Linkuri accesibilitate

Incertitudini pe scena politică


Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban la aniversarea a 30 de ani de la Revoluție. 22 decembrie 2019
Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban la aniversarea a 30 de ani de la Revoluție. 22 decembrie 2019

Să fie moțiunea de cenzură un prim pas către alegerile anticipate?

Demiterea guvernului Dăncilă a fost posibilă, ne amintim, datorită sprijinului pe care Partidul Național-Liberal l-a primit în Parlament din partea altor formațiuni politice. Liberalii își treceau în cont, puțin după aceea, încă o ispravă remarcabilă: reușeau (mai greu, e adevărat, dar reușeau) să valideze guvernul condus de Ludovic Orban, guvern ce împlinește trei luni de când gestionează treburile țării. Atât societatea civilă, cât și alianța USR-PLUS aveau atunci mari așteptări de la noul executiv. Printre ele, două erau socotite esențiale: organizarea de alegeri anticipate și revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Incertitudini pe scena politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct



Nerăbdarea i-a făcut pe mulți să-i acuze pe liberali de pasivitate sau chiar de complicitate cu social-democrații. S-a văzut însă că ducerea la bun sfârșit a celor două proiecte era mai complicată decât se crezuse. Declanșarea alegerilor anticipate trebuie să urmeze o procedură care să respecte anumite prevederi constituționale. Modificarea modului de alegere a primarilor este și ea problematică deoarece o recomandare a Comisiei de la Veneția spune că nu se fac schimbări ale legii electorale în perioada de șase luni de dinaintea scrutinului. Partizanii alegerii primarilor în două tururi consideră însă că nu există niciun impediment aici întrucât modificarea nu îngrădește, ci, dimpotrivă, lărgește drepturile alegătorilor.

Guvernul Orban a optat pentru asumarea răspunderii în ce privește modificarea legii electorale. Această modificare va afecta puternic două partide: PSD și UDMR. Social-democrații vor pierde, indiscutabil, multe localități, partidul minorității maghiare va fi și el, chiar dacă în mai mică măsură, perdant. PSD a anunțat deja că va depune moțiune de cenzură, UDMR a spus limpede că se va adresa Curții Constituționale. Să fie moțiunea de cenzură un prim pas către alegerile anticipate? Și ce prezintă mai multă însemnătate, anticipatele sau alegerea primarilor în două tururi?

La aceste întrebări e foarte greu de dat astăzi răspunsuri. Premierul Ludovic Orban a intrat într-un joc riscant. Poate câștiga, dar la fel de bine poate pierde totul. Situația politică din România intră într-o perioadă de incertitudine. Va confirma premierul Orban talentul de negociator pe care l-a arătat toamna trecută? Aici se află, cu siguranță, cheia ieșirii din impas.

Previous Next

XS
SM
MD
LG