Linkuri accesibilitate

În esență... | Valeriu Sainsus: R. Moldova mai are șanse să-și redreseze situația demografică


Situația demografică din R. Moldova, nefavorabilă în prezent, poate fi redresată în 7-8 ani, dacă s-ar aplica politici eficiente de stat și dacă ar exista o voință reală a guvernării, a afirmat în podcastul Europei Libere „În esență...”, expertul în demografie Valeriu Sainsus.

Ne-am deprins să avem „mecanisme neesențiale” în politicile statului pe segmentul reproducerii, a apreciat expertul în podcast.

Valeriu Sainsus a atras atenția că politicile demografice se implementează lent, astfel încât cele implementate în prezent vor genera rezultate peste 5-7 sau chiar zece ani. Din aceste considerente, spune expertul, guvernările au evitat să-și asume răspunderea pentru tendințele demografice.

Pe termen mediu, consideră expertul, este important să se revină la familiile cu doi copii, iar din perspectiva de lungă durată statul trebuie să dea prioritate familiilor cu trei copii.

„Echilibrul demografic se atinge atunci când din două familii una are doi copii și alta are trei copii. Asta ne-ar asigura și creștere demografică și circuit generațional al populației”, a menționat Valeriu Sainsus.

În contextul depopulării raioanelor, expertul a spus în podcastul „În esență...” că aceste unități administrativ-teritoriale au fost gândite ca „motoare de dezvoltare locală”, dar că, în realitate, au devenit „o formă strict politică din contextul trecutului sovietic.”

Valeriu Sainsus a afirmat în podcast că guvernările s-au temut mereu să intervină cu soluții prompte, iar o reformă administrativ-teritorială veritabilă, care să țină cont de aspectele demografice, este necesară.

„Între două recensăminte, populația raioanelor Cantemir și Glodeni aproape că s-a înjumătățit. Lucrurile ar putea să se agraveze pe măsură ce înaintăm în timp”, a mai spus expertul.

Valeriu Sainsus a mai afirmat în podcast că R. Moldova a pierdut din populație, în ultimele mai bine de trei decenii, circa două milioane de oameni.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG