Linkuri accesibilitate

Instituțiile europene și protestele antiguvernamentale din Bulgaria


Protesc la Sofia, Bulgaria
Protesc la Sofia, Bulgaria

Cel de al treilea guvern condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov are probleme tot mai serioase în Parlamentul European

În cadrul acestei instituții europene a avut loc ședința Comisiei de monitorizare a supremației legii dedicată situației din Bulgaria.

Instituțiile europene și protestele antiguvernamentale din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Unul din participanți, ziaristul Dimităr Stoianov, a declarat că autoritățile de la Sofia au fost criticate pentru lipsa de reforme în sistemul justiției, problemele în activitatea procuraturii, neclaritățile în proiectul de noua Constituție, situația deplorabilă în domeniul libertății presei. Bulgaria a fost reprezentată de Viceprim-ministrul și Ministru de Externe Ekaterina Zaharieva și de adjunctul procurorului șef Krasimira Filipova.

Elena Ionceva
Elena Ionceva

Elena Ionceva, deputat în Parlamentul european, a declarat că țara se află foarte aproape de inițierea, ca în cazul Ungariei, a procedurii în conformitate cu articolul 7 din Tratatul Uniunii. Prim-ministrul Borisov și procurorul șef Gheșev au fost invitați să participe la ședința dar și-au trimis adjuncții. Situația va fi discutată pe data de 10 septembrie și la Comisia Parlamentului european pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne – LIBE.

Site-ul Euroactiv a anunțat că au fost asigurate semnăturile de eurodeputați necesare audierii primului ministru Borisov la ședința în plen a Parlamentului european.

Protestele antiguvernamentale continuă de peste 50 de zile la Sofia și în alte orașe bulgare. Ca o reacție la criticile la adresa proiectului de nouă constituție din partea opoziției, a partenerilor la guvernare din coaliția Patrioții uniți și a unor experți în drept constituțional la cererea lui Borisov și-a depus demisia Ministrul Justiției, Danail Kirilov.

Demisia sa este un semn că inițiativa constituțională întămpină serioase dificultăți. GHERB va putea asigura cele 121 de semnături pentru inițierea de dezbateri parlamentare dar este aproape imposibilă asigurarea celor 161 de voturi necesare convocării de alegeri pentru Mare adunare populară.

Situația guvernului se complică de demisia președintei Comisiei centrale electorale Stefka Stoeva care a avertizat că viceprim-ministrul Stanislav Doncev blochează introducerea votului cu mașină menit să reducă fraudele prin a.z. anulare a voturilor. În Bulgaria procentul buletinelor nule a crescut în ultimii 10 ani până la 15% și este de 8-10 ori mai mare fața de cel din alte țări membre ale Uniunii.

Un protest național va marca prima zi din sesiunea de toamnă a parlamentului în care GHERB, a anunțat că va depune cele 121 de semnături necesare pentru începerea dezbaterilor pe marginea proiectului de nouă Constituție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG