Artileria Moscovei a lovit obiective civile din sud, la o zi după unul dintre cele mai grele valuri de atacuri aeriene asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.
Forțele rusești au lansat 55 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene din zona Bahmut în ultima zi, a declarat Statul Major General în buletinul său zilnic, adăugând că cele mai grele lupte continuă pe linia de front Bahmut-Avdiivka-Mariinka - zonă de foc a războiului în estul Ucrainei.
Rusia a vizat atât poziții militare ucrainene, cât și obiective civile cu 57 de atacuri aeriene și a lansat 96 de salve de sisteme de rachete în aceeași perioadă de timp, a precizat armata, adăugând că apărarea aeriană ucraineană a doborât zece drone de atac de fabricație iraniană și șase drone de recunoaștere.
Un sistem de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA și utilizat de Ucraina, a suferit, se pare, unele daune în urma unui atac rusesc, au declarat doi oficiali americani pe 16 mai, adăugând că acesta nu pare să fi fost distrus.
Sistemul Patriot face parte dintr-o serie de unități sofisticate de apărare aeriană furnizate de Occident pentru a ajuta Ucraina să respingă campania de atacuri aeriene a Rusiei care a vizat elemente esențiale de infrastructură, liniile electrice și alte obiective.
Un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului și citând informațiile inițiale, a declarat că Washingtonul și Kievul discută deja despre cea mai bună modalitate de a repara sistemul.
Un oraș transformat în ruine
Rușii au bombardat, de asemenea, orașul Nikolaev din sudul țării, rănind o persoană, a declarat primarul Oleksandr Sienkevici la 17 mai. O femeie a fost rănită de șrapnel, în timp ce obiective civile și industriale au fost avariate, a spus Sienkevici.
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat pe 16 mai că Ucraina a recucerit aproximativ 20 de kilometri pătrați de la forțele rusești pe flancurile orașului Bahmut, dar a cedat mai mult teren în centrul orașului.
„În același timp, inamicul avansează încet în interiorul orașului Bahmut și îl distruge complet, bombardându-l”, a declarat Maliar pe rețelele de socializare. Afirmațiile făcute de Maliar nu au putut fi verificate din surse independente.
În estul Ucrainei, la 16 mai, șeful grupului privat de mercenari Wagner din Rusia a declarat că un voluntar american a murit luptând alături de trupele ucrainene.
Într-o înregistrare video distribuită de bloggerii militari ruși, Evgheni Prigojin arată, în molozul unei clădiri, cadavrul a ceea ce el susține că este un american. Clipul îl arată pe șeful Wagner plimbându-se cu oamenii săi pe timp de noapte și se aud explozii - dar nu este clar unde și când a fost filmat. În video, Prigojin arată niște acte despre care spune că ar fi documentele de identitate ale soldatului, fără a da numele complet al acestuia.
Cele mai recente lupte au loc în timp ce emisarul chinez Li Hui, cel mai înalt oficial chinez care a vizitat Ucraina, a sosit într-o vizită de două zile la Kiev. Beijingul a declarat că deplasarea lui Li are ca scop discutarea unei „soluții politice” pentru criza ucraineană.
Li, fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța și Germania în cadrul acestei călătorii de mai multe zile, a anunțat Ministerul chinez de Externe, fără a oferi un program detaliat.
Propuneri de negocieri de pace
Președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să aibă întâlniri separate cu o delegație de lideri din șase țări africane - Africa de Sud, Zambia, Senegal, Republica Congo, Uganda și Egipt - pentru a discuta un posibil plan de încheiere a războiului din Ucraina, a declarat președintele Africii de Sud pe 16 mai.
Președintele Cyril Ramaphosa a declarat că a vorbit la telefon cu Putin și Zelenski la sfârșitul săptămânii trecute și că fiecare dintre ei a fost de acord să găzduiască „o misiune de pace a liderilor africani” la Moscova și, respectiv, la Kiev. „Principalul subiect al discuțiilor noastre este efortul de a găsi o soluție pașnică la conflictul devastator din Ucraina”, a declarat Ramaphosa.
Între timp, Coreea de Sud a semnat la 17 mai un acord cu Ucraina privind acordarea unui pachet de ajutor financiar de 130 de milioane de dolari, la o zi după ce prima doamnă Olena Zelenska, aflată în vizită, a cerut asistență militară. Ministerul sud-coreean de Finanțe a declarat că ministrul Choo Kyung-ho și ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, aflată la Seoul pentru a participa la o conferință, au semnat acordul privind pachetul, care va consta în donații și împrumuturi de ajutor.
Coreea de Sud, un important producător de proiectile de artilerie, a declarat că nu furnizează arme letale Ucrainei, invocând relațiile sale cu Rusia.