Linkuri accesibilitate

În „capitala energeticii moldovenești”


Ultimele pregătiri înainte de darea în exploatare a primului bloc al Centralei de la „Kuciurgan”. „Cultura Moldovei”, 1 Octombrie 1964.
Ultimele pregătiri înainte de darea în exploatare a primului bloc al Centralei de la „Kuciurgan”. „Cultura Moldovei”, 1 Octombrie 1964.

La 29 septembrie 1964 pe malurile limanului de la Kuciurgan, nu departe de Nistru, la hotarul dintre RSS Moldovenească și RSS Ucraineană, a fost dat în exploatare primul bloc de 200 mii kW al „Centralei electrice raionale de stat moldovenești”.

Puterea acestui bloc depășea de peste cinci ori capacitatea întregului nod hidraulic de la Dubăsari, construit zece ani în urmă.

La tăierea panglici tradiționale au fost prezente autoritățile de vârf de la Chișinău, în frunte cu prim-secretarul I.I. Bodiul, reprezentanți ai Guvernului URSS. Pe blocul principal al Centralei de la Kuciurgan se puteau citi de departe cuvintele lui Lenin: „Comunismul înseamnă Puterea Sovietică plus electrificarea întregii țări”. În bătaia vântului fluturau drapelele tuturor republicilor unionale, în semn de recunoaștere a contribuției lor la construcția Centralei.

Dnestrovsk. Bulevardul energeticienilor. „Cultura Moldovei”, 1 Octombrie 1964.
Dnestrovsk. Bulevardul energeticienilor. „Cultura Moldovei”, 1 Octombrie 1964.

Bodiul a mulțumit constructorilor de la Kuciurgan pentru „minunatul dar” adus „gloriosului jubileu” de 40 de ani „de la formarea RSS Moldovenești și întemeierea Partidului Comunist al Moldovei”.

Centrala urma să atingă capacitatea maximă prevăzută în proiect de 1,2 milioane kW în următorii 2-3 ani.

Pentru traiul constructorilor și muncitorilor, în jurul Centralei a fost ridicat un oraș nou, Dnestrovsk. În acea zi, „capitala energeticii moldovenești”, după cum era numit Dnestrovskul, era îmbrăcată în straie de sărbătoare.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG