Linkuri accesibilitate

În Portugalia se profilează guvern de centru-dreapta. Extrema-dreaptă previne că va fi „instabilitate”


Andre Ventura, liderul Chega, promițând din nou „curățenie” în Portugalia în seara zilei alegerilor.
Andre Ventura, liderul Chega, promițând din nou „curățenie” în Portugalia în seara zilei alegerilor.

Alianța Democratică (AD) a câștigat alegerile generale de duminică din Portugalia cu un scor strâns, pregătindu-se să guverneze fără majoritate clară, în vreme de formațiunea de extremă-dreapta, Chega, a avertizat că va fi instabilitate dacă nu e cooptată la putere.

După numărarea aproape tuturor voturilor, luni, relatează Reuters, AD câștigase 79 de locuri din parlamentul cu 230 de locuri, urmată de Partidul Socialist, cu 76.

Chega (în traducere: „Destul”) a ieșit pe locul al treilea, mărindu-și de patru ori reprezentarea, până la 48 de deputați, după o campanie bazată pe promisiuni de stăvilire a imigrației și „curățirea” guvernării.

Reuters notează că alegătorii Chega sunt nemulțumiți de starea generală a țării și vor schimbări în domeniul fondului de locuințe, asistenței medicale și în justiția celei mai sărace țări din vestul Europei.

Luis Montenegro, liderul AD și al social-democraților, le-a spus reporterilor la 10 martie că se așteaptă ca președintele Marcelo Rebelo de Sousa să-i încredințeze formarea guvernului chiar înaintea termenului-limită, 15 martie.

El și-a exprimat speranța că socialiștii nu vor alcătui o coaliție „negativă” cu Chega, care să împiedice formarea guvernului pe care l-au vrut cu adevărat alegătorii.

Liderul Chega, Andre Ventura, a declarat reporterilor că votul ar fi demonstrat limpede că electoratul vrea o guvernare AD-Chega și a avertizat că dacă partidul său nu va avea un cuvânt de spus în conducerea țării, există riscul instabilității.

O cotitură pentru Portugalia?

Portugalia se află acum într-o situație politică inedită, după 50 de ani în care cele două partide mari au alternat la putere – are al treilea „jucător”.

Reuters observă că rezultatul alegerilor portugheze pare să confirme o înclinare spre dreapta pe tot continentul european, unde mai sunt puține guvernări socialiste.

Chega face parte deja de patru ani din Parlamentul European, mai precis din gruparea Identitate & Democrație, căreia i se dau șanse mari să aibă rezultate bune la alegerile europene din iunie.

Partidul spaniol de extremă-dreapta VOX l-a felicitat pe Ventura pe X.

„Patrioții fac progrese în apărarea libertății și suveranității națiunilor în fața socialismului corupt și bipartizanatului”, au spus cei de la VOX.

Matteo Salvini, liderul de extremă-dreapta din Italia, a salutat „rezultatul extraordinar” pe care l-ar fi obținut Chega.

Într-o analiză de știri, AFP îl numește pe liderul Chega „cameleonul Andre Ventura”, amintind că el era să devină preot, apoi a ajuns comentator de fotbal, câștigându-și baza electorală în baza unor „studii de piață”.

În campanie, el a propus printre altele castrarea chimică a pedofililor, limitarea ajutoarelor pentru imigranți, mărirea pensiilor și eliminarea TVA la alimentele de bază.

„În politică trebuie să fii diferit. Iar eu am vrut să fiu diferit”, a spus odată despre sine Ventura, adăugând că a fost condus mereu de „o misiune divină”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG