Linkuri accesibilitate

În esență... | Filmul atacului de pe Aeroportul Chișinău, reprodus de șeful MAI, Adrian Efros


Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.
Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Incidentul armat de pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) din 30 iunie, „un caz nefast pe care îl regretăm”, s-a produs pe fundalul unei „erori de sistem” – la nivel strategic și operațional, a spus la Europa Liberă Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Filmul atacului de pe Aeroportul Chișinău, reprodus de șeful MAI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Adrian Efros a povestit în cadrul podcastului „În esență...” cum s-a derulat atacul armat din 30 iunie pe AIC, când Rustan Așurov, un cetățean tadjic, sosit cu o cursă din Istanbul, a deposedat de armă un polițist de frontieră și a ucis doi ofițeri moldoveni. Ulterior, atacatorul a fost grav rănit și a murit peste trei zile într-un spital din Chișinău.

A fost un caz nefast pe care îl regretăm.
Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne

În podcast, șeful MAI spune că au existat mai multe „nuanțe” care au condus la deznodământul tragic de pe aeroport, inclusiv faptul că planurile de contingență și cel de intervenție ale structurilor de forță nu au fost verificate pentru a fi aplicate în situații de criză.

La fel, a declarat Adrian Efros, și-a jucat rolul și deficitul de polițiști de frontieră pe aeroport.

„În principiu, nu trebuia să fie doar un polițist de frontieră în exercițiul respectiv, trebuiau să fie minim trei persoane”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, explicând că deficitul polițiștilor de frontieră în aerogară depășește 37 la sută.

Potrivit lui Adrian Efros, faptul că atacatorul nu a reușit să ia ostatici se datorează unui echipaj al Inspectoratului de Securitate Publică, care, fiind în zona de ieșire a aeroportului, a intervenit prompt.

„Acele schimburi de focuri l-au descurajat pe Așurov și el s-a retras înapoi în zona de intrare și verificare a documentelor, baricadându-se de unul singur”, a povestit Efros în podcast.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • A fost demisia fostului ministru de Interne, în iulie, cauzată direct de incidentul de pe aeroport?
  • Care au fost cele mai importante concluzii la capătul anchetei interne desfășurate de MAI?
  • De ce Rustam Așurov a „trecut” de vigilența serviciilor speciale aeroportuare turce, iar la Chișinău a trezit suspiciunile polițiștilor moldoveni?
  • Cum Rustam Așurov a reușit să-l deposedeze de armă polițistul de frontieră? Unde s-a greșit în protocolul de securitate – la escortare, la respectarea distanței față de persoana suspectă?
  • Ce s-a întâmplat în cele aproape 40 de minute după atac? S-a negociat cu atacatorul?
  • Cum poate fi calificată intervenția organelor de forță moldovene? Cât de rapid s-a intervenit în vederea acordării unui eventual prim ajutor victimelor?
  • Ping-pongul de acuzații dintre stat și fostul concesionar al AIC – compania Avia Invest.
  • Criticile legate de tărăgănarea realizării anchetelor de serviciu și anunțarea rezultatelor.
  • Despre sancțiuni pe linie de serviciu și demisii. A fost „sacrificat” un secretar de stat al MAI pentru – cum s-a speculat - a fi menținut în post șeful Poliției de Frontieră? Ar putea urma și alte demiteri? Dacă șeful Poliției de Frontieră și-ar fi dat demisia de onoare, ar fi acceptat-o ministrul Efros?
  • Lecția principală învățată de structurile de forță din tragedia de pe aeroport.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG