Ne-am deprins să avem „mecanisme neesențiale” în politicile statului pe segmentul reproducerii, a apreciat expertul în podcast.
Valeriu Sainsus a atras atenția că politicile demografice se implementează lent, astfel încât cele implementate în prezent vor genera rezultate peste 5-7 sau chiar zece ani. Din aceste considerente, spune expertul, guvernările au evitat să-și asume răspunderea pentru tendințele demografice.
Pe termen mediu, consideră expertul, este important să se revină la familiile cu doi copii, iar din perspectiva de lungă durată statul trebuie să dea prioritate familiilor cu trei copii.
„Echilibrul demografic se atinge atunci când din două familii una are doi copii și alta are trei copii. Asta ne-ar asigura și creștere demografică și circuit generațional al populației”, a menționat Valeriu Sainsus.
În contextul depopulării raioanelor, expertul a spus în podcastul „În esență...” că aceste unități administrativ-teritoriale au fost gândite ca „motoare de dezvoltare locală”, dar că, în realitate, au devenit „o formă strict politică din contextul trecutului sovietic.”
Valeriu Sainsus a afirmat în podcast că guvernările s-au temut mereu să intervină cu soluții prompte, iar o reformă administrativ-teritorială veritabilă, care să țină cont de aspectele demografice, este necesară.
„Între două recensăminte, populația raioanelor Cantemir și Glodeni aproape că s-a înjumătățit. Lucrurile ar putea să se agraveze pe măsură ce înaintăm în timp”, a mai spus expertul.
Valeriu Sainsus a mai afirmat în podcast că R. Moldova a pierdut din populație, în ultimele mai bine de trei decenii, circa două milioane de oameni.