Linkuri accesibilitate

Din 2024, autoritățile ar putea monitoriza activitatea zilierilor cu ajutorul unei aplicații digitale


Muncile câmpului la Hlinaia, Edineț
Muncile câmpului la Hlinaia, Edineț

Autoritățile moldovene dezvoltă o platformă digitală pentru reglementarea muncii zilierilor din sectorul agrar printr-un sistem de vouchere. Măsura face parte dintr-o serie de instrumente ce țintește diminuarea fenomenului muncii nedeclarate. Noul mecanism ar putea fi aplicat din 2024.

Sistemul de vouchere este dezvoltat de Inspectoratul de Stat al Muncii cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a explicat în podcastul Europei Libere „În esență...” că aplicațiile digitale, care vor fi utilizate de către angajatori în sectorul agrar, vor oferi oportunitatea de a ține evidența simplificată a celor care muncesc „cu ziua.”

„Angajatorul va înregistra [în aplicație] numărul de identificare al persoanei, va plăti contribuția socială pentru ziua de lucru, iar procesul nu va dura mai mult de câteva minute”, a explicat Corina Ajder, precizând, totodată, că până la punerea în aplicare a sistemului vor fi necesare mici modificări de ordin legislativ.

Proiectul privind implementarea sistemului de vouchere a fost elaborat în 2020 de deputați PD, inițiativă susținută de Parlament în 2021.

În R. Moldova, numărul persoanelor ce activează în sectorul informal ajunge la aproximativ 200.000. Din cauza muncii nedeclarate, bugetul de stat ratează anual venituri de 15 miliarde de lei, potrivit estimărilor oficiale. În 2022, Inspecția Muncii a reușit să treacă „pe alb” 80 de persoane.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG