Linkuri accesibilitate

În ciuda invaziei rusești, economia Ucrainei a crescut în 2023


Iulia Sviridenko, ministrul ucrainean al Economiei (foto: Caisa Rasmussen/TT News Agency/via REUTERS)
Iulia Sviridenko, ministrul ucrainean al Economiei (foto: Caisa Rasmussen/TT News Agency/via REUTERS)

În ciuda invaziei ruse, economia Ucrainei a înregistrat un vârf de creștere în 2023, a declarat ministrul economiei pe 28 decembrie. Perspectivele pe 2024 sunt umbrite de incertitudini privind tansportul, mai ales prin Marea Neagră.

„Indicatorul principal care caracterizează acest an în economie este o creștere de aproape 5% a PIB-ului. Economia noastră nu numai că nu a scăzut, dar a crescut într-un ritm la care nimeni nu se aștepta", scrie pe Facebook Iulia Sviridenko, ministrul economiei.

Ucraina caută să-și consolideze resursele financiare pentru ceea ce ar putea fi un război prelungit. Luptele se vor desfășura pe tot parcursul iernii și probabil de-a lungul unui al treilea an, după ce Rusia și-a lansat invazia neprovocată, pe scară largă, în februarie 2022.

Iulia Sviridenko face aceste comentarii după ce o navă de marfă civilă a lovit mai devreme pe 28 decembrie o mină rusească în Marea Neagră, lângă porturile Dunării din Ucraina, rănind doi marinari.

Nava sub pavilionul statului Panama a lovit mina plutitoare pe vreme furtunoasă, în timp ce se îndrepta spre port pentru a prelua un transport de cereale, potrivit comandamentului de sud al Ucrainei.

După ce Rusia a renunțat la acordul de export intermediat de ONU vara trecută, Ucraina a lansat un nou coridor de transport maritim la Marea Neagră pentru a transporta cereale și alte mărfuri pe piețele mondiale. Acest lucru a dat un impuls economiei Ucrainei dependente de agricultură.

Președintele Volodimir Zelenski susține că pe acest coridor alternativ de export al Mării Negre (prin apele teritoriale bulgărești și românești) au fost transportate până acum 12 milioane de tone de marfă, adăugând că punerea la punct a acestui coridor a avut „rezultate deosebit de semnificative în luna decembrie, iar acest lucru se simte la nivelul întregii noastre economii”.

Incidentele din Marea Neagră însă fac ca acest traseu de transport al cerealelor și al altor mărfuri să nu fie sigur. În ultimele luni volumul grânelor ucrainene tranzitate a scăzut datorită loviturilor aeriene rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aproape de teritoriul românesc, în vreme ce punctele de trecere a frontierelor terestre ale Ucrainei cu Slovacia și Polonia au fost blocate de șoferii de TIR localnici, care cer restricții împotriva colegilor ucraineni.

Portul românesc de la Marea Neagră Constanța a expediat în primele 10 luni ale anului o cantitate record de 29,4 milioane de tone metrice de grâne, din care 40% proveneau din Ucraina.

Navele de transport, ținte legitime pentru Rusia

Marea Neagră nu mai este o cale sigură pentru transportul mărfurilor. Rusia a spus că orice navă suspectată că face transporturi pentru Rusia este suspectă de cooperarea militară și devine o țintă legitimă.

Incidentul detonării minei a avut loc la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Ciornomorsk, care se află lângă Odesa, pe coasta de sud a Ucrainei, potrivit informațiilor furnizate de Ambrey, o companie globală de analiză a riscurilor maritime, transmite Associated Press (AP). Ambrey a spus că nava cu 18 membri ai echipajului se afla în drum spre Izmail, un port ucrainean de pe Dunăre.

Mina a detonat la pupa navei, provocând defecțiuni ale echipamentelor și mașinilor și ducând la pierderea puterii navei, a spus Ambrey. Căpitanul a navigat mai apoi în ape puțin adânci pentru a preveni scufundarea navei.

Mult așteptata contraofensivă a Ucrainei din vara trecută nu a reușit în mare măsură să schimbe linia frontului, dând încredere forțelor Kremlinului, mai ales că viitorul ajutorului occidental pentru Ucraina este incert.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat că Statele Unite și țările Uniunii Europene intenționează să continue să trimită ajutoare la Kiev „din necesitate”. „Washingtonul și Bruxelles-ul nu se pot abține să nu asiste regimul de la Kiev (guvernul ucrainean) pentru că își dau seama că Ucraina ar fi condamnată fără o astfel de asistență”, a spus Lavrov într-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat recent măsuri pentru a spori finanțarea Ucrainei. Consiliul de administrație al băncii a aprobat pe 19 decembrie o majorare de capital de 4,3 miliarde de dolari, care va aduce baza sa de capital la 37,1 miliarde de dolari. Creșterea – a treia din istoria BERD – va permite băncii să-și dubleze investițiile în Ucraina odată ce va începe reconstrucția.

BERD a fost cel mai mare investitor instituțional în Ucraina în ultimele trei decenii. Banca și-a sporit semnificativ sprijinul pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, alocând țării 3,3 miliarde de dolari pentru 2022-23.

XS
SM
MD
LG