Linkuri accesibilitate

În cursa pentru funcția de procuror general au rămas patru candidați


Întruniți în ședință pe 30 ianuarie, membrii CSP au amânat examinarea dosarelor candidaților la funcția de procuror general pentru data de 5 februarie pentru că nu primiseră avizul SIS.
Întruniți în ședință pe 30 ianuarie, membrii CSP au amânat examinarea dosarelor candidaților la funcția de procuror general pentru data de 5 februarie pentru că nu primiseră avizul SIS.

Patru din cei șase candidați la funcția de procuror general au fost admiși la etapa interviului, care va avea loc pe 22 februarie. Învingătorul acestei probe va fi supus evaluării integrității etice și financiare și doar după aceea va putea fi propus spre numire șefei statului.

La ședința din 5 februarie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au analizat dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general. Сonform regulamentului, CSP poate cere avize consultative despre candidați de la Autoritate Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne.

Deliberările au avut loc cu ușile închise și au durat aproximativ 20 de minute. După aceasta, președintele CSP, Dumitru Obadă, a anunțat că în etapa a doua a concursului au fost admiși candidații:

  • Ion Munteanu - procuror general interimar;
  • Octavian Iachimovschi - adjunct interimar al șefei Procuraturii Anticorupție;
  • Igor Demciucin - adjunct al procurorului general interimar;
  • Andrei Coca - jurist.


Ceilalți doi candidați, avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju, au fost excluși din concurs. Potrivit președintelui CSP, candidatura lui Rotaru nu corespunde criteriilor concursului, iar dosarul depus de Perju este incomplet.

Interviurile cu cei patru se vor desfășura pe 22 februarie. Candidații vor fi evaluați după următoarele criterii:

  • conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii Generale;
  • motivația de accedere în funcția de procuror general;
  • experiența și competența profesională;
  • capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
  • angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
  • integritate, etică și bună reputație.


Candidatul care va aduna cele mai multe puncte din partea membrilor CSP va fi evaluat de comisia vetting. Dacă acesta va pica evaluarea, CSP va închide concursul și va anunța unul nou.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG