Invitat în podcastul „În esență...”, Lică Sainciuc a povestit cum, împreună cu Spiridon Vangheli și Grigore Vieru, a creat Abecedarul în negru-alb și ulterior publicat în câteva ziare în toamna lui 1989, după ce, la 31 august, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești [organul legislativ de atunci], adoptase legislația lingvistică și acceptase literele latine.
Cum a apărut Abecedarul în ziare
Acum 35 de ani, editarea Abecedarului în ziare a fost o necesitate, iar ideea a fost mai curând una colectivă, mărturisește Lică Sainciuc. Cei care se opuneau apariției Abecedarului și literelor latine considerau asta „o aventură”, punând piedici pentru ca ideea să eșueze. „A fost mai degrabă o confruntare dintre «ruskii mir» [lumea rusă] și universul occidental”, susține pictorul.
Nomenclatura înțelegea foarte bine situația și spera că vor veni tancurile și „vor termina povestea”, spune Lică Sainciuc. „Noi, însă, eram „idealiști” și credeam că vom putea opri tancurile”... Autorul ilustrațiilor din Abecedar își amintește că „Vangheli era șeful Abecedarului”, care mereu schimba ceva, iar Vieru „era plin de umor” și „nu era așa monumental.”
Moscova lupta cu desenele, nu cu textele
În contextul propagandei din abecedare și manualele școlare din perioada sovietică, Lică Sainciuc susține că ideologia nu era axată atât pe texte, cât pe imagini. „Abia acum îmi dau seama [de asta]”, susține invitatul podcastului. Prin 1975, își amintește pictorul, copiii din Moldova aveau „un Abecedar minunat” cu desene de Igor Vieru pe care Moscova l-a considerat naționalist, fapt pentru care l-a și retras. În schimb, Moscova a editat un Abecedar ilustrat de un pictor rus, unde Guguță apare scăldându-se „într-un iaz” cu celebra-i căciulă pe cap. „Cam atunci a apărut „Albinuța”, care a substituit, într-un fel, acel Abecedar cu desene de la Moscova, susține Lică Sainciuc, care vede și în această situație o luptă „între occident și orient”.
„Abecedarul este enciclopedia celor mici”
Lică Sainciuc spune că până la apariția Abecedarului pe hârtie de ziar [în ’89] la Chișinău a fost editată, într-un tiraj de 200.000 de exemplare, „Nani-nani”, o cărțulie care, în esență, a fost primul Abecedar.
Tipografia a spus atunci că nu are litere latine ca să o tipărească, deși acolo se editau și „manuale franțuzești”, spune în invitatul podcastului. „Li s-a dat ordin să nu aibă litere [latine]”, spune pictorul, astfel că a desenat el toate literele. Lică Sainciuc mai afirmă că atunci când a ilustrat Abecedarul – „este enciclopedia celor mici” – și „Albinuța” a încercat prin desene să-i ajute pe copii să-și păstreze spiritul copilăriei chiar și ajungând la maturitate. El afirmă că pentru a înțelege felul de a fi al copilului s-a ghidat de învățămintele evanghelice: micșorați-vă ca să înțelegeți.
Cum a fost creată „Albinuța”
Apariția „Albinuței” „s-a datorat genialității” lui Grigore Vieru, povestește invitatul podcastului „În esență...”, spunând că a ajuns întâmplător să ilustreze cartea, după ce cunoscutul pictor Isai Cîrmu refuzase.
Schița „Albinuței” păstrată de Lică Sainciuc și văzută de Europa Liberă datează cu 1978. Cartea a fost editată aproape simultan, în 1979, la Chișinău și Moscova [în capitala URSS – cu titlul „Vesiolaia azbuka” (Alfabetul vesel) și desenată de un pictor rus, având o altă concepție grafică].
„Am avut nevoie de un an ca să documentez pentru a crea în „Albinuța” „universul literelor”, o carte care a fost „concepută ca o enciclopedie”, afirmă Lică Sainciuc.
Alte chestiuni discutate în podcast:
- Amintiri de la sfârșit de august 1989. Cum a colaborat Lică Sainciuc cu Grigore Vieru și Spiridon Vangheli și cine și-a asumat acoperirea costurilor tipăririi Abecedarului în ziare? Cum a reacționat partidul și prim-secretarul de atunci al partidului comunist moldovean, Semion Grossu?
- Cum a fost editat Abecedarul în anul 1990, prima ediția fără portretul lui Vladimir Lenin. Cum a fost „dat afară” Lenin din Abecedar?
- Cât de politizate erau Abecedarele și cărțile pentru copiii moldoveni în perioada sovietică?
- Când copilul Lică Sainciuc a învățat primele litere și când a descoperit alfabetul cu litere latine?
- În ce context a fost editată „Nani-nani” și rolul acesteia de abecedar cu litere desenate.
- Secretul succesului și popularității „Albinuței”? De ce Lică Sainciuc a ales să deseneze, în mare parte, pentru copii?
- La 77 de ani (doi de șapte ani de acasă) cât de mult mai păstrează Lică Sainciuc în făptura și cugetul său spiritul copilăriei?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts și pe YouTube. Ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în [aproape] fiecare zi de luni; „Laboratorul Social” – în zi de marți; „Pe agendă” – în fiecare zi de miercuri și, în fiecare zi de vineri, podcastul de informații și analize „Dincolo de știri”.