Igor Dodon „asta a reușit: să readucă Republica Moldova în deplin anonimat”, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul. Nu a fost invitat de niciun șef de stat, nici măcar în România și Ucraina, și, spune analistul, nici nu va fi, chiar dacă obține un al doilea mandat. Chiar vizitele la Moscova ar fi fost de natură să-l irite pe Vladimir Putin: prea multe și fără obiect. Pe scurt, „Republica Moldova a căzut de pe hartă şi din agende. Este undeva împreună cu conflictele înghețate şi atunci când produce probleme la frontiera NATO şi UE. (…) În rest, Igor Dodon nu există pe arena internațională. Nici Republica Moldova. Nici Transnistria. S-a pierdut, din păcate, şi miracolul primului stat în Parteneriatul Estic, campion al reformelor şi care forţează intrarea în UE”.
Președintele Republicii Moldova nu are o agendă externă, pe de o parte, pentru că nu are atribuții pe această linie, potrivit Constituției țării, dar și pentru că nu interesează pe nimeni, nici măcar la nivel de reprezentare. În schimb, se spune în articol, se laudă mereu cu fotografii alături de lideri occidentali, numai că doar i-a întâlnit pe culoare sau în drum spre zona toaletelor, susține Iulian Chifu.
Editorialul revistei 22, semnat de Andrei Cornea, se ocupă de scindarea gravă a societății românești. Ea s-a manifestat foarte acut acum, pe perioada pandemiei, dar, spune Cornea, „are o mare legătură cu scindarea politică și culturală” și „cu lipsa de unitate a clasei politice care împarte azi puterea în România”. Sunt diferențe de opinii și în interiorul guvernului, iar rezultatul este un mesaj prudent, moale, un apel la responsabilitate, din care cetățenii care nu cred în coronavirus pot trage concluzia că cifrele ar fi aduse din condei.
„Mi se pare gravă, în această ordine de idei, recăderea în mutism a președintelui Iohannis. El rămâne politicianul cu cea mai mare cotă de încredere și cred că prezența sa activă în media în martie și aprilie a fost benefică. Nu-i înțeleg tactica de a lăsa aproape totul pe umerii mult prea înguști ai Guvernului Orban (…). Nu înțeleg de ce, în continuare, refuză să facă conferințe de presă”. (Interesant, chiar astă-seară a ținut una.) Cea mai gravă concluzie din editorial este că: „Niciodată spiritul civic și încrederea rezonabilă în autorități n-au fost mai importante decât acum. Și niciodată nu ne-au lipsit mai mult”.
Sebastian Lăzăroiu dezvoltă pe site-ul ziare.com ideea că Partidul Social-Democrat n-ar trebui să vadă niciun folos în a prelua puterea după liberali. PSD ignoră că „virusul va mai sta cu noi câțiva ani, iar alegerile parlamentare nu pot fi amânate mai încolo de martie 2021. Presupunând ca va reuși să capitalizeze efemer și va lua guvernarea în 2021, datele problemei vor fi prea puțin schimbate. Nu vom avea mai mulți medici, nu vom avea capacitate mai mare la terapie intensivă, iar economia nu va sta deloc pe roze. Liderii politici (…) vor avea la dispoziție aceleași instrumente limitate și se vor afla într-un context mult mai rău”.