Linkuri accesibilitate

Igor Dodon n-a mai mers la o reuniune anti-LGBT criticată până și de Papă


Președintele Igor Dodon și prima doamnă Galina Dodon, la ceremonia de lansare a „Anului Familiei”, 28 ianuarie 2019
Președintele Igor Dodon și prima doamnă Galina Dodon, la ceremonia de lansare a „Anului Familiei”, 28 ianuarie 2019

Președinția Moldovei a anunțat pe site-ul său de net că o delegație a instituției, condusă de consilierul Cristina Buga a mers la Verona la Congresul Mondial al Familiilor, o adunare anti-gay și împotriva avorturilor care a stârnit proteste de stradă și dispute politice.

În comunicatul de vineri al președinției se spune că Cristina Buga a citit la Verona un mesaj din partea președintelui Dodon, care își prezintă inițiativele pentru „consolidarea familiei tradiționale”.

Președinția nu spune însă de ce la Verona n-a mers însuși Dodon, care anunțase încă din septembrie că a fost invitat, și se afla încă sâmbătă pe lista vorbitorilor, pe locul al doilea, după ministrul italian de interne, Matteo Salvini.

Printre participanți fusese anunțat inițial și președintele Parlamentului European, conservatorul italian Antonio Tajani, dar nici el nu mai figurează pe lista oficială.

De pe site-ul Congresului a dispărut între timp și sigla Guvernului italian, a cărei publicare fusese criticată de însuși premierul Giuseppe Conte.

O organizație americană specializată în semnalarea îndemnurilor la ură, Southern Poverty Law, amintește că adunarea din Italia este continuarea celei ținute în urmă cu șase luni la Chișinău sub patronajul lui Dodon, pe care într-o relatare despre adunarea de la Verona, portalul italian Fatto cotidiano îl numește „fedelissimo del Cremlino”.

5000 de protestatari împotriva Congresului Familiilor...

Același portal notează că organizatorii reuniunii – ca și cei ai Congresului patronat de Dodon la Chișinău – au legături cu oligarhii ruși angajați într-o cruciadă anti-liberală, cu sprijinul regimului premierului ungur Viktor Orban.

Începând de vineri, la Verona au avut loc flash-mob-uri și proteste ale activiștilor pentru egalitate de gen pentru dreptul la avort și drepturile LGBT. Sâmbătă la prânz se adunaseră la Verona, potrivit televiziunii publice RAI, cam 5000 de protestatari împotriva Congresului Familiilor, iar organizatorii sperau să se adune până la urmă 20.000 de oameni.

Mai devreme, ministra italiană a sănătății, Giulia Grillo, a calificat drept „manifestare de extremă-dreapta” evenimentul de la Verona, spunând că ideile exprimate acolo ar face-o să râdă dacă nu ar fi așa sinistre.

Potrivit agenției italiene de presă ANSA, ministra Grillo a spus că resortul său nu participă la o adunare unde unii vorbitori pun semnul egalității între satanism și homosexualitate. Alți politicieni din partea centristă a coaliției de guvernamentale au numit reuniunea de la Verona „medievală” mai ales în ce privește ideile despre rolul femeii în societate.

Față de reuniunea de la Verona și-a exprimat rezerve potrivit agenției ANSA până și Papa Francisc, a cărui biserică catolică sprijină de obicei asemenea campanii anti-avort și anti-LGBT. Vorbind în drum spre Maroc, Papa a spus că „substanța (reuniunii de la Verona) este corectă, dar metodologia este greșită”.

Față de reuniunea de la Verona și-a exprimat rezerve potrivit agenției ANSA până și Papa Francisc...

În fază de proiect, reuniunea de la Verona a provocat dispute în interiorul alianței de guvernare de la Roma: mai mulți lideri din formațiunea de extremă-dreaptă Liga Nord au aprobat-o, în frunte cu ministrul de interne Matteo Salvini, în vreme ce Mișcarea Cinci Stele a dezavuat-o de la început.

Până la urmă, Salvini, cunoscut pentru vederile sale xeonofobe, anti-imigrație și conservatoare, și-a atras chiar el criticile unor politicieni și mai de dreapta, ale neo-fasciștilor italieni (Forza Nuova), pentru că în ajunul reuniunii de la Verona și-a exprimat rezerve față de ideea înăspririi legislației italiene a avorturilor.

Ziarul italian Corriere de la Sera a scris că rând pe rând, mai mulți politicieni italieni care urmau să meargă la Verona, unii luând de bună ideea că acolo va fi vorba de sprijinirea sinceră a familiilor, fie au renunțat să mai meargă, fie au spus că vor profita de invitație ca să condamne homofobia. Un exemplu este guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, care a spus într-un interviu publicat vineri: „Va fi un eveniment anti-gay? Atunci eu voi fi cel care va atrage atenția că boală este homofobia, nu homosexualitatea.”

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG