Organizatorii aşteaptă peste 300.000 de vizitatori. Dacă anul trecut au fost 4.000 de expozanţi din 95 de ţări, anul acesta numărul expozanţilor a crescut cu 10 la sută, a declarat directorul Târgului, Juergen Boos.
La ceremonia de deschidere festivă a Târgului a participat şi preşedinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, deoarece anul acesta fosta republică iugoslavă este invitata de onoare. Între cele peste 70 de personalităţi ale vieţii literare, politice şi culturale slovene, prezente la Frankfurt, se află şi filozoful Slavoj Žižek.
Scandal politic în preajma deschiderii Târgului
În preajma deschiderii Târgului a izbucnit o controversă în legătură cu scriitoarea palestiniană Adania Shibli. Romanul acesteia „O chestiune minoră” („Eine Nebensache”), lăudat de critica de specialitate, urma să fie distins, pe 20 octombrie, cu premiul LiBeratur. Ceremonia trebuia să aibă loc în cadrul Târgului, dar a fost contramandată pe motiv că romanul (apărut la Editura Berenberg din Berlin) ar conţine un mesaj antisemit şi anti-israelian. Acuzaţia a fost lansată de ziarul berlinez „die tageszeitung” (taz) şi a declanşat o amplă dezbatere pro- şi contra.
Ziarul i-a mai reproşat autoarei că ar fi o activistă a organizaţiei transnaţionale BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) care promovează o politică de boicot împotriva statului Israel.
Traducătoarea Beatrice Faßbender a arătat într-un interviu, acordat postului naţional de radio (DLF), că acuzaţia privind activitatea în organizaţia care militează pentru boicotarea Israelului este o insinuare pusă în circulaţie de către un membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD).
Insinuarea a devenit însă virală, fiind preluată ulterior şi de jurnalişti care nu au verificat dacă informaţia este adevărată sau dacă este un fake news.
- Te-ar putea interesa și: O viaţă în vremuri de dictatură: Scriitorul Eginald Schlattner la 90 de ani
Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei PEN-Berlin, Eva Menasse, a cerut conducerii Târgului să anuleze decizia privind interzicerea ceremoniei de decernare a premiului. În opinia clubului PEN, decizia Târgului este „profund greşită”. A face o legătură între romanul excelent al unei autoare palestiniene cu „crimele actuale ale Hamas” nu mai are nimic de-a face cu o critică literară serioasă, a comentat şi revista „Die Zeit”.
Directorul Târgului, Juergen Boos, nu a dat curs solicitărilor de a-şi schimba decizia. El a precizat că intenţionează să „facă vocile evreieşti şi israeliene deosebit de vizibile în cadrul târgului”.
Controversa legată de romanul lui Shibli a fost stârnită mai ales din cauza pasajelor în care autoarea descrie violarea şi uciderea unei tinere beduine de către soldaţi israelieni, în 1949.
La editura berlineză Berenberg a apărut, de altfel, şi cartea lui Igal Avidan „...să fie lumină! Convieţuirea arabo-evreiască din Israel” („...und es werde Licht! Jüdisch-arabisches Zusammenleben in Israel”). Evenimentele actuale din Israel conferă acestei cărţi o neaşteptată actualitate.
Literatură de limbă română la Frankfurt
La standul editurii Schöffling & Co. din Frankfurt pe Main va fi expus şi romanul „Grădina de sticlă” („Der Garten aus Glas”) semnat de Tatiana Ţîbuleac, născută în Republica Moldova, stabilită astăzi la Paris. Versiunea în limba română a romanului a apărut, în 2018, la Editura Cartier din Chişinău şi a fost distins, în 2019, cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Romanul a fost tradus în limba germană de către Ernest Wichner, fost director al Casei Literaturii din Berlin.
Ca şi în anii trecuţi, Ministerul Culturii din Bucureşti are la Frankfurt un stand colectiv (hala 4.1, stand D 79) şi găzduieşte o serie de edituri româneşti care-şi prezintă noile producţii. La standul românesc vor avea loc întâlniri cu autori din România care au publicat lucrări la edituri occidentale. Între aceştia se află şi prozatoarea Gabriela Adameşteanu. Editurii Pop din Ludwigsburg îi revine un loc special în ceea ce priveşte organizarea unor întâlniri ale autorilor cu publicul. Editura amintită a fost înfiinţată în Germania de către neobositul scriitor şi editor Traian Pop Traian.
Salman Rushdie, laureat al Premiului Păcii al Librarilor germani
Târgul se va încheia duminică. Atunci se va decerna şi Premiul Păcii al Librarilor germani. Laureatul din acest an este scriitorul anglo-indian Salman Rushdie, autorul celebrelor „Versete satanice” (din 1988) care i-au adus condamnarea la moarte din partea regimului fundamentalist din Iran. Rushdie a devenit anul trecut victima unui atentator islamist. În urma atacului, scriitorul şi-a pierdut ochiul drept. Ceremonia decernării Premiului se va desfăşura în biserica Sf. Pavel din Frankfurt. Fostul lăcaş de cult este un loc simbolic pentru istoria democraţiei din Germania. Aici s-a întrunit adunarea naţională, iniţiată de revoluţionarii anului 1848.