În mod surprinzător, printre țările care interzic cu totul importurile de automobile vechi și poluante nu sunt cele la care ne-am aștepta, și anume prosperele democrații occidentale, ci țări precum Egiptul, Sudanul și Marocul, țări în care importarea mașinilor uzate este pur și simplu interzisă și imposibilă legal.
Importurile de mașini de mâna a doua sunt de asemenea interzise legal și într-o țară cum e Brazilia, dar și în multe alte țări ale Americii de Sud.
Alte țări din Africa și America de Sud impun tarife diferite (și punitive) în funcție de vârsta vehiculului. Puține sunt, în lume, țările care permit importul de mașini uzate fără restricție de vârstă. Costa Rica, de pildă, e una din acestea.
În Europa de Est, până țările sărace candidate la intrarea în UE, cum sunt Albania, Muntenegru și Serbia, și-au modificat legislația pentru a corespunde celei a Europei occidentale. Aici accentul nu se pune pe vârsta mașinii, ci pe emisiile de carbon. Deși legislația s-a îmbunătățit enorm în ultimul deceniu, totuși vârsta medie a vehiculelor în circulație tinde să fie mult mai ridicată în estul decât în vestul Europei. De vină nu e doar legislația în sine, poate pe hârtie foarte severă, cât regimul lax al controalelor, inspecțiilor și întreținerii.
Apoi, sistemul fiscal în est nu prea tinde să încurajeze, prin diferențierea taxelor, folosirea preferențială a vehiculelor ecologice.
În Ucraina, de pildă, aproape jumătate din mașinile importate sunt de mâna a doua. Totuși, mașinile care se situează în afara celui mai coborât barem european al emisiilor sunt interzise la import.
Georgia are unul din cele mai vechi parcuri auto din lume...
În Georgia, situația este exact inversă, iar Georgia este una din țările care taxează mai puțin mașinile vechi decât cele noi. Vârsta medie a mașinilor importate este de 13 ani. Cele vechi sunt taxate mai puțin. Georgia are astfel unul din cele mai vechi parcuri auto din lume.
Și Armenia vecină favorizează mașinile vechi, însă le preferă pe cele de mici dimensiuni.
Rusia în schimb taxează cu 30 % mașinile mai vechi de un an, apoi cu 35% între 3 și 5 ani. La peste 5 ani, se taxează în funcție de motor.
În unele țări, cum e Macedonia, în Balcani, unde taxarea mașinilor vechi de import se bazează exclusiv pe dimensiunile motorului, asta înseamnă că starea reală a motorului nu e aproape niciodată controlată, ci doar se calculează centimetrii cubi. Trebuie spus că asta e stimulat și de cantitatea exporturilor din Europa occidentală. Mașinile vechi reprezintă nu mai puțin de 6% din exporturile europene, iar Europa de Est e principala piață, urmată de Asia centrală și abia pe locul trei Africa.
Germania este, evident, principalul exportator mondial de mașini uzate, urmată de Japonia. Din nou, situația reală din țările importatoare n-ar trebui să fie evaluată doar prin legislația și condițiile tehnice ale importului propriu-zis, ci și prin calitatea controalelor și a inspecțiilor tehnice de după.
***
Guvernul de la Chișinău și-a anunțat intenția să anuleze limita de vechime la importul mijloacelor de transport la mâna a doua, urmând să descurajeze importatorii de mașini vechi prin aplicarea impozitului progresiv.
Restricția cu prag de vechime fusese introdusă în urmă cu opt ani pentru a spori calitatea parcului auto, a siguranței în trafic și pentru a încuraja protecția mediului. Legislația încă în vigoare interzice importul mașinilor mai vechi de 10 ani, a autobuzelor de peste 7 ani şi a tractoarelor cu un termen de exploatare de peste 12 ani.
Guvernul își motivează inovația în felul următor - existența pragului de vechime „creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile, cât și achitarea impozitelor”, se arată în schița politicilor fiscale şi vamale pentru anul 2021. În schimb, pentru a proteja mediul, se propune majorarea accizelor la importul mijloacelor de transport proporțional cu termenul de exploatare al acestora. Ministerul Finanţelor urmează să prezinte sistemul nou de taxare a automobilelor importate funcţie de vecimea acestora. Secretarul de stat de la finanțe, Dorel Noroc a declarat, într-o apariție la postul public de televiziune, că acest sistem va fi unul dur, adică importul unor mașini cu ani de fabricație mai vechi va fi atât de scump, încât va descuraja importul lor:
„Admit că taxa sau acciza care urmează să fie încasată va fi mai mare ca valoarea autoturismului care va fi importat să ne asigurăm că persoanele sunt în continuare stimulate să importe maşini noi. Aspectul ecologic trebuie rezolvat nu prin interdicţii, dar prin sistemul de taxare. Aşa se întâmplă în toate ţările.”
Sunt autobuze, maxi-taxi care poluează aerul
Expertului economic Viorel Gîrbu abordarea Guvernului i se pare cam stângace, bazată pe jumătăți de măsură: „Într-un final nu importul mașinilor vechi contează, ci exploatarea lor. Iar aici guvernul nu vine cu nici o acţiune. Or în R. Moldova sunt foarte multe maşini şi mai vechi, de 30 sau 40 de ani vechime, care până acum se exploatează şi ne creează probleme foarte multe. Sunt autobuze, maxi-taxi care poluează aerul. Se vede clar că politica noastră de impozitare a mijloacelor de transport prin care se impune prin care se impune o taxă de intrare, această acciză, este o politică depăşită, veche iar Guvernul până acum nu a înțeles acest lucru.”
Expertul Viorel Gîrbu admite că Guvernul ar fi tentat să stabilească taxe exagerate pentru importul mașinilor vechi ca să acumuleze mai mulți bani în bugetul de stat subțiat de criza pandemică, dar în detrimentul protecției mediului:
„Moldovenii o să continue mai departe să vină şi să circule în Moldova cu maşini înmatriculate în Lituania, cumpărate cu 2-3 mii de euro, care poluează şi creează situaţii dificile pe drumurile publice. Guvernul trebuie să interzică exploatarea autoturismelor care nu întrunesc anumite standarde de poluare. Sunt aceleaşi standarde Euro1, Euro2, Euro3 ş.a.m.d. Să înceapă de la un standard de jos şi să meargă în sus. Când se face revizia tehnică trebuie să se verifice şi cum autoturismul respectiv poluează atmosfera. În plus trebuie să se impună nişte restricţii pentru mașinile care nu se încadrează în anumite standarde să plătească anumite taxe ecologice din ce în ce mai mari.”
În mediul ecologiștilor se optează pentru introducerea unor taxe pentru ecologie şi pentru poluarea mediului odată cu abolirea pragului de vechime în schimbul unor plăți împovărătoare. În caz contrar, atenționează experții, R. Moldova riscă să se transforme într-un cimitir de rable, cum au fost poreclite în România vecină mașinile vechi, colectate de la populație printr-un program susținut financiar.