Linkuri accesibilitate

Inflația și piața petrolieră în atenția a două noi comisii parlamentare


Parlamentul de la Chișinău (arhivă, 2022).
Parlamentul de la Chișinău (arhivă, 2022).

Parlamentul a aprobat constituirea a două comisii speciale care vor analiza modul cum se aplică reglementările în sectorul petrolier și măsurile luate pentru a combate inflația în ultimul an și jumătate.

Comisia privind sectorul petrolier este condusă de deputatul PAS Radu Marian, iar cea legată de inflație de deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Opoziția formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor au refuzat să participe la aceste comisii, pe care le consideră ineficiente, „praf în ochii lumii”și lipsite de orice „plus valoare”.

Crearea celor două comisii a fost una din recomandările Consiliului Suprem de Securitate, întrunit pe 27 mai sub conducerea președintei Maia Sandu.

În ultimele șase luni, prețurile la benzină au crescut cu peste 56%, iar la motorină cu peste 61%.

Potrivit Băncii Naționale, în ultimele 12 luni, prețurile medii de consum au crescut cu 27%. Alimentele s-au scumpit în această perioadă cu 30%, mărfurile nealimentare cu peste 19% iar serviciile cu peste 34%.

La mijlocul lunii mai, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu avertiza că rata inflației ar putea ajunge până la sfârșitul anului la 31%.

La nivel internațional, prețul petrolului a atins noi cote record, după ce liderii Uniunii Europene au convenit luni seară asupra unui embargo treptat pe importurile de țiței din Rusia. Țițeiul Brent a trecut marți de 123 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Prețurile la petrol și gaze au crescut în ultimele luni, parțial din cauza războiului purtat de Rusia în Ucraina. În ultimul an, țițeiul Brent s-a scumpit cu peste 70%. În prezent, Rusia furnizează 27% din petrol și 40% din gazele importate de Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG