Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Tinerii, marii absenți de pe piața muncii din R. Moldova


Dincolo de deficitul forței de muncă calificate, prezența redusă a tinerilor este o altă provocare cu care se confruntă piața muncii, spune Raisa Dogaru, șefa Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în podcastul Europei Libere „În esență...”.

Potrivit anchetelor forței de muncă, se evidențiază un grup mare de tineri care nici nu sunt ocupați și nici în proces de instruire nu se află.

„Vedem că și numărul tinerilor care se adresează subdiviziunilor [ANOFM] teritoriale nu este atât de mare, fiind chiar în scădere”, menționează Raisa Dogaru.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în anul 2022, rata tinerilor șomeri [15-29 de ani], care nu beneficiază de o formare educațională sau profesională, a fost de aproape 27%. Asta chiar dacă instituțiile de resort ale statului aplică o serie de instrumente pentru a încuraja tinerii să se angajeze sau să-și lanseze afaceri. Printre măsuri se numără subvenționarea locurilor de muncă pentru tinerii rămași fără îngrijire părintească, precum și oferirea suportului financiar la lansarea propriilor afaceri.

Raisa Dogaru mai spune că ofertele salariile existente pe piața muncii nu sunt motivante pentru tineri.

„Din start, tinerii vor salarii mari, deși încă nu au o experiență de muncă”, explică șefa ANOFM.

Întrebată ce retribuții i-ar motiva pe tineri să accepte ofertele de muncă, invitata podcastului „În esență...”, a spus că ei ar dori, din start, salarii mult mai mari peste media pe economie [circa 8.000 de lei].

O prognoza a pieței muncii, publicată de ANOFM, arată că în anul curent se va menține deficitul acut de specialiști în sănătate și asistență socială; informații și comunicații; învățământ; administrație publică și apărare ș.a. Studiul mai indică faptul că, în 2023, a crescut de trei ori numărul agenților economici care invocă lipsa personalului calificat.

În anul 2022, potrivit statisticilor oficiale, circa 10.000 de locuri vacante propuse pe piața muncii nu au putut fi ocupate.

* * *

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG