Linkuri accesibilitate

Înainte de summitul NATO, Ucraina afirmă că a făcut progrese în contraofensivă


Clădiri distruse de un atac aerian rusesc în Orihiv, în regiunea ucraineană Zaporojie, la 10 iulie.
Clădiri distruse de un atac aerian rusesc în Orihiv, în regiunea ucraineană Zaporojie, la 10 iulie.

Forțele ucrainene au continuat să obțină progrese în sud, eliberând o zonă de aproximativ mărimea orașului Odesa de la începutul contraofensivei, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene pe 10 iulie.

Forțele ucrainene au continuat să înainteze în sud, eliberând o zonă de aproximativ mărimea orașului Odesa de la începutul contraofensivei sale, a declarat Statul Major General al armatei ucrainene la 10 iulie, în timp ce un nou atac rusesc asupra unui oraș din Zaporojie a ucis cel puțin patru persoane și a rănit cel puțin 13.

Luptele intense au loc în contextul în care NATO se pregătește pentru un summit-cheie care are loc în zilele de 11 și 12 iulie în capitala lituaniană Vilnius, unde se așteaptă ca războiul din Ucraina și legăturile alianței cu Kievul să fie în centrul atenției, deși participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit nu a fost încă confirmată oficial.

În cursul săptămânii trecute, armata ucraineană a avansat un kilometru în zonele Melitopol și Berdiansk din regiunea Zaporojie, a anunțat Statul Major General pe Facebook.

De la începutul contraofensivei din sud, forțele ucrainene au avansat în total 8,6 kilometri și au eliberat peste 10 kilometri pătrați, a precizat armata, adăugând că suprafața totală a teritoriului recâștigat în zonele Melitopol și Berdyansk este de 169 de kilometri pătrați - aproximativ cât orașul Odesa, port la Marea Neagră.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat la 9 iulie că forțele ucrainene își consolidează câștigurile obținute în direcțiile sudice ale Melitopolului și Berdianskului, unde sunt în curs "lupte fierbinți".

Maliar a adăugat că, în regiunea estică Donețk, forțele rusești se află în defensivă în Bahmut, în timp ce lupte grele au loc, de asemenea, în Lyman, Avdiivka și Mariinka, unde Statul Major General a raportat mai mult de 30 de confruntări de luptă în ultimele 24 de ore.

Un centru de ajutoare, bombardat

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite când un bombardament rusesc a lovit un centru de distribuire a ajutoarelor în Orihiv, un oraș aflat pe linia frontului în regiunea sudică Zaporojie, a declarat guvernatorul regional Iuri Malashko la 10 iulie.

Bilanțul morților a crescut după ce cadavrul unui alt bărbat a fost scos dintr-un centru de distribuție distrus. Ministerul de Interne a anunțat că trei persoane s-ar putea afla încă sub dărâmături. Salvatorii au continuat operațiunile până târziu pe 10 iulie.

Forțele ruse au efectuat în total 36 de atacuri aeriene asupra a 10 așezări civile din regiunea Zaporojie în ultimele 24 de ore, a declarat Malahsko la începutul zilei de 10 iulie.

De asemenea, la 10 iulie, trupele rusești au folosit rachete balistice într-un atac asupra orașului Nikolaev din sudul țării, rănind o persoană și provocând daune infrastructurii civile, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram.

Înaintea summitului de la Vilnius, membrii NATO au rămas divizați cu privire la modul în care să pună Ucraina pe calea aderării, dar au părut să elimine un obstacol-cheie în calea aderării Kievului la alianță.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a prezentat un pachet care includea eliminarea cerinței unui Plan de acțiune pentru aderare (MAP) - o listă de obiective politice, economice și militare pe care alte națiuni din Europa de Est trebuiau să le îndeplinească înainte de a adera la alianță.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris anterior pe Twitter că a existat un consens între aliați pentru a renunța la MAP, dar a adăugat că, deși salută decizia mult așteptată, este, de asemenea, "cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru".

Pe 10 iulie, Zelenski le-a cerut din nou aliaților occidentali un „semnal clar” privind perspectivele de aderare a țării sale la NATO.

„Ucraina merită să fie în alianță. Nu acum, pentru că acum este război, dar avem nevoie de un semnal clar, iar acest semnal este necesar chiar acum”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Twitter.

„Realitatea de securitate aici, pe flancul estic al NATO, depinde de Ucraina. Când am depus cererea de aderare la @NATO am fost sinceri: Ucraina este de facto deja în alianță. Armele noastre sunt armele alianței. Valorile noastre sunt cele în care crede alianța. Apărarea noastră este chiar elementul din formula Europei care o face unită, liberă și pașnică", a declarat Zelenski. „Vilnius trebuie să confirme toate acestea".

Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă că vor mai avea loc alte întâlniri, adăugând că nu a fost luată nicio decizie finală, dar că este „absolut sigur că vom avea unitate și un mesaj puternic cu privire la Ucraina”.

Moscova a avertizat din nou împotriva acceptării Kievului în cadrul alianței. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceasta ar avea un impact negativ asupra securității Europei și că Moscova va trebui să aibă în vedere un răspuns „ferm” la ceea ce a numit „un pericol absolut și o amenințare la adresa țării noastre”.

Președintele Vladimir Putin a spus de multe ori că expansiunea NATO spre est este motivul pentru decizia sa de a-și trimite forțele armate în Ucraina în februarie 2022.

XS
SM
MD
LG