executiv al Asociației ADEPT, Igor Boțan, a discutat cu Vasile Botnaru despre meandrele politicii externe moldovenești, între un președinte pro-rus și un guvern pro-occidental.
Europa Liberă: Cine, de fapt, și ce fel de politică externă va promova de acum încolo?
Igor Boțan: „Potrivit Constituției, politica internă și cea externă este realizată de către Guvernul Republicii Moldova prin instituțiile specializate. În cazul dat, prin Ministerul Afacerilor Externe, dar este adevărat că, potrivit Constituției, așa cum șeful statului este garantul suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, președintele țării are împuterniciri să poarte negocieri, să semneze tratate…”
Europa Liberă: …Și să aprobe ambasadorii?
Igor Boțan: „Da, potrivit Constituției, președintele numește prin decret ambasadorii.”
Europa Liberă: Deja a fost un târg între guvernare și președinte pentru funcția de ambasador la Moscova. Domnul Neguță mai curând va da ascultare președintelui, decât Executivului.
Igor Boțan: „Este adevărat acest lucru. Așteptările sunt exact așa cum ați menționat Dvs., dar trebuie să luăm în considerare că ceea ce face Președinția – ea doar anunță viitoarea politică externă în eventualitatea dacă Partidul Socialiștilor va câștiga alegerile. Acest lucru a fost foarte clar enunțat. Mai mult decât atât, am văzut cum președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a tras de mânecă pe domnul Dodon, spunându-i: „Nu face promisiuni în avans, doar când vei prelua cu partidul dumitale majoritatea parlamentară să faci promisiuni și să spui ce fel de politică externă vei promova.”
Europa Liberă: Dar, între timp, Dodon insistă pe participare mai activă la Uniunea Euroasiatică și vrea să schimbe de pe acum vectorul politicii externe.
Igor Boțan: „Exact. Asta se înscrie în albia a ceea ce am spus. El anunță vectorul politicii externe eventuale în avans, spunându-ne că statututl, eventualul statut de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Euroasiatică este doar primul pas, un fel de anunț public, ca să vadă și să audă toată lumea ce va face, eventual, Partidul Socialiștilor, dacă cumva câștigă alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Dualitatea asta de putere de la Chișinău sau, cel puțin, un fel de struțo-camelism ideologic opțional de la Chișinău este deranjantă pentru partenerii din exterior?
Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru este, cel puțin, curios, pentru că Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Este cel mai important document pe care l-a avut vreodată Republica Moldova și este plenar angajată în aceste raporturi prevăzute de Acordul de Asociere. Că domnul Dodon anunță că, eventual, dacă câștigă formațiunea Domniei sale, va fi schimbată această politică, sigur că-i deranjează pe partenerii noștri de dezvoltare și pe noi, cetățenii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: La modul practic, astăzi există ambasadori care promovează altceva decât le spune centrala prin Ministerul de Externe?
Igor Boțan: „Eu cred că, așa cum ați menționat și Dvs., acum se caută un echilibru. Domnul Dodon a anunțat boicot sau blocaj pentru numirea ambasadorilor în anumite capitale importante și atunci s-a găsit acest, chipurile, compromis. Pentru că Domnia sa, domnul Dodon este promotor al integrării euroasiatice, el, chipurile, și-ar fi negociat dreptul de a identifica figurile care vor reprezenta Republica Moldova în spațiul, hai să spunem așa, a lumii ruse, pe când guvernarea care pretinde că este proeuropeană are, la rândul său, mână liberă ca să numească persoanele importante în ambasadele din capitalele din Uniunea Europeană și din Vest, în general.
Europa Liberă: Și atunci, cum, la modul practic, ambasadorul În Federația Rusă va promova politică prorusească și ambasadorul la Washington politică prooccidentală?
Igor Boțan: „Nu, nu cred că va fi așa, pentru că, oricum, ambasadorii au o relație foarte strânsă cu Ministerul Afacerilor Externe. Cred că ei nu pot depăși un anumit cadru în activitatea lor, dar cu certitudine acești oameni de încredere pe care îi promovează domnul Dodon, ei ca și cum pregătesc terenul pentru eventuala venire la putere a Partidului Socialiștilor. Domnul Dodon se laudă că, în fiecare lună, o întreprindere sau două din Republica Moldova primesc acordul să pătrundă pe piața Federației Ruse.”
Europa Liberă: Dar plătim taxe?
Igor Boțan: „Plătim taxe sigur, dar, oricum, domnul Dodon poate să-și pună la activ: Uitați-vă ce activitate prodigioasă face Domnia sa împreună cu ambasadorii pe care, chipurile, îi numește.”
Europa Liberă: Dar atunci când dânsul spune asta, toată lumea trebuie să-i amintească, contrar acordurilor de liber schimb în Sodrujestvo Nezavisimîh Gosudarstv, moldovenii sunt taxați pe piața rusească.
Igor Boțan: „Mai mult decât atât. Lumea nu doar asta observă. Lumea a observat că la forumul recent de la Sankt Petersburg, domnul Dodon public și-a manifestat indignarea că Occidentul a introdus sancțiuni față de Federația Rusă, și nu a suflat o vorbă despre sancțiunile impuse de către Federația Rusă Republicii Moldova, numai pentru că a îndrăznit să semneze Acordul de Asociere, care nu contravine cu nimic bunelor relații cu Federația Rusă. Deci, noi venim la ideea că domnul Dodon activează ca un agent electoral al Partidului Socialiștilor, a făcut avansuri în prezența domnului Putin. Domnul Putin îl răsplătește pentru asta cu prezența sa, făcându-i fundalul lună de lună pentru ca ratingul domnului Dodon să crească.”
Europa Liberă: Dar și cu ironii, pardon… Deja îl transformă într-un fel de om de curte?
Igor Boțan: „Da, cu ironii, este adevărat, dar, mă rog, probabil, domnul Dodon este mulțumit, pentru că am văzut că ratingul Partidului Socialiștilor se apropie de saturație, adică de nivelul pe care l-a avut cândva, în timpurile cele mai bune, Partidul Comuniștilor. Și acest lucru este foarte-foarte important. Din punct de vedere politic, toată lumea înțelege că acest comportament al domnului Dodon îi aduce beneficii electorale…”
Europa Liberă: Guvernarea încearcă să întreprindă o contraofensivă și iată va avea un mesager important, Iurie Leancă, pentru ca să readucă în prim-plan obiectivele proeuropene ale guvernării. Este o mutare suficient de convingătoare?
Igor Boțan: „Părerea mea este că domnul Iurie Leancă încă și-a păstrat relațiile personale, foarte bune, cu înalți demnitari din cadrul Uniunii Europene. După ce a vizitat Bruxelles-ul, el a oferit un interviu în care a spus foarte clar că scopul lui a fost să reanimeze bunele relații care au existat acum câțiva ani, pe când era Domnia sa ministru al Afacerilor Externe…”
Europa Liberă: Acum îi va reuși, oare, să readucă Moldova în agenda occidentalilor?
Igor Boțan: „Cred că va fi foarte dificil, dar, așa cum vedem, se fac astfel de încercări. Va reuși sau nu, nu putem ști, mai cu seamă că atitudinea față de guvernarea de la Chișinău, o atitudine anumită persistă. Această atitudine se poate exprima în felul următor: Ajutăm nu ca înainte, cu ochii închiși, dar ajutăm poporul Republicii Moldova. Nu vrem ca Republica Moldova să ajungă în stare de colaps, de aceea suntem nevoiți să discutăm și să cooperăm cu cei care sunt la guvernare.”
Europa Liberă: Înainte vreme, mai că Germania se oferea să fie avocatul Republicii Moldova pe calea integrării europene. Era competiție pentru locul acesta de avocat al Moldovei, când povestea era una de succes. Acum cine mai este și dacă mai are Republica Moldova un avocat dedicat?
Igor Boțan: „Nu cred că acum Republica Moldova are un avocat dedicat, în afară de Acordul de Asociere și de documentele oficiale. Nu mai avem ceea ce am avut cândva. Interesul Uniunii Europene pentru Republica Moldova rămâne cel de securitate. Moldova, așa cum este ea – într-o stare precară -, se află la hotarele Uniunii Europene și poate cauza tot felul de pericole de ordin de securitate legate de…”
Europa Liberă: Prin urmare, România este cea mai interesată acum?
Igor Boțan: „Sigur că da. România este interesată și România, în măsura posibilităților, încearcă să ajute Republica Moldova, dar, așa cum spuneam, nu mai este interesul care a existat acum șapte ani de zile de a transforma Republica Moldova într-o istorie de succes, ca să fie atractivă nu doar pentru cetățeni, ci și pentru Ucraina, Belarus, Caucazul de Sud.”
Europa Liberă: Ați spus că nu există interesul, adică, mai curând, Republica Moldova n-a fost elevul silitor?
Igor Boțan: „Republica Moldova a compromis un efort foarte frumos din partea Uniunii Europene și foarte generos, cu miliarde de euro, granturi și credite la plată foarte-foarte scăzută. Dar noi am fost cei, societatea noastră, clasa politică, am fost cei care am dat cu piciorul în această ofertă generoasă a Uniunii Europene.”