Linkuri accesibilitate

În Rostov-pe-Don a început procesul celor 22 de luptători din batalionul „Azov”


Banca acuzării în procesul luptătorilor din batalionul Azov
Banca acuzării în procesul luptătorilor din batalionul Azov

Tribunalul Militar al Districtului Sud din Rostov-pe-Don a început să judece dosarul celor 22 de militari ucraineni din batalionul Azov, acuzați de activități teroriste împotriva Rusiei.

Printre inculpați se numără și opt femei care au lucrat ca bucătărese în timpul luptelor de la uzina Azovstal din Mariupol. În martie 2022 inculpații au fost arestați în timp ce încercau să treacă de un punct de control de la periferia orașului în timpul retragerii trupelor ucrainene.

Învinuiții din acest dosar sunt acuzați că au plănuit și săvârșit infracțiuni prin acord prealabil, că au constituit un grup sau o comunitate infracțională în vederea desfășurării unor activități teroriste, că au organizat și participat la activitățile unei organizații teroriste, precum și de atentat la viața unui om de stat sau a unei persoane publice.

Procurorul de stat a spus că doi dintre cei 24 de inculpați au fost schimbați cu prizonieri ruși și nu mai sunt parte în proces. Astfel, numărul inculpaților s-a redus la 22.

Următoarea ședință de judecată a fost programată pentru 28 iunie. Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a scris pe Twitter că „un astfel de abuz asupra combatanților este o crimă de război oficială care ar trebui să fie taxat ca atare de Curtea Penală Internațională”.

La rândul său, reprezentantul Coordonatorului Coordonatorului Ucrainei pentru Tratarea Prizonierilor de Război, Petro Ițenko, a remarcat că dreptul internațional umanitar interzice procesele prizonierilor de război. „Ceea ce se întâmplă acum pe teritoriul Rusiei este o altă încălcare flagrantă a Convențiilor de la Geneva, a regulilor și normelor de conduită pentru tratarea prizonierilor de război. Procesul actual este doar o parte din propaganda rusă. Dar nu va împiedica Ucraina să-și elibereze apărătorii. Cu siguranță toți prizonierii vor reveni acasă. Anunțul verdictului nu împiedică schimburile", a subliniat el.

Blocada de la Mariupol a început în primele zile ale lunii martie 2022 și a durat până la jumătatea lunii mai, când ultimii apărători ai uzinei Azovstal s-au retras ca parte a unui acord privind un schimb suplimentar de prizonieri. Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că uzina Azovstal din Mariupol a intrat sub controlul armatei ruse. Departamentul militar rus a declarat că 2.439 de militari ucraineni care se aflau pe teritoriul uzinei „s-au predat”. Ulterior, unii dintre aceștia au fost schimbați cu prizonieri ruși. În prezent, sunt în captivitate peste 600 dintre apărătorii de la Azovstal.

În august 2022, Curtea Supremă a Rusiei a trecut Regimentul Azov pe lista organizațiilor teroriste.

XS
SM
MD
LG