Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, reales președinte al PSRM, iar Greceanîi a fost numită președinte de onoare


Igor Dodon salutând susținătorii pe scările judecătoriei. Fostul președinte este vizat în mai multe dosare penale, însă susține că acestea sunt un „dezmăț juridic”, comandat de actuala președintă, Maia Sandu.
Igor Dodon salutând susținătorii pe scările judecătoriei. Fostul președinte este vizat în mai multe dosare penale, însă susține că acestea sunt un „dezmăț juridic”, comandat de actuala președintă, Maia Sandu.

Igor Dodon a fost ales președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar Zinaida Greceanîi a fost numită președintă de onoare. Deciziile au fost luate sâmbătă, 23 martie, în cadrul Congresului extraordinar al PSRM.

La congres nu s-a discutat despre propunerea candidaturii lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmen Lupei, a declarat pentru Europa Liberă că acest lucru urmează să fie discutat mai târziu.

Igor Dodon și-a suspendat calitatea de președinte al PSRM atunci când a devenit șef al statului (2016). Oficial, el părăsit conducerea formațiunii în decembrie 2021, după 10 ani în care a fost în funcție, atunci când congresul PSRM a votat un nou statut și l-a ales drept președinte de onoare.

Dodon a fost readus la cârma partidului în aprilie 2023. Atunci, Dodon l-a înlocuit pe vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea în funcția de secretar executiv al partidului.

Igor Dodon este vizat în câteva dosare penale. CSJ examinează dosarul în care fostul președinte al R. Moldova este acuzat că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari mită. Dosarul a fost pornit în mai 2022 și transmis în instanță în toamna aceluiași an.

Procurorii mai investighează câteva dosare în care ex-președintele este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădarea patriei. Dodon pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG