Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Când interesul național este folosit ca propagandă electorală


Igor Boțan, director executiv ADEPT
Igor Boțan, director executiv ADEPT

Vasdile Botnaru stă de vorbă cu comentatorul politic Igor Boțan despre Moldova, între politică și crizele economice, sociale, politice...

Igor Boțan: Când interesul național este folosit ca propagandă electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:29 0:00
Link direct

Europa Liberă: Statistica COVID, înfricoșătoare, îi determină pe oameni să scoată în prim-plan măsurile antiepidemice. Și totuși, unii sunt preocupați și de economie, iar politicienii în timpul acesta nu prea dau semne că ar fi perspicace și ar avea soluții. Dovadă este și ingenioasa soluție dată de mega-economistul Igor Dodon, care n-a găsit nimic mai bun decât să propună să se ia un împrumut de la Banca Națională pe motiv că, oricum, sacii aceștia cu bani stau, „stau degeaba”, cum s-a exprimat dânsul. Vreau să vă întreb pe Dvs., dacă vă uitați la ceea ce întreprinde guvernul, așa cum este, provizoriu, dar guvernarea în general și parlamentul are printre preocupări și economia, astfel încât atunci când, în sfârșit, Republica Moldova va ajunge la capătul tunelului să nu fie numai ruine și epave de la economia și așa modestă?

Igor Boțan: „Pe fundalul pandemiei observăm cu toții că de mai bine de vreo patru luni de zile asistăm la o luptă politică între formațiunea care o susține pe președinta Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor, pe de altă parte. Toate inițiativele care emană în prezent de la Partidul Socialiștilor au un singur scop: să încline balanța preferințelor cetățenilor în favoarea acestei formațiuni. Sondajele de opinie de mai bine de jumătate dean arată că Partidul Socialiștilor ar pierde o confruntare politică parlamentară în fața Partidului Acțiune și Solidaritate. De aici, toate manevrele Partidului Socialiștilor și ale liderilor acestuia.”

Europa Liberă: Și pun pe foc ultimele vreascuri ori, cum se mai zice, fac focul în sobă cu bancnote?

Igor Boțan: „Totul este utilizat pentru a influența alegătorii. Și aici, de fapt, e timpul să ne amintim de ceea ce s-a întâmplat în parlament în luna decembrie, lucru care a condus (acum știm acest lucru) la demisia guvernului Chicu, care nu a fost de acord cu politica Partidului Socialiștilor și ne amintim de pachetul de legi care, ulterior, câte una din aceste legi a fost declarată neconstituțională de către Înalta Curte Constituțională.”

Europa Liberă: Magnifica noapte de 16 decembrie...

Igor Boțan: „Exact, 16 decembrie. Și de aici putem vedea totul ce a întreprins Partidul Socialiștilor în această luptă preelectorală pe care nicidecum nu poate să o aducă până la un numitor comun cu cei din PAS, pentru că sondajele de opinie nu sunt favorabile Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Să vă întreb franc, dle Boțan – cine astăzi este responsabil de aspectele astea economice, ca să primească ajutor populația ținută într-un fel de semi-lockdown, ca fermierii, în sfârșit, să aibă condițiile revendicate de mai multe luni?

Igor Boțan: „Există două abordări aici, una vine din partea președinției și a partidului care susține președinția care spune că în situația concretă în care se află Republica Moldova, dependentă de partenerii de dezvoltare, cea mai bună soluție este revizuirea bugetului, astfel încât cheltuielile care oricum sunt foarte importante să fie canalizate înspre susținerea celor mai importante domenii ale economiei, lucrurile care nu sunt presante să fie lăsate pentru mai apoi cu tot regretul pentru o astfel de abordare și în astfel de condiții să putem depăși criza politică, să organizăm alegeri anticipate, așa cum a vrut Partidul Socialiștilor, care a și provocat criza guvernamentală, iar după ce ieșim din această criză politică, cu eforturi comune, încercăm să rezolvăm și celelalte probleme de ordin social, economic, financiar ș.a.m.d.

Dl Dodon totuși este economist și știe foarte bine că legislația nu permite astfel de lucruri

Asta pe de o parte, pe de altă parte vedem Partidul Socialiștilor care ne-a anunțat încă în decembrie anul trecut, așa cum ați menționat și Dvs., pe 16 decembrie, că a pornit o ofensivă pe toate căile – și problema limbilor vorbite în Republica Moldova, și problema miliardului, mai nou, inițiativa la care v-ați referit a dlui Dodon cu împrumutul de la Banca Națională, iar dl Dodon totuși este economist și știe foarte bine că legislația nu permite astfel de lucruri. Cu toate acestea, insistă, pentru că scopul este să se ajungă la înclinarea balanței în ceea ce privește atitudinile cetățenilor și să-și creeze o nișă favorabilă pentru a intra în alegerile parlamentare anticipate pe care vedem cu toții că le amână, fie introducând starea de urgență, fie venind cu tot felul de argumente, iar dacă ne referim la modul serios la inițiativa dlui Igor Dodon privind împrumutul de la Banca Națională a 10-20 de miliarde de lei, trebuie să avem o atitudine foarte circumspectă.”

Europa Liberă: Dl Armașu foarte subtil, dar i-a arătat că este o idee neproductivă.

Igor Boțan: „Nu doar neproductivă, ea este o idee care nu se încadrează în câmpul legal, pentru că Legea cu privire la Banca Națională spune foarte clar care sunt atribuțiile Băncii Naționale, care este scopul ei principal - menținerea prețurilor - și rolul pe care îl are Banca Națională în economia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unii spun că Igor Dodon nici nu conta pe acești bani, el conta pe efectul propagandistic, când în capul alegătorului va rămâne intenția zădărnicită de către cineva – Armașu, Maia Sandu –, iar el a vrut să dea fiecăruia niște bani, așa cum a dat pensionarilor și ei acum când au primit un adaos la pensie au zis că sunt banii de la Dodon.

Igor Boțan: „Da, este adevărat și eu cred că acest punct de vedere este cel care trebuie să fie unul dominant pentru a înțelege de ce economistul Igor Dodon face astfel de propuneri și vine cu astfel de inițiative.”

Europa Liberă: Ori politicianul Dodon l-a omorât pe economistul Dodon?

Igor Boțan: „Nu cred că l-a omorât...”

Europa Liberă: Hai că l-a dat la o parte...

Igor Boțan: „Este parte a unui joc politic și Dvs. ați menționat foarte corect, Igor Dodon nu obosește să spună că indemnizația unică, care vine în ajun de Paști, vine la inițiativa domniei sale, că el este cel care a găsit 600 de milioane de lei pentru a face aceste plăți, dar în mod curios nu menționează că, de fapt, repetă mecanismele utilizate de Vlad Plahotniuc, atunci când acesta controla Republica Moldova.”

Europa Liberă: Știți, pe mine mă amuză predicatul acesta, verbul a găsi. Când în parlament vin demnitarii și spun că am găsit niște bani, așa îmi vine să întreb: dar unde i-ați găsit, poate să mergem și noi să căutăm pe acolo?

Igor Boțan: „Toată lumea înțelege de unde se trag toate aceste găselnițe. Este vorba de competiția electorală, nimeni nu vine cu propuneri cum să se învioreze întreaga activitate economică a Republicii Moldova, cum să atragem creditele străine, cum să facem Republica Moldova atractivă pentru partenerii externi, toți...”

Europa Liberă: Dar sunteți de acord că a găsi e cu totul altceva? Poate să găsească doi bănuți într-o punguță o găină, de exemplu. Sună, cel puțin, ridicol.

Igor Boțan: „Folosirea acestui lexic noi o înțelegem foarte bine sau noi putem veni cu multe alte exemple care sunt relevante și care arată că scopul este impresionarea alegătorilor, și nu îmbunătățirea economiei care să atragă după sine și îmbunătățirea sferei sociale ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Mai devreme ați pomenit de împrumuturi din exterior. Maia Sandu a promis că, odată cu instalarea în funcție, va deschide linii de creditare și ajutorarea în condiții avantajoase a Moldovei de către organisme străine și guverne, și parteneri strategici. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Igor Boțan: „Nici nu se poate întâmpla, atâta timp cât dna Maia Sandu nu-și realizează un obiectiv, și anume sincronizarea mandatului său electoral cu mandatul unei noi componențe a parlamentului care ar accepta, hai să spunem așa, prevederile directoare din programul electoral al dnei Maia Sandu. De aici vine și toată această competiție în jurul declanșării alegerilor parlamentare anticipate și acest lucru se plia foarte bine pe strategia Partidului Socialiștilor atunci când Igor Dodon era încrezut că poate câștiga aceste alegeri. El ne-a descris cu lux de amănunte strategia pe care o are pentru provocarea alegerilor parlamentare anticipate, însă s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, alegerile au fost câștigate de către dna Maia Sandu, iar cercetările sociologice arată de o manieră aproape stabilă că, în cazul alegerilor anticipate, Partidul Socialiștilor nu are cum să le câștige.

Dl Igor Dodon vine cu o inițiativă care este și mai hazlie

De aici și toată această strategie pe care o desfășoară Partidul Socialiștilor, mă refer la acest val propagandistic pe care îl promovează Igor Dodon cu toate aceste inițiative deocheate, pentru că, să fim serioși, doar o lună de zile în urmă, pe 9 martie, Curtea Constituțională a dat o decizie pe marginea legii așa-zisului miliard și am văzut ce debandadă a descoperit Curtea Constituțională în relațiile dintre parlament, guvern, Banca Națională, care nu au dat avizele necesare pentru ca acea lege să fi fost adoptată în mod legal. Deci, pe urme fierbinți dl Igor Dodon vine cu o inițiativă care este și mai hazlie, care încalcă în mod direct prevederile Legii cu privire la Banca Națională și care pune sub mare semn de întrebare întreaga politică a Băncii Naționale, rolul Băncii Naționale în economia țării și emiterea banilor și multe, multe alte lucruri.”

Europa Liberă: Mai devreme ați spus de ce și de unde acest excentrism politic, dar, în general, vreau să vă întreb dacă este adevărată impresia unora că teribilismul acum e la mare căutare. Iată și un fost colonel de poliție, intrând în politică, nu găsește altceva mai bun decât să preia metodele teribiliste, își îndeamnă susținătorii să toarne verde de briliant în cap unora care au pășit cu stângul, cunoscutul incident cu vicepreședintele raionului care a fost sancționat de activiștii Partidului Acasă Construim Europa (PACE) și fostul colonel de poliție nu găsește reprobabil acest gest. În general, și Igor Dodon, și alte formațiuni încearcă să preia ceea ce i se atribuia în permanență lui Renato Usatîi. Vedem că mai mulți încearcă acest teribilism, un fel de robinhoodism sau haiducie politică. Este tehnologie politică de împrumut?

Igor Boțan: „Teribilismul politic în Republica Moldova, o țară cu o cultură politică parohială, nu cred că are sorți de izbândă. Nu putem compara PACE al dlui Cavcaliuc cu Partidul Socialiștilor al dlui Dodon. Totuși, dl Dodon și Partidul Socialiștilor dispun de o experiență consistentă...”

Europa Liberă: Dar fiți de acord că liderul socialiștilor în aparițiile sale adoptă un limbaj, unii spun, chiar bădărănesc pentru un fost președinte. Deci, nu se deosebește foarte mult de ceea ce a făcut, mai nou, Cavcaliuc?

Igor Boțan: „Dar asta nu ajută și ceea ce a făcut Cavcaliuc...”

Europa Liberă: Dar Dvs. ați spus că nu se compară, eu încerc să compar anume acest aspect.

Igor Boțan: „PACE încearcă să fie luat în considerare, cel puțin de sociologi atunci când încearcă să...”

Europa Liberă: Adică se ridică în vârful degetelor și n-a găsit nimic mai bun decât să toarne verde de briliant?

Igor Boțan: „Da. Și cred că prin asta s-a compromis. În privința Partidului Socialiștilor lucrurile sunt mult mai complicate. Partidul Socialiștilor încearcă și acesta marea cu degetul - și-a schimbat ideologia, ca s-o adapteze la partidul lui Putin, Edinaia Rossia, acum încearcă să exploateze nostalgia pentru perioada sovietică, uitând că partidul lui Putin sau însuși președintele Putin este exponent al clanului lui Elțin.”

Europa Liberă: Groparul Uniunii Sovietice...

Igor Boțan: „Și toată această propagandă pe care o desfășoară se lipește ca nuca de perete, dar ceea ce este foarte important de menționat, este că Partidul Socialiștilor a intrat într-o alianță/coaliție cu Partidul „Șor” și propagandiștii Partidului Socialiștilor acum găsesc scuze pentru Partidul „Șor”. Vedem că acești propagandiști încearcă să ne convingă că furtul din 2014 nu a fost făcut de către Ilan Șor și băncile asociate de către acesta, ci de către chiar Banca Națională.”

Europa Liberă: Dvs. sugerați că pisica își spală puii?

Igor Boțan: „Exact!”

Europa Liberă: Care-i pisica și care-s puii, nu cumva e invers – Șor îl spală pe Dodon?

Igor Boțan: „Avem această situație foarte stranie, după ce s-au coalizat în mod direct cu Partidul „Șor”, acum încearcă să ne convingă și să folosească teza lui Ilan Șor lansată în ianuarie anul trecut despre faptul că nimeni nu a cerut ajutorul statului și ajutorul Băncii Naționale pentru salvarea celor trei bănci, că a fost o greșeală și că Ilan Șor s-ar fi descurcat foarte bine fără intervenția guvernului.”

Europa Liberă: I-au trebuit ani de zile până să inventeze teza aceasta...

Igor Boțan: „Exact, dar acest lucru exact acum, pe fundalul inițiativei lui Igor Dodon, exact acest lucru îl spun și îl repetă propagandiștii Partidului Socialiștilor. Deci, lucrurile devin mult mai grave, de aceea cred că trebuie scoase în evidență toate aceste metamorfoze care se întâmplă cu Partidul Socialiștilor. Atâta timp cât sociologia arată că Igor Dodon și partidul lui pierd eventualele alegeri anticipate, trebuie să fim pregătiți că astfel de inițiative deocheate, care nici măcar nu pot fi inițiate la modul prevăzut de legislație, vor fi lansate în spațiul public pentru a impresiona cetățenii.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG