Linkuri accesibilitate

În esență... | Cum SIS și-a promovat legile pe ușa din spate


Directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu și jurnalistul Europei Libere, Eugen Urușciuc.
Directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu și jurnalistul Europei Libere, Eugen Urușciuc.

Directorul Asociației pentru Protecția Vieții Private, Sergiu Bozianu, una dintre cele mai vocale voci în dezbaterile pachetului de legi privind Serviciul de Informații și Securitate, recent adoptat, a spus Europei Libere că „cel mai mare deranj” a fost că legile s-au promovat „pe ușa din spate.”

Bozianu a afirmat în cadrul podcastului „În esență...” că proiectele de legi au fost elaborate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), acestea fiind însă promovate în mod diferit de cum prevăd procedurile, adică nu prin Guvern și cu avizul părților interesate. Cele trei proiecte – Legea privind Serviciul de Informații și Securitate; Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și despre Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate în redacție nouă – au fost promovate prin intermediul unui grup de deputați PAS.

Sergiu Bozianu spune că în versiunea inițială a proiectelor, SIS își propunea să devină „o supra-autoritate care să poată dispune orice măsură specială”. Potrivit expertului, SIS a urmărit, probabil, să aibă posibilitatea să „acopere orice situație”, prin excluderea tuturor mecanismelor de control, lăsând, printr-o subcomisie parlamentară, doar un „control politic” și acela formal.

Cum SIS și-a promovat legile pe ușa din spate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:05 0:00

Expertul a observat că versiunile inițiale ale legilor au conținut mai multe prevederi care puteau leza drepturile fundamentare ale omului, dar, sub presiunea societății civile o parte dintre ele au fost eliminate.

„Circa 90% din obiecțiile societății civile s-au regăsit [și] în opiniile Comisiei de la Veneția”, iar, în procesul de revizuire, proiectele nu au fost retușate, dar „modificate esențial”, a spus expertul.

În cele din urmă, spune Sergiu Bozianu, proiectele au fost îmbunătățite, fiind luate în calcul multe dintre observațiile societății civile și Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea au mai fost lăsate „portițe deschise” și păstrate „unele chichițe din proiectul vechi și sarcini improprii SIS.”

Alte chestiuni abordate în episod:

  • În ce măsură noile legi fac SIS mai puternic și mai eficient?
  • Cât de mult au fost schimbate legile de la faza inițială până la ultima lectură?
  • În procesul de adoptare s-a ținut cont de propunerile societății civile, instituțiilor internaționale și opoziției?
  • Ce îngrijorări mai rămân vizavi de cele trei legi și care sunt „pietrele ascunse” din legi?
  • Cât de eficient va fi asigurat prin lege controlul asupra activității SIS?
  • Care este formula cea mai potrivită pentru ca foștii angajați ai SIS – posesori de experiență și de informații clasificate – să nu admită „scurgeri” dacă la un moment se angajează în structuri private.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG