Linkuri accesibilitate

Incendiile de pădure se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl (VIDEO)


Incendiile de pădure din Ucraina au ajuns la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar au fost oprite cel puțin parțial de eforturile pompierilor și de ploaia care a picat exact la țanc.

Incendiile de pădure se apropie de centrala nucleară de la Cernobîl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00


Flăcările au mistuit mii de hectare de pădure în ultimele 11 zile. Potrivit autorităților, vinovat se face un bărbat din regiune care a aprins niște frunze uscate și niște gunoaie ca „să se distreze”, iar apoi nu a mai putut controla focul. Poliția a anunțat apoi că a mai reținut un suspect.

În lupta cu incendiul, Kievul a alocat 100 de milioane de hrivne, adică aproape 70 de milioane de lei moldovenești, și a trimis peste 400 de pompieri, 100 de autospeciale, trei elicoptere și trei avioane. Acestea au aruncat din aer peste 500 de tone de apă, iar brigăzile de pompieri au curățit de vegetație perimetrul din jurul depozitelor de deșeuri nucleare, ca să împiedice propagarea flăcărilor.


Autoritățile de la Kiev au declarat anterior că situația era „gravă, dar sub control”, însă un operator turistic din zonă și reprezentații Greenpeace din Rusia au avertizat că guvernul ar fi încercat să ascundă amploarea adevărată a incendiilor.

Dacă focul ar fi ajuns la deșeurile nucleare, exista riscul ca vântul să împrăștie apoi cenușă radioactivă pe o suprafață extinsă mult dincolo de Zona de Excludere din Cernobîl - o arie interzisă de 30 km în jurul fostului reactor, cu riscul de ajunge chiar până la Kiev.

Ploaia ușoară care a căzut astă-noapte și azi dimineața i-a ajutat pe pompieri, iar șeful interimar al Inspectoratului Ecologic, Egor Firsov, a anunțat astăzi, 14 aprilie, că incendiul a fost potolit.

Pe de altă parte, Victoria Ruban, ofițerul de presă al Serviciului Situații Excepționale din regiunea Kiev, le-a spus jurnaliștilor că incendiile nu au fost stinse în întregime și mai sunt câteva focare greu accesibile pentru pompieri. Mai mult, vântul puternic sporește riscul ca flăcările să izbucnească din nou la scară mai largă.


În ceea ce privește nivelul radiației, autoritățile spun că e la un „nivel admisibil”.

Tot astăzi, Kievul l-a anunțat pe Serghei Kalașnik ca noul director al Zonei de Excludere de la Cernobîl.

În această zonă au mai avut loc incendii în ultimii ani, mai ales datorită porțiunilor de pădure moartă cu copaci uscați din cauza catastrofei nucleare din 1986. Incendiul oprit azi a fost însă printre cele mai periculoase – ca durată, suprafață și apropierea de depozitele cu deșeuri radioactive.

XS
SM
MD
LG