Linkuri accesibilitate

Igor Dodon s-a plâns că transferurile bancare pentru asociația sa din Rusia sunt blocate


Fostul președinte Igor Dodon, astăzi președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, s-a plâns că toate transferurile bancare pentru asociația sa din Rusia sunt blocate.

Într-un interviu la NTV Moldova, Dodon a declarat că „de câteva luni, transferurile către conturile Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse de la băncile rusești au fost blocate, deși Moldova nu părea să se alăture sancțiunilor”.

Oficial, R. Moldova nu participă la sancțiunile internaționale, dar le respectă în mare parte conjunctural, pentru a nu risca să fie penalizată de țările occidentale care impun aceste sancțiuni, începînd cu Statele Unite. Excepție clară fac importurile de energie, R. Moldova fiind 100% dependentă de Rusia în acest domeniu.

Încă de la începutul lunii aprilie, președinta Maia Sandu a precizat, într-o conferință de presă, că sistemul bancar moldovenesc nu poate și nu va fi folosit de Rusia pentru evitarea sancțiunilor, iar Republica Moldova nu va permite să fie utilizată ca platformă pentru reexporturi rusești.

„Băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale, deci pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv toate restricțiile aplicate de Swift sau de sistemele de carduri Visa sau Master card”, a spus atunci Maia Sandu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG