Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a spus: „da, am făcut calcule economice care justifică necesitatea reducerii acestei taxe de modernizare, care, sperăm noi, [în consecință] va atrage mai mulți operatori low-cost.”
Ministrul a precizat că noua taxa va fi aplicată din iunie, fără a numi însă o dată exactă și fără a spune cu cât va fi redusă taxa.
Anterior, însă, premierul Dorin Recean declarase că taxa aeroportuară ar putea fi redusă, la prima etapă, cu 50%, iar ulterior să fie chiar anulată.
În podcast, Lilia Dabija a mai afirmat că, în afară de solicitarea de reducere a taxei aeroportuare venită din partea operatorului irlandez low-cost Ryanair, au existat cereri similare și de la alți operatori.
Te-ar putea interesa și: Când revine Wizz Air în R. Moldova și când va zbura Ryanair de la Chișinău
În contextul unei posibile reveniri, la Chișinău, a companiei maghiare Wizz Air – companie – care s-a retras în martir a.c. din R. Moldova din rațiuni de securitate – Lilia Dabija a menționat că dialogul continuă.
„Ceea ce am remis noi la orice solicitare [a Wizz Air] sunt dovezile că spațiul nostru aerian este sigur”, a declarat Lilia Dabija.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Ce impact va produce afilierea R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei?
- Ce volum de fonduri europene va sta la dispoziția R. Moldova prin acest instrument european de dezvoltare a trei infrastructuri: energie; transporturi și servicii digitale?
- R. Moldova vs „coridoarele solidarității”;
- Aderarea Moldovei la Mecanismul pentru Interconectarea Europei – un prim pas real de a deveni parte a UE?
- Are R. Moldova suficiente capacități pentru atragerea și valorificarea fondurilor europene? Va fi în stare să le absoarbă corect și onest?
- Situația de la „Air Moldova”: pe ce dimensiune are loc dialogul autorităților cu compania care încearcă să evite falimentul?
- Este posibilă, oare, naționalizarea „Air Moldova”?
- La ce etapă se află realizarea planului anunțat, acum un an, de către ex-ministrul Andrei Spînu privind repornirea activității Aeroportului Mărculești?
- Planurile autorităților de la Chișinău în privința satelor moldovene afectate grav de migrația populației. Un „Sat european” pentru cine?
- Cum este văzută R. Moldova peste zece ani din fotoliul de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale?
***
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.