Linkuri accesibilitate

În Esență... | Sorin Ioniță: trebuie regândit sistemul relațiilor dintre nivelurile administrațiilor moldovene 


Sorin Ioniță, directorul executiv al Expert Forum din România și expert în reforma administrației publice.
Sorin Ioniță, directorul executiv al Expert Forum din România și expert în reforma administrației publice.

Nu există un model de interacțiune dintre autoritățile centrale și cele locale care poate fi preluat și aplicat în R. Moldova. Decidentul politic local este cel care trebuie să vină cu scenarii, a spus Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, în podcastul Europei Libere „În esență...”

Sorin Ioniță: trebuie regândit sistemul relațiilor dintre nivelurile administrațiilor moldovene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:46:47 0:00
Transcrierea episodului o puteți citi AICI.

Consultant în programul Comunitatea Mea, susținut de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), expertul român Sorin Ioniță a sugerat că sistemul moldovean de administrare la toate nivelurile trebuie „regândit în funcție de nevoile noastre”, de provocările care vin din economie și procesele demografice.
„Decidentul politic trebuie să decidă în această reformă care va fi scenariul final, adică numărul de primării pe care îl dorește și asta va rezulta dintr-o analiză. [...] Sunt diverse scenarii în funcție de câtă capacitate administrativă minimă vrei să ai într-o primărie, adică un buget minim pe cap de funcționar, anumite competențe să existe acolo. Dacă ești sub acest nivel, înseamnă că nu prea are rost să exiști”, a spus expertul.

În contextul unei eventuale viitoare reforme a raioanelor, Sorin Ioniță a sugerat o „fuziune” a raioanelor, astfel ca numărul lor să ajungă la zece cu păstrarea noțiunii de „raioane” pentru a nu fi nevoie de schimbarea Constituției. Expertul a sugerat și un alt scenariu – cel al împărțirii R. Moldova în „trei regiuni mari ca să se potrivească cu ce e în Europa”.

Vorbind despre gradul de descentralizare, Sorin Ioniță a spus că „descentralizarea este libertatea de a lua decizii proprii în organe alese de cetățeni direct la nivel local”.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Despre competențele pe niveluri de administrare. Ce ar trebui de schimbat pentru ca interacțiunea dintre verigile administrațiilor să fie armonioase și eficiente?
  • Despre „administrația fragmentată”.
  • Despre „localism” – o noțiune antagonistă reformei de „amalgamare voluntară”.
  • De ce în R. Moldova nu există un nomenclator al competențelor administrației publice locale și la ce ar servi acesta?
  • Despre ping-pongul dintre autoritățile centrale și locale în situația în care nu sunt stabilite exact competențele. Centrul dispune alocarea de fonduri, iar teritoriile ridică din umeri spunând că nu au acești bani.
  • Despre calitatea guvernării moldovene sub aspectul delimitării competențelor pe nivelurile de administrare.
  • Poate fi, oare, apreciat coraportul dintre numărul de ministere și cel al populației? Cabinetul de miniștri în România, care are o populație de peste 20 mil., numără 20 de persoane, iar în R. Moldova, stat cu circa 2,6 mil. de locuitori – Cabinetul de miniștri are 16 membri.
  • Fenomenele „clientelismului” și cel oferii alocărilor în funcție de culoare politică.
  • Despre autonomia găgăuză și o viitoare „haină” juridică pentru malul stâng al Nistrului.
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG