O concluzie a comentatorilor despre alegerile parţiale locale de duminică e că rezultatele din Chişinău şi Bălţi au reaprins speranța schimbării clasei politice în Republica Moldova. Despre aceasta scrie Viltalie Călugăreanu pe pagina de internet a postului de radio Deutsche Welle dw.com. „Miza acestui scrutin este, totuși, uriașă, având în vedere tendința guvernării, dirijate de PD, de a controla teritoriul în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna acestui an”, menționează jurnalistul.
Nicolae Negru constată în într-un editorial „Iluzii şi deziluzii electorale” ziarulnational.md că proeuropenii ar trebui să-i fie recunoscători Silviei Radu, pentru că dacă nu candida, Ion Ceban ar fi câștigat din primul tur și Chişinăul ar fi avut deja un primar cu stea sovietică în frunte și binecuvântare de la Putin. O altă concluzie a lui Negru ţine de perspectiva parlamentarelor: dacă nu a reușit în capitală, blocul electoral PDA-PAS nu are cum să ia peste 50 % din voturi pe restul teritoriului, și viitoarea guvernare proeuropeană va fi imposibilă fără partidul lui Plahotniuc. Întrebându-se ce va face PD în turul doi al alegerilor, Negru admite că cel mai probabil, îi va întinde lui Năstase „mărul otrăvit” refuzat de Maia Sandu în prezidențiale, dar îl va sprijini pe Ceban. Nu Silvia Radu, ci Ion Ceban se arată să fie adevăratul candidat al lui Plahotniuc, conchide Negru.
Editorialistul Dumitru Barbalat respinge în Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) ideea că partidul de guvernământ n-ar fi luat în calcul toate variantele, inclusiv cea a eșecului la Chișinău și Bălți. S-ar putea să fei un eşec deliberat, „de dragul victoriei la parlamentare”. Cedând Chișinăul și Bălțiul, PDM a strecurat oponenților o momeală, admite comentatorul, lupta adevărată rezervând-o pentru toamnă. În felul acesta ei au adormit vigilența societății și oponenților.
Andrei Popov, președintele Institutului de Inițiative Strategice şi fost ministru adjunct de externe, este citat de infotag.md spunând că „alegerile din Chișinău demonstrează că PDM nu este atotputernic”. În ciuda sprijinul deplin al Partidului Democrat, Silvia Radu a înregistrat un rezultat de aproape două ori mai mic decât candidatul partidului platforma DA Andrei Năstase. „Comportamentul Partidul Democrat în timpul campaniei electorale demonstrează că guvernarea îl ia la modul cel mai serios pe Năstase ca oponent politic. Au încercat prin toate mijloacele să împiedice trecerea lui în turul doi. Un exemplu e scurgerea şi tirajarea de de către televiziunile controlate de PDM a interceptării convorbirii lui Năstase cu mama sa. Dar trucul a avut efectul opus, provocând simpatia alegătorilor și revolta faţă de astfel de metode de luptă,” comentează Popov.
Agora.md scrie că „în timp ce autoritățile dau sondaje în care 80% dintre părinți sunt de acord cu introducerea uniformelor, mulți dintre aceștia se revoltă în grupuri sau pe rețelele sociale cu privire la prețul înalt al uniformelor, dar și la faptul că această măsură ar fi una cu iz electoral”. Portalul citează o postare pe Facebook a unei mame revoltate, membră a unei mișcări a părinților, care susține că uniforma ar costa-o mult mai mult decât spune ministerul. Reprezentanți ai ministerului au răspuns portalului precizând că „inițiativa reprezintă voința unei părți considerabile a societății”, iar o decizie finală în acest sens va fi luată „în urma consultărilor largi cu reprezentanții comunității educaționale, ai societății civile și cu factorii de decizie”.
„Rusia trasează limitele reglementării transnistrene”, constată în editorialul său pentru deschide.md Petru Bogatu. „Încă nu s-au stins ecourile unor comentarii elogioase ale prietenilor noștri occidentali pe marginea „progreselor” înregistrate în reglementarea transnistreană că Moscova a căutat să le amintească cine este șeful. Nitam-nisam, Tiraspolul a anunțat că nu dorește să negocieze soluționarea politică a conflictului”, scrie editorialistul. Bogatu arată că în ajunul şedinţei de la Roma în formatul 5+2, care urmează să aibă loc în zilele de 20-30 mai, Vadim Krasnoselski, șeful administrației din regiunea separatistă, avertizează că reglementarea politică a conflictului nu poate fi un subiect de discuție. „Nu trebuie să deschidem coșul trei pentru a vorbi despre reglementarea politică. Nimeni nu este pregătit pentru aceasta. Noi avem o cale fixă spre independență, recunoaștere, iar în cele din urmă, integrarea în Rusia”, a declarat Krasnoselski, citat în articol.